Skocz do zawartości

Szyby elektryczne problem z podnoszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja podobny problem, tez po stronie kierowcy - szyba opusci sie i naraz leci na dol :D juz sie nie podniesie hehe

sprawdzalem z kolega i wyglada na to ze ten plastik na prowadnicy moze byc pekniety, ale moje pytanie brzmi - czy jest mozliwe ze ramie jest wygiete i czy mozna to poznac bez rozbierania drzwi?

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
U mnie wystarczyło "psiknąc" silikonem po gumach...wyschły jakby na wiór i szyba podnosząc się miała niesamowite opory. Po silikonie chodzi jak ta "lala"!
Opublikowano
Silikon u mnie nie pomoże, bo ewidentnie jak jeszcze szyba działała to widocznie nie chodziła równo, nie równo się podnosiła do góry i coś trzaskało jak się zamykała, tak jak by szyba wskakiwała na swoje miejsce... wiec u mnie silikon nie pomoże niestety
Opublikowano
Silikon u mnie nie pomoże, bo ewidentnie jak jeszcze szyba działała to widocznie nie chodziła równo, nie równo się podnosiła do góry i coś trzaskało jak się zamykała, tak jak by szyba wskakiwała na swoje miejsce... wiec u mnie silikon nie pomoże niestety

Ba! u mnie też tak się działo - może nie ewidentnie, ale jednak. Jak się okazało guma była w pewnych miejscach bardziej jakby sucha...Po silikonie szyba podnosi się równo i bez trzasków...

Ja bym na Twoim miejscu spróbował z silikonem najpierw - kosztuje niewiele...a z czasem zajrzał pod boczek drzwi...

pozdro.

Opublikowano

Ba! u mnie też tak się działo - może nie ewidentnie, ale jednak. Jak się okazało guma była w pewnych miejscach bardziej jakby sucha...Po silikonie szyba podnosi się równo i bez trzasków...

Ja bym na Twoim miejscu spróbował z silikonem najpierw - kosztuje niewiele...a z czasem zajrzał pod boczek drzwi...

pozdro.

Tylko że ja teraz nie mogę opuścić w ogóle szyby, wczoraj udało mi się ręką ją podciągnąć do góry żebym samochodu z otwartą szybą nie miał, a wcześniej jak zamykałem to od strony zamka szyba nie szła równo tylko w połowie wysokości tak jak by wypadała i się odchylała do boku drzwi, z tej uszczelki właśnie jak by wypadała z prowadnicy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozbierz boczek to od razu zobaczysz co jest nie tak. I napraw zgodnie z instrukcją z forum.
Pozdrawiam
Opublikowano

Tylko że ja teraz nie mogę opuścić w ogóle szyby, wczoraj udało mi się ręką ją podciągnąć do góry żebym samochodu z otwartą szybą nie miał, a wcześniej jak zamykałem to od strony zamka szyba nie szła równo tylko w połowie wysokości tak jak by wypadała i się odchylała do boku drzwi, z tej uszczelki właśnie jak by wypadała z prowadnicy

U mnie czasem też musiałem wspomagać się ręką. I jak się okazało - opór jaki stawiała sucha guma był na tyle duży, że szyba nie mogła sobie poradzić z ruchem do góry i chyba wysuwała się z prowadniczki. Tak czy inaczej silikon pomógł i to bez rozbierania boczków drzwi. Moim zdanie warto spróbować a jesli nie pomoże dopiero dobrać się do mechanizmu...

Powodzenia!

Opublikowano

U mnie czasem też musiałem wspomagać się ręką. I jak się okazało - opór jaki stawiała sucha guma był na tyle duży, że szyba nie mogła sobie poradzić z ruchem do góry i chyba wysuwała się z prowadniczki. Tak czy inaczej silikon pomógł i to bez rozbierania boczków drzwi. Moim zdanie warto spróbować a jesli nie pomoże dopiero dobrać się do mechanizmu...

Powodzenia!

