Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem BMW e36 318i z klimą manualną dwustrefową (wcześniej posiadałem Audi, które mój młodszy brat skasował). Nie działa nawiew na nogi. Nawiew na szybę oraz twarz pracuje bez zarzutu. Po przełączeniu na nogi nie jest odczuwalny żaden nawiew w dolnej części auta. Wydaje mi się, że regulacja nawiewu nie odbywa się za pomocą klasycznych linek tylko za pośrednictwem silniczków elektrycznych. Czy ktoś z was miał do czynienia z podobnuym problemem? Gdzie szukjać przyczyn? jak działa steroewanie nadmuchem powietrza w moim aucie? POMOCY

Edytowane przez karnap1
Opublikowano

U mnie też słabo dmucha na nogi więc podłączam się pod pytanie

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
a może sam plastik nawiewu wam wypadł ja tak miałem klima manualna ma sterowanie linka a mój kumpel to rozwiązał bardzo orginalnie nogi na deskę i super mu dmucha na nogi ta opcja wymaga tempomatu :P

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Plastik nawiewu jest na miejscu. Według Ciebie nawiew jest sterowany linkami. Nie orientujesz się jak dostać się do tych linek?? Czy są po stronie kierowcy, czy należy wyjąć schowek?? Czy dużo rozbiórki wymaga dostanie się do linek sterujących? Może wiesz która linka, którym nawiewem steruje??

Nogi na deskę nie bardzo mi pasuje, niestety nie posiadam tempomatu. :)

Opublikowano

......podpinam się do tematu

U mnie jest klima dwu strefowa i u kierowcy nawiew na nogi działa dobrze natomiast u pasażera wieje 50% słabiej.

Jak dojść do łopatek które sterują powietrzem w kanałach nawiewu ???? :|

@karnap1:

A jak sprawuje ci się ta cała "dwu strefowość" bo u mnie prawa gałka temperatury w ogóle na nic niema wpływu

...wydaje mi się że te całe dwie strefy to pic na wodę, albo mam coś nie tak ...nie wiem może ta prawa gałka przez to, że nie działa to ma wpływ na słabe ciepło na nogi pasażera

Opublikowano
......podpinam się do tematu

U mnie jest klima dwu strefowa i u kierowcy nawiew na nogi działa dobrze natomiast u pasażera wieje 50% słabiej.

Jak dojść do łopatek które sterują powietrzem w kanałach nawiewu ???? :|

@karnap1:

A jak sprawuje ci się ta cała "dwu strefowość" bo u mnie prawa gałka temperatury w ogóle na nic niema wpływu

...wydaje mi się że te całe dwie strefy to pic na wodę, albo mam coś nie tak ...nie wiem może ta prawa gałka przez to, że nie działa to ma wpływ na słabe ciepło na nogi pasażera

Ogólnie temat nawiewów w e36 był wiele razy poruszany i jak widać to nagminna sprawa.U mnie też nie działa wszytsko jak powinno.

Od dawna walczę z pokrętłami sterowania temperatują , też mam wrażenie że nie reagowały..do czasu gdy nie popukałem młotkiem w elektrozawory.Często one się zacinają i czasami to pomaga, również w aucie bez klimy gdzie dmucha np same ciepłe powietrze.

W manualnej klimatyzacji jest czujnik który uruchamia się po włączeniu zapłonu , który jest odpowiedzialny za 'zczytywanie' temperatury w kabinie. W serwisie powiedzieli mi przez telefon że jeśli on działa to powinno być wszystko ok.Jest to taki czujnik z wentylatorem który chodzi jakby dnuchwawa była włączona na 1.

Poruszałem już ten temat i nikt nie potrafił mi pomóc.

Co do braku nadmuchu np na nogi to ja ogólnie odpuściłem sobie ten temat , podejżewam że musiał bym rozebrać cały przedni kokpit, deske rozdzielczą żeby dostać się do tych wszystkich łopatek sterujących nawiewem, a skończyło by sie pewnie na wymianie całego panelu od klimy - przeraza mnie to

Poczytaj ogólnie o nawiewach, dmuchawach, elekrtozaworach na forum -serch

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=81957&highlight=

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=85424&highlight=

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Ja tez mam problem z nawiewem tylko troche innego typu niezaleznie gdzie jest nastawiona dmuchawa to bardzo slabo wieje.dopiero czuc jakis powiew na 3poziomie.a pod deska rozdzielcza slychac normalny szum tak jak by to powietrze gdzies uciekalo. mysle ze to filtr powietrza mi sie zapchal.wie moze ktos gdzie on sie znajduje i jak go tzrea wymatowac. a moze to cos innego.prosze o rade
Opublikowano
linki są po prawej strony w manualu a żeby się dostać to musisz schowek i środkową konsole zdjąć ale myślę że to coś z nagrzęwnica mi nie wiało na szybę teraz jest klimatronik a stara była rozkładana na części pierwsze i napewno jest tam linka

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
U mnie przy manualnej klimie dwustrefowej filtr znajduje się wewnątrz auta w zespole nawiewów. Można się do niego dobrać od strony pasażera po wyjęciu schowka. Dostęp jest dość utrudniony. Dodatkowo zdejmowałe jakieś kostki z elektroniką.