Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. Mam pytanie czym sie roznia sprezyny obnizajace i usztywniajace do bmw. chodzi mi o to ze zaobserwowalem podzial na sprezyny do samochodow 4 cylindrowych i 6 cylindrowych. i stad moje pytanie czy mozna dac od 6 do 4 czy lepiej dac dedykowane do konkretnego modelu?
Opublikowano
Oczywiście dedykowane są najlepsze ale z 6 do 4 to nic sie nie stanie. Będzie sztywniejsza bo lżejszy silnik. Na odwrót to mogła by pęknąć. A usztywniające to spręzyny poprostu twarde a obniżające to też twarde spręzyny ale krótsze i przeważnie to sprężyny progresywne, czyli na początku lekko się uginają a potem coraz ciężej. Dużo można by ty pisać ale pokrótce wyhląda to właśnie tak :)
...
Opublikowano
aha.dzieki za wyjasnienie.slyszalem tez taka wersje ze przy zalozeniu z 6cyl do 4 cyl. moze samochod bardziej sie obnizyc ok 10mm wiecej.A jak myslisz czy sprezynyny 30/15 byly bo dobre do e36 coupe?
Opublikowano
aha.dzieki za wyjasnienie.slyszalem tez taka wersje ze przy zalozeniu z 6cyl do 4 cyl. moze samochod bardziej sie obnizyc ok 10mm wiecej.

To raczej źle Cię poinformowali, na sprężynach od 6-cio cylindrówki przód wywinduje ci do góry ze 20mm. Poprostu przód będzie nie dociążony silnik R6 jest cięższy od R4 o prawie 100kg!!, efekt taki osiągniesz jak na swoich sprężynach odciążysz przód po 50kg na stronę czyli np. uniesiesz przód samochodu za błotniki lub lekko go podlewarujesz

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
......... silnik R6 jest cięższy od R4 o prawie 100kg!!, .......

:shock:

ja mam takie pytanie troche OT ile wazy R6

BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
......... silnik R6 jest cięższy od R4 o prawie 100kg!!, .......

:shock:

ja mam takie pytanie troche OT ile wazy R6

oj troszkę waży z żeliwnym blokiem ok 210kg, z aluminiowym 180kg, za to 1.8is waży ok 120kg, niestety nie wiem czy są to masy z osprzętem czy bez, ale wydaje mi się że raczej z kompletem gratów

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Mam rowniez mozliwosc zakupu sprezyn 45/30.Jak myslicie czy takie sprezyny beda dobre do takiego samochodu no i do fabrycznych amortyzatorow.No i czy samochod na takim czyms bedzie ladnie siedzial czy moga juz wystapic jakies dodatkowe problemy.aha i mam felgi 8x17" ET20 (225/45).Co o tym myslicie?
Opublikowano

Nooooo.....ja myśle że to na nic.

Walnij sobie komplet Bilsteinów B8, zrób glebe -60mm, poszerz błotnik na tyle i bujaj i nie baw sie w duperele :)