Skocz do zawartości

Zmiana silnika z 2500 na 3000 da rade?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciał bym zmienic silnik M52 323i 2000r na 3000 benz ,jest sens ?

Jakie bedą potrzebne zmiany ? Skrzynia moze zostać (automat)

Prosze o jakieś porady :worried:

Opublikowano
No tak ale nieopłacalny to np. z R4 na R6 a może by ktoś się jednak wypowiedział jak wygląda sytuacja właśnie z 2.5 na 3.0 ? Co prawda ja się do takiej wymiany nie szykuje, ale zawsze warto wiedzieć jak to wygląda i z jakimi kosztami trzeba się liczyć.
Opublikowano
JAK DORWIESZ SILNIK ZE SKRZYNIą kompem,wal tez inny przynajmniej w 2.0 za 5 kola to smialo mozna robic swapa.Gadanie ze się nie opłaca to tylko gatki ludzi co tego nie robili spokojnie zamykasz sie w 7 tysiach jak znajdziesz taki komplecik za piątkę reszta pasi plug'n play chyba ze oddasz mechanikowi to cię skasuje drugie tyle ,a roboty raptem na dwa dni jest z r6 na r6 to juz wogóle.Rzezba dopiero sie zaczyna jak chcesz m3 ,ale to inna bajka pozdro!!
Opublikowano

Wszystko można zrobić, tylko pytanie, czy jest to wciąż opłacalne.

Dla mnie mega projektem jest przeszczepienie do E46 Coupe 1.8 silnika 3.5 biturbo diesel :)

Polecam ten temat:

http://www.streetracing.pl/forum/E46-335d-ukonczone--t58327.html

Na taką przekładkę o której mówisz musisz liczyć przynajmniej 10tyś pln.

Opublikowano
  • Autor
Głównie chodzi mi czy może zostać moja skrzynia czyli z 2,5 (automat ,tip tronic).A może w 3.0 jest zupełnie inna i z mojej to sie tylko posypie jak dostanie 231 PS :jawdrop:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Głównie chodzi mi czy może zostać moja skrzynia czyli z 2,5 (automat ,tip tronic).A może w 3.0 jest zupełnie inna i z mojej to sie tylko posypie jak dostanie 231 PS :jawdrop:

Biorąc pod uwagę, że praktycznie wszystko co ma wspólnego z zawieszeniem jest inne właśnie w 330 to pewnie skrzynia też.

Opublikowano
  • Autor

Czyli mój misterny plan poszedł w piz........ :cry2:

A może ma ktoś pomysł na pare PSów nie szkodząc za bardzo silnikowi.

Jednak 170PS i automat to troszke za skromnie .

Opublikowano
skrzynie automatyczne są robione tak żeby wytrzymały większą moc więc taka moc wytrzyma pytanie czy będzie dobrze działała z innym silnikiem ale że liczyłes się z dużym wydatkiem to może kompletny układ wydechowy z 10 procent powinnien dodać do tego airbox to taka podstawa potem już tylko turbo albo kompresor

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
w odpowiedzi na priv koszt airboxa to ok 600 firmy Simota a wydech to różnie z montażem ok 4 tys ale sprawdź kto w twojej okolicy ma przedstawicielstwo i spytaj o konkretną cenę www.supersprint.com/homeuk.html moc podnosi różnie producent mówi że nawet o 15 procent ale to równie bywa z mocą napewno zawsze czuć poprawę w elastyczności silnika

Opublikowano
Przymierzam się do uturbienia mojej Beatki, przed decyzją o turbo brałem możliwość swapa M3 ale koszty wychodzą podobne i trudno jest znaleźdz wbrew pozorom silnik z M3 w dobrym stanie, dlatego Turbo
Opublikowano
chyba silnik m3 wyjdzie drożej :)

Opublikowano
  • Autor
w odpowiedzi na priv koszt airboxa to ok 600 firmy Simota a wydech to różnie z montażem ok 4 tys ale sprawdź kto w twojej okolicy ma przedstawicielstwo i spytaj o konkretną cenę www.supersprint.com/homeuk.html moc podnosi różnie producent mówi że nawet o 15 procent ale to równie bywa z mocą napewno zawsze czuć poprawę w elastyczności silnika

Airbox - co to takiego ,jak to działa i ile Ps doda jak moge zapytać?

Opublikowano
jest to rodzaj filtra powietrza w specjalniej obudowie sam w sobie dużo nie daje może 2 konie to jest tak najprościej mówiąc stozek który działa :D

Opublikowano
  • Autor

Temacik sie rozkreca pojawiło sie światełko w tunelu wiec:

-dolot powietrza

-wydech

było by juz ok 190 KM a czy przeprogramowanie sterownika (silnika) coś da i czy jest taka opcja?

Opublikowano
da radę i da dużo więcej niż normalnie przy dolocie i wydechu ale ja bym jednak robił swap na 3litry pamiętaj wydasz 6 tys na silnik skrzynia to wytrzyma o ile będzie pasować ale powinna bo jak się nie mylę twój silnik to m54b25 a chcesz m54b30 do tego montaż powiedzmy nawet 1500 zł co daje 7500 zł sprzedajesz stary za 2500 i wychodzi że koszt to 5 tys zł i powoli kupujesz wszystko do 3 litry dolot się opłaci bo się go czyści a nie wymienia jak filtr no i sportowy wydech ale to można z czasem zrobić :D