Skocz do zawartości

Akcyza za 320i (3,1% czy 13,6%)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadaczy 320i

Pytanko odnośnie opłaty akcyzy. Jest ona naliczana od pojemności 2171cm3 czyli 13,6% czy też od nazwy modelu 320i (domyślnie 2.0) gdzie stawka do 2.0 wynosi 3.1%.

Opublikowano
Witam posiadaczy 320i

Pytanko odnośnie opłaty akcyzy. Jest ona naliczana od pojemności 2171cm3 czyli 13,6% czy też od nazwy modelu 320i (domyślnie 2.0) gdzie stawka do 2.0 wynosi 3.1%.

Od pojemnosci

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pojemnosc.

1999 ccm 3.1%

2001 ccm 13.6%

🙃🙃

Opublikowano
Jeśli zakupisz model z silnikiem M52 1991cm to zapłacisz niższą. Natomiast za model 320 M54 2171cm to już 13,6%

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Właśnie opłacałem akcyzę (Leszno) za E36 320i i miła Pani wyliczyła mi oczywiście 3,1% ale najpierw pytała się i sama sprawdzała w papierach jaka jest dokładna pojemność silnika, u mnie 1991cm3. U Ciebie pewnie też to sprawdzą i będzie to 13,6%... :?

Pozdrawiam

Opublikowano
pojemnosc.

1999 ccm 3.1%

2001 ccm 13.6%

właśnie TAK

Szkoda, że BMW tak miesza z tymi oznaczeniami samochodów.

A co gdy mamy równe 2000 ccm to pewnie akcyza jest 0% - musiałbym to sprawdzić - może dało by się tak rozwiercić silnik hehe (A tak na serio to zakładam że przy 2000ccm też mamy 3.1%)

Dzieki wszystkim za info. Właśnie zastanawiałem się nad zakupem 320i lub 325i (a właściwie sprowadzeniem takiego autka) i nie wiedziałem czy w tym przypadku będzie różnica w opłatach. W osiągach i spalaniu tych silników nie ma aż takiej przepaści natomiast gdyby akcyza na 320i była niższa to nie miałbym problemu z wyborem, natomiast teraz w przypadku gdy zostałem uświadomiony skłaniam się w kierunku 325i.

Opublikowano

Nie tylko BMW tak miesza , np Fiat seicento 1.1 to 1108cm

a 0.9 to 899cm... I też było by bezsensu gdyby wymyślili akcyze np od pojemności 1.1 , wtedy płaciło by się tą wyższą stawkę....

to tak w nawiasie....

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Nie tylko BMW tak miesza , np Fiat seicento 1.1 to 1108cm

a 0.9 to 899cm... I też było by bezsensu gdyby wymyślili akcyze np od pojemności 1.1 , wtedy płaciło by się tą wyższą stawkę....

to tak w nawiasie....

pozdrowienia

No tak ale najczęściej pojemności są zgodne z oznaczeniami (mam na myśli, że pojemność nie przekracza oznaczenia modelu a nawet jak przekracza nieznacznie to mieści się w widełkach opłat OC). Tylko u nas ma to takie znaczenie ze względu na tą akcyzę. W innych krajach nikt na to pewnie nie zwraca wogóle uwagi. Jednak stawka akcyzy może sięgnąć ok 6000-10000 zł i więcej przy pojemności większej od 2000ccm a to już dla niektórych ma spore znaczenie. (można kupić auto w Polsce i te pieniądze np włożyć w remont kapitalny zawieszenia i innych podzespołów i napewno na tym można lepiej wyjść niż sprowadzać używane auto i później płacić tak ogromny haracz).