Skocz do zawartości

kierunkowskazy boczne LED-same migają po włączeniu zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Kolegów! Pokusiłem się ostatnio na kierunkowskazy boczne typu LED, kupione na ALLEGRO, w oryginalnej białej oprawce. Po ich zamontowaniu ostatnio zauważyłem, że po przeręceniu stacyjnki w pozycję 2 one kilkukrotnie delikatnie mrugają, a nastepnie juz po uruchomieniu silnika również potrafią mrugnąć delikatnie raz na 1,5 do 2 min. Co jest grane? Komputer mi nic nie pokazuje (jak w przypadku założenia LED'a do postojówki), kierunkowskazu w przypadku ich faktycznego uruchomienia normalnie działają (tylko świecą wtedy mocniej). Zachodzę w głowę czym to jest spowodowane. Zmierzyłem rezystancję normalnej żarówki W5W = 3,2 ohma. Mam zamiar wstawić taki rezystor, tylko nie wiem czy to coś zmieni. Dziękuję za ewentualne sugestie!
Dolo
Opublikowano

Kolega jak założył LED na tył (orginalne z niemiec przywiezione) i miał taka samą sytuacje , też mu same mrugały, więc twój problem nie jest odosobniony.

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

No i założyłem rezystor 3,3 ohm włączony w szereg z kierunkowskazem i....... nie pomogło, dalej mrugają. Myślę, że jeżeli zacznę kombinować z większymi wartościami to albo komputer zacznie wywalać, że spalona albo kierunkowskazy wogóle nie będą świeciły.

Kolega jak założył LED na tył (orginalne z niemiec przywiezione) i miał taka samą sytuacje , też mu same mrugały, więc twój problem nie jest odosobniony.

do micgz

kolego, a czy Twój kolega ten problem jakoś rozwiązał?

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi! Pozdro!

Dolo
Opublikowano
Myślałem również o tym, żeby włączyć ten rezystor 3,3 ohm równolegle przed kierunkowskazem i dopiero później szeregowo jakąś wyższą wartość np. 1 kohm, ale nie wiem, czy ten 3,3 ohm się poprostu nie spali i nie zrobi zwarcia. QRDE, koledzy podsuńcie jakąś wskazówkę, bo na forum szukałem i też nie potrafię znaleźć jakiegoś konkretnego rozwiązania. Pozdro!
Dolo