Skocz do zawartości

Problem przy gaszeniu silnika!Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam taki problem:

Przy zgaszaniu silnika on strasznie się trzęsie i słychać jakieś dziwne brzęczenie.Czy ktoś spotkał się już z czymś takim??

Drugim moim pytaniem jest sprzęgło.

Dowiedziałem sie od mojego mechanika że mam do wymiany sprzęgło z dwumasem.Czy macie jakieś propozycje jakiej firmy należy wsadzić część żeby jej za pół roku nie wymieniać na nowo??Oraz ile taka przyjemność kosztuje??

W tych dwóch pytaniach chodzi o BMW E46 320D 2001rok

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Hmmm, to uslyszałeś diagnozę, której nikt nie chciałby mieć...A czym wczesniej jeżdziłeś?Ten silnik tak (chyba) ma, ze delikatnie sie szarpnie przy zatrzymywaniu...A może trzeba by bylo sprawdzić jeszcze poduszki pod silnikiem i mocowanie skrzyni biegów.Nie masz żadnych objawów podczas jazdy?

Przede wszystkim myślę, że zanim wydasz grube pieniądze to warto podjechać do drugiego mechanika na kontrolę diagnozy.Nawet jeśli trzeba by bylo umówic się do Breczki w Białymstoku (koszt to jakieś 100 zł).Kiedyś polecano mi w Łomży pana Gontarskiego, ale nie wiem czy zaczepia On tą markę...

Pozdrawiam.Nitaka

Opublikowano
faktycznie dziwna sprawa ,potrzebna djagnoza dobrego mechanika, te dzwieki mogą byc objawem konca dwumasowki ale nie koniecznie , koszt sprzegła i dwumasówki to pewnie ok2000pln jeszcze jest tzw.koło pasowe z tłumikiem drgań kodzt ok 600pln z robotą, ale podstawa to dobry mechanik
Opublikowano
potwierdzam-objawy wskazują na wykończenie dwumasówki-BMW ma problem przeważnie polegający na obrywaniu się gumy, która łączy elementy koła dwumasowego.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Dziękuję wszyskim za liczne wypowiedzi.

Mechanika jest nie z łomży jest to mój znajomy i zna się troche na tym temacie bo już coś takiego kilka razy naprawiał i nie tylko w bmw ale np. w passatach.

A jak uważacie w jakiej firmy dwumas i sprzęgło najlepiej zainwetować bo słyszałem już sprzeczne info.

Valeo, Lux czy Zax??

I czy ma znaczenie fakt żeby dwumas był w komplecie tejk samej marki czy nie ma to znaczenia??

Pozdrawiam

Opublikowano

A wcześniej jeżdziłem Vectrą benyzną i myślę że to całkiem coś innego.

Też zastanawiałem się na poduszkami bo trzęsie się nie bezpośrednio przy zatrzymywaniu lecz przy gaszeniu silnika.

Opublikowano

A jak uważacie w jakiej firmy dwumas i sprzęgło najlepiej zainwetować bo słyszałem już sprzeczne info.

Valeo, Lux czy Zax??

I czy ma znaczenie fakt żeby dwumas był w komplecie tejk samej marki czy nie ma to znaczenia??

Pozdrawiam

każda z tych firm jest ok. LUK daje czesci na pierwszy montaż

dawmas nie musi byc tej samej firmy co sprzegło

Opublikowano

Z tym dwumasem to bym sie wstrzymał. Skoro objawy polegają na wibracjach przy gaszeniu. Ja tez tak mam, ale BMW podobno nie nalezy do najbardziej kulturalnych silników w tym zakresie.

Jak zdążyłem sie zorientować - też mnie to interesowało - to objawy zużytego dwumasa pojawiają się przy obciążeniu. Należałoby więc oczekiwać np. wibracji przy ruszaniu czy przyspieszaniu. Ja szukam innej przyczyny bo u mnie też telepnie przy gaszeniu ale i wpada w wibracje przy hamowaniu na luzie. I przyczyną jego może być amortyzator przy pasku od alternatora. Ja zaczynam od tego a potem będę się martwił - dwumas na końcu bo koszt w ASO 2700zł :duh:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
To trzęsienie to wkurzająca sprawa - w końcu od tego pada łącznik elastyczny na łączeniu z wydechem (już drugi w 1,5 roku). Objaw jest taki, że spaliny dostają się do kabiny na postoju... trochę uciążliwe. Pomyślę o likwidacji przyczyny (może wymiana dwumasówki i poduszek).

Komu bimer dużo pali? :)

BMW BRUTUS to dopiero smok:

Opublikowano
witam co do trzesacego sie silnika mialem ten sam problem okazalo sie ze poduszka pod silnikiem byla uszkodzona wymienilem 150zl i po problemie