Skocz do zawartości

Lampka właczenia świateł - tak ma być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poprzednio w sedanie miałem tak że jak włączyłem światła, niezależnie od stacyjki to świeciła mi sie (oprócz zegarów) także lampka w pokrętle. Teraz w E36 Touring '95 po włączeniu świateł, zapalają mi się zegary a dopiero po przekręceniu stacyjki zapala mi się światełko w pokrętle. żeby było bardziej zagmatwane to po samym przekręceniu stacyjki (caly czas pisze o pozycji 2) światełko w pokretle mi sie pali , nawet bez włączenia świateł.!

Tak ma byc? Wydaje mi sie troche bez sensu.....

Opublikowano
Nie zwrocilem uwagi czy swieci sie wlaczbik swiatel po ich wlaczenia ale bez zaplonu. Za to nepewno podswietlenie wlacznika pali sie caly czas jak masz wlaczony zaplon.
Mariusz
Opublikowano
Z tego co wiem, to podświetlenie włącznika świateł świeci sie po włączeniu zapłonu. jeśli na wyłączonym zapłonie włączysz postojówki to zaświecą sie zegary, popielniczka, zapalniczka, panel nawiewu, i przyciski, ale nie włącznik
Opublikowano
Dodatkowo, przynajmniej u mnie, zawsze świeci sie podświetlenie klawisza szyberdachu, niezależnie od włączenia świateł
Opublikowano
Z tego co wiem, to podświetlenie włącznika świateł świeci sie po włączeniu zapłonu. jeśli na wyłączonym zapłonie włączysz postojówki to zaświecą sie zegary, popielniczka, zapalniczka, panel nawiewu, i przyciski, ale nie włącznik

Ok. czyli najprawdopodobniej mam wszystko ok.

mozesz to sprawdzic u siebie zeby bylo tak na 100% pewne?:)

Mam zmienione lampy (poprzedni wlasciciel, belg) , a poniewaz sa to crystal-white to nie sa oryginalne i wtyczki sa poprzerabiane,. boje sie o zle podlaczenia... np. nie rozumiem czemu zeby wlaczyc przednie halogeny musze wlaczyc przycisk tylnych - skoro sa osobno a nie w np. pokretle to powinny byc zalaczane osobno. W/g polskiego kodeksu tak powinno byc, ale w/g mechaniki nie :)