Skocz do zawartości

stuki zawieszenie przy wolnej jeździe po dziurkach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Słysze stuki zawieszenie przy wolnej jeździe po dziurkach po lewej przedniej stronie. Mechanik stwierdził, że tuleja wachacza do wymiany bo ruszał kołem w przód i tył to był duży luz. Na szarpakach nic takiego nie widział dignosta oglądając tuleje i wachacz, tylko cos stwierdził, że na lewej listwie gdzie jest taki poziomy drążek zakończony harmonijkową gumą jest mały luz. Może od tulei zacząć?
BMW było jest i będzie.
Opublikowano
witam, niedawno miałem to samo.pocieszę cię tuleje są niewymienne.wiec musisz wymienić cały wahach.a co do szarpaków to też mi nic nie wykazało ale pewnego dnia złapałem gumę i po podniesieniu auta zobaczyłem że koło ma straszny luz.pozdrawiam.
Opublikowano
witam, niedawno miałem to samo.pocieszę cię tuleje są niewymienne.wiec musisz wymienić cały wahach.a co do szarpaków to też mi nic nie wykazało ale pewnego dnia złapałem gumę i po podniesieniu auta zobaczyłem że koło ma straszny luz.pozdrawiam.

jak to tuleja jest niewymienna? :shock: wachacz ma 2 sworznie ktore sie wprasowuje i tak samo tuleje( tyle ze tuleja sama w sobie jest oferowana razem z uchwytem-pierscionkiem ktory mocuje sie do podlogo auta)

Ja radze i tez z mojego doswiadczenia zeby wymienic sworznie i tuleje razem, po obu stronach. Koszt wymiany poniesiesz raz a tak za jakis czas moze wyjsc znowu , ze sworznie do wymiany. Po co placic 2 razy .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sworznie można wymienić jak masz wahacze Mayle a w normalnych alu są nie wymienne. Trzeba cały wahacz wymieć. Tuleje są wymienne, same jak i z pierścieniem mocującym. To w tej harmonijce gumowej to drążek osiowy, który też pada, wybija się. Jak będziesz go wymieniał to z końcówką drążka, bo pewnie też już swoje przeżyła.
Krzysztof