Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmm w mojej buni (e46) mam czteroramienna kierownice , chodzi mi po głowie jej zmiana poniewaz kumpel ma do sprzedania fajną trójramienna tylko , ze od e36. i mam takie pytanie czy kierownica od e36 podejdzie do e46 bez żadnych kombinacji? czy jest to jednak niemożliwe?

pozdrawiam!

Opublikowano

podejdzie

pamiętam że kolega przekładał z E46 do E36 i coś musiał zmieniać ale niestety nie wiem jaki był poziom komplikacji z wykonaniem tego zabiegu

Opublikowano

Są dwie możliwości. Podejdzie od razu albo wcale. Chodzi o mocowanie taśmy air bagu, i takie czarne gumowe wypustki, ustalające położenie kierownicy. Ostatnio obszywałem kierownicę i na zamiane dostałem od E 36. Pierwsza nie pasowała a druga bez problemu. Przerabiać - to raczej skórka nie warta wyprawki. Taśma to delikatna zabawka.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
air bag przepniesz i będzie dobrze po przekładce

qrde a ja slyszałem ze z air bagami sa wlasnie klopoty tzn jak jest pod kierownice czteroramienna to przy trojramiennej nie zadziala , nie podejdzie.

tez jakbym kupowal to bez poduchy a swoja bym przełozył....ale juz parę osób mi mówilo, ze sie nie da :mad2:

popdobno air bagi są odpowiedno dopsaowane co do kształtów kierownicy... ta rzecz mnie teraz tylko powstrzymuje przed zmianą kierownicy :(

Opublikowano

http://moto.allegro.pl/item437038126_kierownica_bmw_e36_airbag_nowy_model.html#photo

to jest cos takiego, tylko,ze świezo obszyta skóra (kierownica jak i kopuła) z aluminiowymi pierscieniami. moja obecna nie jest skórzana a tapicer mi krzyknął 350 zl za obszycie :jawdrop: to bardziej sie oplaca kupienie innej a stara wystawic na allegro :mrgreen:

tylko te air bagi mnie męczą bo nie wiadomo do konca jak to jest z nimi

Opublikowano
http://moto.allegro.pl/item437038126_kierownica_bmw_e36_airbag_nowy_model.html#photo

to jest cos takiego, tylko,ze świezo obszyta skóra (kierownica jak i kopuła) z aluminiowymi pierscieniami. moja obecna nie jest skórzana a tapicer mi krzyknął 350 zl za obszycie :jawdrop: to bardziej sie oplaca kupienie innej a stara wystawic na allegro :mrgreen:

tylko te air bagi mnie męczą bo nie wiadomo do konca jak to jest z nimi

jak już chcesz zmienić to kup taką co posiada multifunkcje i zaadoptuj je , będzie tempomat i wszystko inne ;)

Opublikowano

to tez jest bardzo dobra myśl :)

ale udało mi sie wreszcie znalezc pana "Stasia" tapicera co mi obszyje kiere za 150 zł :modlitwa: dorabia sobie chłop po godzinach .

dzwonie do zakladu odbiera pan "Stasiu" , pytam ile obszywanie

on , ze 250 bez kopuły

ja mowie, ze za drogo

pan stas podyktował komórke , i mowi zadzwon po 18 :mrgreen:

i teraz jest za 150 z kopułą

jak to ludzie kombunują :mrgreen:

Opublikowano
dorzuc do tego dwie stowy za przyciski do multifunkcji i robocizne za podlaczenie.potem napisz jak Ci poszlo :mrgreen: ,bo bede ten temat wkrotce przerabial,to dam Ci zarobic :mrgreen: ( i zubr tez sie znajdzie :roll2: )
Opublikowano
Ja myślę nad założeniem 3 ramiennej kierownicy ale z e46 ( http://www.allegro.pl/item435138569_bmw_e46_e39_x5_2002_kierownica_z_poduszka_airbag.html ). Tylko trzeba dać ponad 1 tys. za komplet z air bag. A można wiedzieć jak podłączyć przyciski do radia itp skoro oryginalnie w kierownicy nie mam ich? Radio mam BMW Buisness. Fajnie jak nowsza kierownica z multifunkcją zastąpiła by starą 4 ramienną.
http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
dorzuc do tego dwie stowy za przyciski do multifunkcji i robocizne za podlaczenie.potem napisz jak Ci poszlo :mrgreen: ,bo bede ten temat wkrotce przerabial,to dam Ci zarobic :mrgreen: ( i zubr tez sie znajdzie :roll2: )

znam kolesia w Boguchwale ktory by Ci to zrobil, podobno ogólnie dobry jest i jak pan "Staś" po godzinach nie za drogi :mrgreen:

a na Żubra to bardzo chętnie , o każdej porze roku i dnia :mrgreen:

Opublikowano
Więc panowie ja nie maialem żadnego problemu z zamianą kierownicy a dodam ze wybrałem ta opcję z multi czyli cieszę się teraz tempomatem i sterowaniem radia w kierownicy a przede wszystkim kierownicą trójramienną dokładnie taką jak podajecie na zdjeciach ( tylko ze z multi)
Opublikowano
Nie ma najmniejszego problemu tak było u mnie> Ja jestem po zamianie na taką kierownicę tylko z opcją multi i teraz cieszę się sterowaniem radia, tempomatem a przede wszystkim sportową kierownicą trójramienną.
Opublikowano

ale teraz rodzi sie kolejne pytanie w sumie.... aby odkręcic kierownice musze odpiąc aku .... a odpięcie aku na wiecej niz 24 h powoduje jakies tam zmiany z ustawieniami kompa... nie wiem jak jest to w bmw ale u ojca w cordobie byly takie problemy.... auto krecilo ale nie chcialo odpalac , dopiero przyhechal do auta mechanik podpial kompa i cos tam ustawial od nowa i zagrało :) dokładnie nie wiem o co chodziło w tym ale wiem ze poprostu były jakies problemy....

czy ktos ma jakas wiedze na ten temat jak to jest w BMW?

Opublikowano
ale teraz rodzi sie kolejne pytanie w sumie.... aby odkręcic kierownice musze odpiąc aku .... a odpięcie aku na wiecej niz 24 h powoduje jakies tam zmiany z ustawieniami kompa... nie wiem jak jest to w bmw ale u ojca w cordobie byly takie problemy.... auto krecilo ale nie chcialo odpalac , dopiero przyjechal do auta mechanik podpial kompa i cos tam ustawial od nowa i zagrało :) dokładnie nie wiem o co chodziło w tym ale wiem ze poprostu były jakies problemy....

czy ktos ma jakas wiedze na ten temat jak to jest w BMW?

pierwszy raz cytuje swojego posta :mrgreen:

dla tych co sie będą czepiac czemu nowy post a nie edycja starego -> temat jest już na 3 stronie (dlatego nowy post przesunie go na 1str :mrgreen: ) , bardzo chciałbym uzyskac pomoc na ten temat dlatego "odgrzewam kotleta" :norty:

pozdrawiam!