Skocz do zawartości

320d kilka sekund i gaśnie po uruchomieniu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
E46 320D 150KM 2003r przebieg 122 tys.Gdy postoi w garażu 2 dni lub dłużej po odpaleniu parę sekund silnik pracuje i gaśnie.Sytuacja powtarza się zależy od 2 do 4 razy po czym odpalam i już jest wszystko w porzadku.Gdy samochód eksploatowany jest codziennie problem nie występuje.Autko jest po wymianie oleju oraz wszystkich filtrów łącznie z filtrem paliwa.
Opublikowano

Nawet drobny wyciek, objawi się zawilgoceniem w miejscu przecieku.

Cofanie paliwa do zbiornika, sprawdzisz wpinając w przewody manometr o odpowiednim zakresie.

Zakładam, że filtr po wymianie jest zamontowany prawidłowo.

Opublikowano
czy moze to być spowodowane alarmem seo-perfect który został założony niedawno.Odcina on obwód prawdopodobnie immobilajzera. W serwisie powiedziano mi że muszę odłączyć alarm zanim do nich przyjąde ponieważ nie był u nich zakładany.
Opublikowano
czy moze to być spowodowane alarmem seo-perfect który został założony niedawno.Odcina on obwód prawdopodobnie immobilajzera. W serwisie powiedziano mi że muszę odłączyć alarm zanim do nich przyjąde ponieważ nie był u nich zakładany.

Oczywiście, jeśli jest nieprawidłowo wpięty.

Zrób taki test najlepiej przy otwartych drzwiach żeby lepiej słyszeć:

po włączeniu zapłonu, powinieneś przez kilka sekund usłyszeć elektryczną pompę paliwa, która znajduje się pod podwoziem po lewej stronie skrzyni biegów.

Jeżeli działa, spróbuj po kilkudniowym postoju, kilka razy włączyć i wyłączyć zapłon przed uruchomieniem, żeby pompa niejako nabiła ciśnienie, to da ci ew. potwierdzenie informacji ze problem leży po stronie zasilania niskiego ciśnienia.

Opublikowano
według mnie to świece za krótko grzeją a masz biały dym jak ja pózniej odpalisz ???? spóbuj przy odpalaniu ze 3 4 razy przekręcić kluczyk żeby świece się dobrze nagrzały
moc jest z nami
Opublikowano

Tylko, że to nie jest rozwiązanie... Robic tak, żeby jakoś działało. Mi wydaję się, że to jednak pompa, mimo że działa, lecz pewny nie jestem (czasami pompa żle pracuje przy mniej niż 15l paliwa w zbiorniku, miałem takie doświadczenie w swojej E36 i słyszałem już o takich dolegliwościach). Spróbowałbym u jakiegoś mechanika, może warsztat, który specjalizuje się w BMW...

Pozdrawiam serdecznie i życze szybkiego powrotu do zdrowia Twojej "Niuni" ;)

///Mpower
Opublikowano
według mnie to świece za krótko grzeją a masz biały dym jak ja pózniej odpalisz ???? spóbuj przy odpalaniu ze 3 4 razy przekręcić kluczyk żeby świece się dobrze nagrzały

świece żarowe grzeją po to żeby łatwiej było silnik odpalić a jego silnik odpala reszta dzieje się samoczynnie.Na dobrą sprawę można nawet z niesprawnymi świecami zapalić diesla.

Tak jak poprzednicy pisali masz gdzieś nieszczelność i sie zapowietrza układ.

Sprawdź filtr paliwa który wymieniałeś,bo pewnie to jego wina.

A little piece of heaven in my hands
  • 2 lata później...