Dobra to zrobię tak jak mówisz, zawsze warto spróbować :cool2:

Powiedz mi czy wystarczy popsikać silikonem te boczne uszczelki w drzwiach tylko :?: I czy lepiej przy otwartych czy przy zamkniętych też coś pomoże na początek :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli jest któraś z linek wyrwana z prowadnicy to szybę podnosi tylko jedna linka i posmarowanie może i pomaga ale silniczek w tyłek dostaje, jeśli u8 kolegi coś trzaska to na 100% powinien to naprawić bo w końcu silniczek padnie i będzie nie 1zł a 200zł to tylko moja rada a zdjąć boczek to 5min
Pozdrawiam
Opublikowano
Jeśli jest któraś z linek wyrwana z prowadnicy to szybę podnosi tylko jedna linka i posmarowanie może i pomaga ale silniczek w tyłek dostaje, jeśli u8 kolegi coś trzaska to na 100% powinien to naprawić bo w końcu silniczek padnie i będzie nie 1zł a 200zł to tylko moja rada a zdjąć boczek to 5min

Ale silikonem można psiknąć - choćby na przyszłość, co by guma oporów nie stawiała. Ja zadałem silikonu wokół szyby oraz po opuszczeniu na sam dół po rogach na dolnej framudze...

Opublikowano

No to będę musiał i boczek zdjąć, rozumiem że poduchy nie muszę odpinać przy zdejmowaniu boczku i sama też się nie odepnie? I o co mam zahaczyć ten plastik, wystarczy wokół linki tylko czy za jakiś metal, bo nie widzę dokładnie na zdjęciu o co tam trzeba to zahaczyć...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij boczek a wtedy wszystko zobaczysz po odchyleniu czarnej maty, zdjęcia wtedy też zrozumiesz i już będziesz wiedział jak to naprawić bez zdejmowania boczku trudno to wyjaśnić i to jeszcze przez klawiaturę, rozbierz i się przekonaj co tam jest nie tak.
Pozdrawiam
Opublikowano

Mam podobny problem, zabrałem się więc za to dzisiaj i... po pierwsze, zdejmowanie boczku nie zajmuje 5 minut, zwłaszcza jak ktoś to robi pierwszy raz i nie ma wyczucia gdzie są zatrzaski. Po drugie samo zdjęcie boczku zupełnie nic nie da, trzeba ostrożnie zerwać też gąbkę a jak ktoś ma poduszkę powietrzną to i ją trzeba zdjąć. Dopóki się tego nie zrobi linka od klamki do drzwi będzie blokowała możliwość zdjęcia boczku tak żeby mieć dostęp do wszystkiego (linki zdejmować nie trzeba, ale blokowana jest chociażby gąbką). Wyłapanie problemu też nie jest takie oczywiste, dopóki się wszystkiego nie rozbierze nie widać co tak na prawdę jest popsute. Ja zatrzymałem się po zdjęciu boczku i części gąbki bo chciałem najpierw zobaczyć o co tam chodzi, na serio będę się musiał za to zabrać kiedy indziej.

Dobrze jest zapoznać się z tymi instrukcjami:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=71085

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=356847

może nawet wydrukować sobie wszystko ze zdjęciami i z taką pomocą zabierać się do pracy, rezerwując sobie ze 2-3 godz. na jedne drzwi. Nie wiem tylko czy (jak napisano w tej drugiej instrukcji) konieczne jest odpinanie akumulatora w przypadku gdy w drzwiach są poduszki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poduszki nie wyjmowałem i nic przy niej nie kręciłem, mate wygłuszającą trzeba troche odczepić ale tylko od dołu tak aby można było ją odchylić.

A żeby coś zobaczyć trzeba się troszkę pogimnastykować podnosić i opuszczać szybę, opis który pisałem na forum jest wystarczający do przeprowadzenia tej naprawy. Jeśli ktoś ma ochotę niech rozbiera całe drzwi dla mnie to było nie potrzebne i szkoda ingerować aż tak mocno.

