Skocz do zawartości

Przerywa przy przyspieszaniu. Pompa pailwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że moje autko coś boli:( Auto to 316 z 86 roku z silnikiem m10b18 na gaźniku (90koni). W momencie kiedy dość konkretnie przyspieszam przez dłuższy czas zaczyna coś przerywać. Silnik przestaje całkowicie ciągnąć. szarpie. tak jakby odcinka ale... do odcinki jeszcze daleko. najpierw myslałem ze to faktycznie odcinka.

1 raz spotkałem sie z tym na autostradzie kiedy chciałem dość szybko sie rozpedzić - 4-ka - 160km/h. i przerywa - mysle sobie - odcinka - wrzucam 5 a tu dalej to samo.:/ popuściłem delikatnie gaz, tak ze jechałem te 140 - 150 i po ponownym wduszeniu bez problemu doszedłem do 170 i znowu...

2. raz przy wyprzedzaniu na 4 biegu przy 150km/h pojawiło sie znów to samo.

no i 3 raz - wczoraj. to zabolało mnie najbardziej. kumpel kupił sobie seata 1.9 tdi 110 koni i mnie przewiozł. pozniej ja go przewiozłem. 2 bieg do 80km/h pozniej 3. zwolnienie(zakret), za zakretem 3 delikatnie(60km/h) i pozniej znowu gaz. a tu nagle przy 100-110 km/h znowu szarpanie. wrzucam 4 - dalej szarpie. popuszczam gaz... po chwili znowu dusze i tak doszedłem do 150 bez problemu(szybciej jechać nie chciałem).

Kumpel był zachwycony bmw(w porównaniu do 13 lat młodszego diesla robiło pomiane) a ja... załamany..

Teraz troche o moich przypuszczeniach. Podejrzewam pompe paliwa. Tym bardziej że wiem, że siedzi jakaś podróbka. Auto wcześniej używał przez kilkanaście lat moj ojciec. Po drodze padła pompa paliwa właśnie. Ojciec założył jakąś nieoryginalną. Jeździło autko na niej i jeździ nadal. Ale ojciec jak to ojciec - przyzwyczajony do dieslowskiej charakterystyki silnika(kierowca autobusu) nigdy nie potrzebował konkretnych obrotów.

Czy to pompa? Jeśli pedał gazu traktuje delikatniej to auto kreci się bez problemu do odcinki(trzeci bieg - 130km/h). W sumie nie potrzebuje auta na wyścigi. Bo z tym silnikiem to za wiele nie zdziałam:) ale chodzi chociażby o bezpieczenstwo wyprzedzania. Pozatym zle sie czuje wiedząc że moją becie coś boli;(

Jeśli ktoś wie gdzie moge kupić ORYGINALNĄ najlepiej nową pompe do m10b18 to prosze dać znać. Pompa jest mechaniczna. Czy moge zastąpić ją jakąś(o odpowiednim ciśnieniu i wydajności oczywiście) elektryczną?

Opublikowano
Ja miałem podobne objawy przy zasyfionym filtrze powietrza.

Dzięki, sprawdze napewno. Cieszyłbym sie gdyby to był tylko filtr..

Opublikowano

zatankuj więcej niż za 20 zł zobaczysz róźniće :mrgreen: :mrgreen:

a jak nie pomoże , sprawdź pompę, i co najważniejsze układ paliwowy..pamietaj że twoja pompa musi pociagnąc z baku paliwo do silnika...a nie jak w nowszych konstrukcjach że pcha.. wiec jezeli łapie gdzies powietrze to masz efekt tego...

no i oczywiście nie filtr powietrza bo m10 pojedzie nawet na najbardziej zasyfionym, tylko filtr paliwa .

pzdr.