Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym się dowiedzieć od szanownych kolegow jak przygotowujecie swoje autka do zimy. Mile widziane szczegółowe instrukcje dla laikow... czyli mnie :] (karoseria, wnetrze, czesci elektryczne i mechaniczne, plyny itp)

Ja zacząlem od zamontowania filtra kabinowego- zapobiega parowaniu szyb.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na zimę w coupe proponuję przesmarować wszystkie uszczelki sprayem silikonowym, co by nie przymarzły!

Poza tym nic nie robię specjalnego przy aucie....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

1- smarownie uszczelek

2- zamiana felg na stalowki (wszechobecna sol :evil: )

3-wymiana plynu w spryskiwaczach na zimowy

4-porzadne mycie i woskowanie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
1- smarownie uszczelek

2- zamiana felg na stalowki (wszechobecna sol :evil: )

3-wymiana plynu w spryskiwaczach na zimowy

4-porzadne mycie i woskowanie

+ kable rozruchowe i linka do holowania ( dla siebie albo innych)

+ sprawdzenie i uzupełnienie płynu w chłodnicy

+ skrobaczka i szczotka z długą rączką

Opublikowano

sory za ot wiem że źle czynię ale chciałem sie zapytać o ten filtr kabinowy jak sie go wymienia gdzie sie znajduje ile kosztuje i czy dam radę sam wymienić jestem zielony dlatego proszę o zrozumienie

nie zakładałem nowego tematu bo nie chce zaśmiecać a może tu mi ktoś odpowie ;P

pozdrawiam :norty:

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

konradbmka na tym forum jest dokładny oips ze zdjeciami jak go wymienic, korzystaj z "szukaj" a bez problemu znajdziesz. Sa 2 rodzaje filtra okragły dostep do niego jest od maski dokładnie pod szyba(ta werja jest drozsza ok 115zł i troche trzeba pomotać zeby go wymienic.

Druga wersja ro prostokatny (ok 45zł) dostep do niego masz po zdemontowaniu schowka. W opisie montazu czesto pisza ze 1 wariant jest tylko przy autach z klimą a tak nie jest...na poczatek musisz zerknac jaki masz filtr. Jak masz pytania to pisz na PW

Opublikowano
wymiana opon wraz z felgami , sprawdzenie płynu w chłodnicy, zapas płynu do spryskiwaczy, srodek do odmrazana szyb, smarowanie uszczelek silikonem i konserwacja zamków również i w sumie tyle ...a i wymiana dywaników z welurowych na gumowe.