Pozdrawiam
Opublikowano
mate wygłuszającą trzeba troche odczepić ale tylko od dołu tak aby można było ją odchylić.

Sęk w tym, że u mnie nie wystarczy. Linka od klamki (która jest u góry) wystaje z tej maty zaledwie na odległość ~10-15 cm, to zdecydowanie za mało żeby swobodnie odłożyć boczek żeby nie przeszkadzał. Trzeba albo tą linkę odpinać, albo odrywać matę również u góry.

Opublikowano
Powiem Wam tak, ponieważ się dziś za to zabrałem, to fakt boczek się zdejmuje szybciutko ok.10 minut. usterka potwierdzona bo fakt szybę wystarczy do połowy opuścić, tam przez te otwory w prowadnicach widać cały ten element który trzyma szybę i wyłamany ten plastik i linka z boku nie w tej prowadnicy na szybę... tylko jest jedno ale.... u mnie po naprawie tak jak na forum pojawił się jeszcze jeden problem.... silniczek... nie wiem jakim cudem ale linki wchodzące do niego i wychodzące strasznie się plączą, tak jak by w silniczku pospadały linki i źle się to wszystko nakręcało wewnątrz niego, bo wciągać linkę wciąga ale jej z drugiej strony nie wypuszcza oraz po pewnym momencie zaczyna szyba zamiast jechać do góry z powrotem zjeżdża na dół... jak się przyjżalem silniczkowi to nawet źle wchodzą do niego linki tak jak by pospadały wewnątrz jego z jakiś rolek czy co kol wiek... już sam nie wiem... czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać, czy bawić w rozkręcanie całego silniczka i go jakoś naprawianie czy lepiej wszystko nowe założyć :?: :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mate wygłuszającą trzeba troche odczepić ale tylko od dołu tak aby można było ją odchylić.

Sęk w tym, że u mnie nie wystarczy. Linka od klamki (która jest u góry) wystaje z tej maty zaledwie na odległość ~10-15 cm, to zdecydowanie za mało żeby swobodnie odłożyć boczek żeby nie przeszkadzał. Trzeba albo tą linkę odpinać, albo odrywać matę również u góry.

Kolego tą linkę wyjmuje się z klamki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! odciągnij ten plastik z linką i powinno wyjść.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjmij ten plastik biały z klamki razem z linką ,ja tam nie widziałem problemu w niczym
Pozdrawiam
Opublikowano

Zdjęcie boczku to nie problem, wszystko idzie intuicyjnie i zajmuje max 10 minut, wystarczy raz przeczytać instrukcje i reszta idzie bardzo prosto :)

Gorzej z moim silniczkiem, to co pisałem wyżej.... pomoże mi ktoś :?: :|

Opublikowano
podepne sie :) Ja mam problem z podnoszeniem i opuszczaniem tzn da sie opuscic i podniesc ale tylko w sposob impulsowy :> tzn jak przytrzymuje to tylko kawalek sie podniesie i pozniej znowu musze nacisna i znowu kawalek do gory i tak az do konca :> nie dziala ciagle zamykanie i podnoszenie

Mam to samo, po stronie pasazera :) Mam tez recepte, ktora rozwiaze moj problem w najblizsza srode :)

Otoz nie wszystkie auta mialy mechanizm automatycznego podnoszenia szyb po stronie pasazera. Np. Compact z 2002 z m-pakietem, mial, a compact z 2001 (rok mlodszy), czyli moj bez M-pakietu nie ma. Ten problem wystepuje ZTCW wylacznie w autach 2-drzwiowych. W combi mojej zony tego efektu nie ma i podobnie sie ma sprawa w znajomych 4 i 5. drzwiowych E46 z rocznika 2000-2004 :)

Nie pomagaja zadne wgrywania nowego softu i inne ceregiele. Ma pomoc zalozenie wiazki kabli i dodatkowe sterowniki do szyb.

