Skocz do zawartości

[E32] Duzy OBC zamiast malego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da sie wymienic.

Ja wlasnie zrobilem to u siebie.

Najwazniejsze zebz nowy OBC pochodzil tez z siodemki bo inaczej bediesz musial zminic parametry takie jak pojemnosc zbiornika paliwa itp.

Ja u siebie musialem ponadto rozwalic stelaz w desce rozdzielczej bo nowy OBC byl dluzszy niz stary.

Po podlaczeniu okazalo sie ze obc jest martwz i trzeba bylo przelutowac jakies kable zebz ozyl. Teraz tzlko musze go poustawiac bo wyswietla mi PPPP.

I tutaj tez moje pytanie jak to poustawic wszystko. Szukalem i nic nie znalazlem.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Kolego to nie jest tak ze jak duzy obc będzie z 7er to pasi.. jezeli wyskoczyło ci pppp to znaczy ze ten komp nie pasuje do twojego rocznika i pojemności musisz szukać konkretnego komputera z konkretnym numerem... ten który masz nie zadziała...
Opublikowano

Można wtawic rozbudowany OBC w miejsce "prostego" w 7er, który był z innego 7er, ale aby poprawnie działał (wszystkie funkcje chodziły poprawnie), trzeba też wymienić całą wiązkę kabli łączącą ten OBC z systemami auta.

Jest przy tym troche roboty, ale da się bez problemu, jeśli wiesz gdzie co podpinać.

Opublikowano

Acha, elhomerro widzę że jesteś też z Krakowa.

Mój znajomy takie rzeczy już robił i wie o co chodzi, ponadto ma troche tego "szpejostwa" do wsadzenia, więc jak jesteś zainteresowany, to dawaj na PW lub przez gg - podjedziemy do niego i Ci zrobi jak należy.

A jak co to te na 4 przyciski też ma u siebie, jeśli chcesz wymienić na taki jak był.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedzi :) i za propozycje pomocy :). Myslalem ze bedzie sie dalo zrobic to plug&play ;) ale jezeli nie to sie wstrzymam chwilowo bo aktualne OBC dziala jak nalezy, a mam do zrobienia sporo wazniejszych rzeczy (auto niedawno kupilem). Czy funcjonalnosc "duzego" OBC jest duzo wieksza, czy oplaca sie w ogole robic taki zabieg? Z tego co widze po tych enigmatycznych podpisach pod guzikami to pewnie ma funkcje pokazywania dystansu na jaki wystarczy benzyny (guzik DIST), co jest dosyc przydatne, ale reszta guzikow juz mi nic nie mowi ;).
Opublikowano
nie wiem jakie funkcje ma mały OBC ale tutaj z wykorzystywanych przeze mnie są : Limit - ustalasz prędkość powyżej której samochód gongiem informuje Cię że ją przekroczyłeś, Uhr/Dat - to chyba wiadomo :D , Verbrauch - zużycia paliwa, Reichw. - dystans do pokonania na paliwie które zostało w baku, Geschwindigkeit - średnia prędkość, A-temp - temp na zewnątrz, S/R - do kasowania zużycia,prędkości itp, te z cyferkami do bodajże do ustawiania daty, godziny, a Ank - to chyba przewietrzanie wnętrza, ale nigdy się tym nie bawiłem :)
Opublikowano
Kolego to nie jest tak ze jak duzy obc będzie z 7er to pasi.. jezeli wyskoczyło ci pppp to znaczy ze ten komp nie pasuje do twojego rocznika i pojemności musisz szukać konkretnego komputera z konkretnym numerem... ten który masz nie zadziała...

Troche poszperac na forum i zadziala. Trzeba bylo oczywiscie przelutowac kabelek przy pin17. i biega. Musze teraz tylko odblokowac funkcje, poustawiac i kupic przelacznik kierunkow ze starowaniem do BC.

Mam u siebie teraz farenhajty/mile etc i chce to zmienic na "nasze".

Wyszualem taki opis kurytych funkcji:

TEst 01 - test wyswietlacza, sprawdza wszystkie piksele

02- chwilowe zuzycie paliwa ( jak na ekonomizerze )

03- chwilowe zuzycie paliwa w litrach na godznie

04- średnie aktualne zuzycie paliwa , słuzy dla OBC do obliczania zasięgu

05- zasięg

06- aktualny chwilowy poziom paliwa w baku w litrach

07- aktualny średni poziom paliwa w baku w litrach

08- chwilowa prędkość w km/h

09- ładowanie

10- wskaznik do korekcji wskazań rezerwy paliwa ( u mnie nie działa)

11- jezyk OBC

12- średnia predkosc uzywana do obliczania czasu przybycia(ankunft )

13- planowany czas przybycia (ankunft )

14- data oprogramowania obc

15- rejestr diagnostyczny obc

16- diagnoza portów obc

17- specyficzne dane auta

18- zmiana tonu alarmowego obc

19- test LOCK/FREI - sprawdzajacy odblokowanie obc

20- korekta wskazan spalania obc ( lepiej nie mieszać z tym)

21- reset OBC

tylko ze u mnie np pod testem 11 pokazuje date 27 04 1987.

Wie ktos jak to rozkminic?

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl