Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Ostatnio padła mi żarówka xenonowa i chciałbym ją wymienić.

Mam lampy po lifcie, soczewkowe samopoziomujące. Z tego co się dowiedziałem występują tu żarówki D2-S.

Nie wiem natomiast jak dojść do tej żarówki, bo pod maską nie ma miejsca nawet na otwarcie dekielka na lampie.

Proszę was o jakieś instrukcje (najlepiej ze zdjęciami) w jaki sposób wymienić tą żarówkę.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Wlasnie jestem po wymianie zarowek, wiec dla mnie swiezy temat.

Mam BMW 2002 a wiec po lifcie.Zarowki to d2s - kupilem na allegro za jakies 50 pln za sztuke.Chyba bylo warto, bo ladnie swieca i nic sie z nimi nie dzieje!

A zeby je wymienic to niestety musisz wyjac lampe.(Przynajmniej ja tak zrobilem)

Opisze krok po kroku(niestety nie robilem zdjec)

1. Odepni liswe pod lampa-ma ona 3 zatrzaski -na koncach i pośrodku (listwa wychodzi razem z ta szufladka ze spryskiwaczami)

2.Jak odepniesz listwe zobaczysz 2 sruby trzymajace reflektor - odkrec je

3.Reflektor ma jeszcze 2 sruby z gory( latwo je zobaczysz).Odkrec je

4.Dla ulatwienia mozesz poluzowac migacz.Sruba znajduje sie w szarym "koszyczku" - znajdziesz ją patrzac z gory

Mozesz wysunac teraz reflektor i odkrecic zarowke!

Powodzenia!

Niestety nie moge dorzucic teraz zdjec bo wybralem sie na rajd do Finlandii, ale nie BMW bo to dosc niepewny sprzet ;)

Opublikowano
Witam!

Wlasnie jestem po wymianie zarowek, wiec dla mnie swiezy temat.

Mam BMW 2002 a wiec po lifcie.Zarowki to d2s - kupilem na allegro za jakies 50 pln za sztuke.Chyba bylo warto, bo ladnie swieca i nic sie z nimi nie dzieje!

A zeby je wymienic to niestety musisz wyjac lampe.(Przynajmniej ja tak zrobilem)

nie trzeba wyjmowac reflektora

najpierw lekko otworzyc dekielek zeby mozna bylo palcami sciagnac wtyczke i wtedy mozna caly dekielek zdjac juz.

Opublikowano

Fajnie! A ja pol dnia stracilem na wymiane zarowek!

Tylko z lewej lampy to chyba ciezko bedzie ten dekielek odkrecic - przynajmniej ja nie potrafilem.

Ale czlowiek cale zycie sie uczy!

Jak wroce z rajdu to sprawdze!

Opublikowano

Witam, również jestem po wymianie żarników D2S w 323i po lifcie, i faktycznie nie trzeba wyjmować reflektorów, należy jedynie za pierwszym razem uzbroić sie w odrobinę cierpliwości, dekielek wyjdzie delikatnie oprawkę żarnika też bardzo lekko palcami da sie przekręcić...

Jeśli chodzi natomiast o żarniki z Allegro za 50zł niestety ja nie miałem tyle szczęście co kolega i mi spaliły sie w ciągu miesiąca oba, pierwszy po prostu rozświetlał sie przy zapalaniu świateł a po chwili gasł, nie sądziłem ze to wina żarnika i przez swoje kombinacje połamałem jego oprawkę, drugi po prostu explodował w czasie jazdy wiec wymieniłem oba na philipsy i problemu nie ma, świeca jednakową barwą i rozżarzają sie równo wiec od siebie polecam zainwestwoac w dobre żarniki.

Opublikowano
niestety w dieslach trza luzowac lampe

niestety nie trzeba

niestety trzeba chyba że masz jakis patent bo niestety na przeszkodzie stoi trzpien mocujacy wiazke elektryczna

jest dokladnie na srodku "dekielka " reflektora dokładnie brakuje ok 1 cm luzu aby zdjąc "dekielek" i trza lampe luzować wiem bo przerabiałem temat

Opublikowano

Nie trzeba!

ja już dwa razy wymieniałem najpierw na chińskie potem na philipsy i nigdy nie luzowałem reflektora 320d po lifcie, troche zabawy było ale przez szpare wystarczy zdjąć złączkę z palnika i można wyjąć!

Opublikowano

Nie trzeba , jedyny problem dostania sie do żarówki jest od pasażera , bardzo mało miejsca , najlepiej zluzować zbiornik od spryskiwacza (1 śrubka) wystarczy 1-2 cm przesunąć zbiornik i spokojnie można dostać się do żarówki i wymienić , troche trzeba się nakombinowac z dekielkiem aby wszedł i zatrzasnął się ale chyba lepiej stracić 5-10 minut niż wyciągać całą lampe :) na upartego można nie luzować ale trzeba się sporo napocić i nawściekać

mi wymiana żarówek zajeła jekieś z 15 minut :) 1 raz , robiłem to w sumie kilka razy , najpierw zamieniałem żarówki bo mi mrugała jedna :) , później kupione z allegro żarówki 2x wypadały mi z oprawek :) , miały za gruby kołnierz i oprawka nie dokręcała sie do końca (zwrócie uwage na to bo wam na dołach się obluzują ) po lekkiej przeróbce jest ok i doszedłem do wprawy , myśle że spokojnie w 5 minut wymienie obie teraz :)

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jak odczepić tą listwę zatrzaski po bokach zeszły a ten na środku trzyma, mam już całą lampę luźną 4 śruby odkręciłem, ale wysuwam na jakieś 5 cm i coś właśnie pod spryskiwaczem trzyma... Wymieniam reflektor a nie żarówkę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie,

proszę o pomoc. Stoję przed koniecznością sprawdzenia żarnika i z tego powodu muszę go wyciągnąć z reflektora (najpierw prawego).

Posiłkując się poniższym diagramem, jakie są kolejne kroki ?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BV91&mospid=47619&btnr=63_0809&hg=63&fg=05

Na razie udało mi się:

1. zdjąc osłonkę (część nr 8)

2. Odkręcić element zapłonowy (część numer 11) stojąc przodem do auta i kręcąc w prawą stronę

3. wyciągnąć element zaplównoy

4 ... i tu dalej nie wiem co robić. wydaje mi się, że powinienem odkręcić pierścień mocujący żarnik (element 10) ale stawia wyraźny opór w każdą stronę a nie chciałbym zniszczyć.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Tak, ten pierścień się odkręca.

Z tego co pamiętam to nie jest on na gwint tylko taki "zaskakujący" :)

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano

Dzięki,

dla przyszłych pokoleń - element nr. 10 odkręca się w prawą stronę (stojąc przodem do reflektora). Wystarczy przekręcić o parę stopni (15-20) i żarnik jest wolny.