Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaka może być przyczyna zacinania się ekonomizera w E34 520i M20 raz działa i wskazuje normalnie a innym razem coś się zacina i i nie wskazuje tylko wskazówka ucieka do końca i dopiero wraca w drugą stronę jak puszczę gaz ,czy to może mieć coś wspólnego z elektryką Prosze o pomoc
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Albo napisałeś za mało i teraz nie będę odpowiadał na Twoje pytanie, albo... ekonomizer tak działa 8)

W skrócie: jak ruszasz (zwłaszcza dosyć szybko na 1 i 2) to strzałka ekonomizera ucieknie i schowa się z prawej strony. Jak w czasie jazdy puścisz gaz to strzałka ucieknie na "0". Po zatrzymaniu się strzałka z pozycji "0" ucieknie w prawo i schowa się za wartością maksymalną.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

• Członkowie klubu
Opublikowano
To jest normalne działanie ekonomizera. Przy rozpędzianiu naciśnij leciutko gaz i zobaczysz, że się nie schowa po prawej stronie. Na początku jak kupiłem autko tez miałem problem z odczytaniem wzkazań z tego - jak to działa :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano

ekonomizer naljepiej sprawdzac na 4 lub 5 biegu, to rzeczywiscie cos tam pokazuje, na 1 i 2 to praktycznie wskazówka wychodzi poza 30 l /100 i tak ma byc. A jak stoisz to wskazowka gdyby mogla poszlaby do nieskonczonosci bo przeciez stojac nie robisz ani jednego metra do przodu a benzynka leci i gdybys stał tak dlugo to spaliłbys cały bak benzyny a nie zrobiułbys zadnego kilometra wiec spalanie jest nieskonczenie duze.

Pozdrawiam

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• 3 lata później...
Opublikowano

witam w moim 520 jest chyba odwrotnie podłączony ekonomizer

bo działa tak jak napisał bastek tylko ze w drugą stronę,czy moze ktoś napisać czy to mozliwe,jak sie do tego zabrać,bo auto mam dopiero 2 tygodnie i jestem zielony? :8)

Opublikowano

Z takim "odwrotnym" dzialaniem ekonomizera spotkalem sie w e28 ale w "amerykancu". Tak pokazywal nie ilosc litrow na 100km tylko ile mozna przejechac na jednym galonie (czy jakos tak, dokladnie nie pamietam) i wowczas jak auto stalo ekonomizer wskazywal 0 gdyz nie mozna bylo przejechac nic na galonie.

Moze masz amerykanca lub licznik od niego??