Skocz do zawartości

Za niskie obroty slinika(dziwna praca tiptronicu) 540

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moja 540iA e 39

Podczas jazdy gdy hamuje do zera czasem zdarza sie ze obroty spadaja troche pod druga kreske na obrotmierzu(prawidlowa wartosc obrotow biegu jalowego), zadko ale zdarza sie rowniez ze obroty spadną jeszce wiecej, i wtedy troche szarpnie(skrzynia?) i ewidentnie widac i czuc jak silnik podbija obroty. Co moze byc tego przyczyna? Goraca prosze o jakies porady!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Mam podobne objawy i z tego co wiem, to chyba będzie wina skrzyni.

Za dwa tygodnie jadę na diagnostykę i będę wiedział co jest grane.

Po diagnostyce dam znać.

Pozdro

003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Mnie też to dotyka :( stawiam na skrzynie, prawdopodobnie automat nie "redukuje" biegu i przydławia motor...u mnie chwilowo pomaga reset komputera, nowe nastawy zaworu adaptacyjnego czasowo pomagają. Również jest umówiony na diagnostykę skrzyni.

UIHZ9556.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano
Może wymiana oleju w skrzyni pomoże??

Nie pomoże....wymieniłem i bez zmian :(

UIHZ9556.JPG

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Mnie też to dotyka :( stawiam na skrzynie, prawdopodobnie automat nie "redukuje" biegu i przydławia motor...u mnie chwilowo pomaga reset komputera, nowe nastawy zaworu adaptacyjnego czasowo pomagają. Również jest umówiony na diagnostykę skrzyni.

Witam, jak było po wizycie w serwisie? Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Temat nadal otwarty, diagnostyka nie wykazuje błędów. Zauważyłem, iż dzieje się to tylko przy dynamicznej jeździe.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

MAF i sprawdzić układ dolotowy pod kątem ewentualnych nieszczelności.

A aby nie czepiać się EGS, rozpędzić się do 150+, wrzucić na N i dynamicznie zahamować samochód celem obserwacji, że skrzynia nie ma tu wpływu.