Jak wyjdzie to dam znac we srode/czwartek (zakladajac,ze mechanik nie przesunie mi terminu).

Wszystkie graty juz podobno ma, jedynie brak mojego auta i chwilowy brak czasu stoi na przeszkodzie :)

Opublikowano

Powalczyłem dziś trochę z tym problemem i podam kilka moich uwag dla osób które tak jak ja pomimo czytania wszystkich podanych tu linków do innych tematów i oglądania w nich fotek nie do końca wiedziały w czym dokładnie jest problem.

W skrócie: w drzwiach są dwie szyny po których porusza się bloczek podpierający szybę. Za poruszanie bloczka odpowiedzialna jest stalowa linka, na której znajduje się mały stalowy "walec", coś w rodzaju kulki jaką zakończone są linki hamulcowe w rowerach. Walec ten musi przez cały czas przebywać dokładnie w tym miejscu bloczka (kolor czerwony):

http://img517.imageshack.us/img517/2664/01ef3.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/01ef3.jpg/1/w552.png

Problem polega na tym, że miejsce w którym siedzi "walec" jest plastikowe. Jeśli ułamie się góra tego miejsca ("góra" czyli na powyższym zdjęciu po prawej) to gdy linka się podnosi "walec" nie ma się o co zaczepić i w efekcie bloczek nie idzie do góry - szyba się na tym bloczku nie podnosi (podnosi się tylko na drugim). Dlatego trzeba założyć w tym miejscu coś co zablokuje "walec" i o co będzie się on zaczepiał jadąc do góry. Nylonowe opaski na przykład.

Trzeba więc zdjąć boczek drzwi i po stronie która nie ciągnie do góry dostać się do szyny i bloczka zaplatając wokół niego oraz linki (tuż nad "walcem") opaskę. Zdejmowanie tego wszystkiego jest już opisane w podanych wcześniej linkach. Możliwe, że aby dostać się do bloczka i swobodnie zakładać opaskę będzie trzeba pokombinować z szyną - odkręcić ją i trochę wyjąć z drzwi. Wtedy będzie dobry dostęp do bloczka.

Ja tak musiałem zrobić, na dodatek problem dotyczył szyny od strony klamki a mam w drzwiach poduszki powietrzne, które zasłaniają górną nakrętkę trzymającą szynę od tej strony. Musiałem więc najpierw odpiąć minus w akumulatorze, zdjąć poduszkę i odwiesić ją mniej więcej tak: http://www.e46fanatics.com/images/forum/regulator9.jpg i dopiero odkręcać szynę. Potem już tylko operacja zakładania opaski i składanie wszystkiego z powrotem.

Linka od klamki faktycznie zdejmuje i zakłada się bez problemów, podobnie kabelki od sterowania lusterkami które mają takie końcówki, że nie można ich wpiąć w złe miejsce.

Póki co działa chociaż czasem słyszę takie plastikowe skrzypienie ale coraz rzadziej, może się musiało odpowiednio ułożyć. Nie wiem jak długo to pociągnie, jak przetrzyma zimę do będzie dobrze, a na pewno będzie często w ruchu bo żeby dostać się do pracy muszę codziennie rano i po południu odsuwać szybę i machać identyfikatorem przed czytnikiem przy bramie. Jeśli skrzypienie będzie zbyt częste albo za bardzo słyszalne to w końcu kupię nowe bloczki, bo zakładam że do dzisiaj BMW produkuje je w trochę zmienionej formie i są solidniejsze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe ile ten plastik kosztuje na angielskich forach czytałem że naprawa tego w serwsie to 250$ troszke dużo może u nas te plastiki się dostanie chętnie bym kupił
Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja u siebie przyspawałem nacieta nakretke 5 i po przelożeniu linki ponownie ją heftnąłem i jest ok

Tylko jak to później rozebrać jak coś innego siądzie ?

Ale rozwiązane dla mnie ok

Pozdrawiam