Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Simson w autach z tachografem musi sie zgadzac licznik ze stanem faktycznym...bo przeciez on wszystko rysuje na tarczce...

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
...Zgadza się z tym przekłamaniem +/- 5 km/h. Kiedyś sprawdziłem to w kilku osobówkach i rzeczywiście była różnica. ...

Raczej zawsze "+" km/h a nie "-" we wskazaniu licznika.

Już nie pamiętam gdzie, co i kiedy czytałem, ale mniej więcej takie jest założenie. Samochód nie może pokazywać mniej niż faktycznie jedzie - dlatego celowo stosuje się ten licznikowy "+"

Chyba są na to nawet jakieś normy - to znaczyłoby, że tak musi być. Choćby po to, żeby przejeżdżając obok fotoradaru nie wyszło, że jedziemy więcej niż chcemy.

pozdr.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Tak, jest taka norma, gdzie maksymalne dopuszczalne odchylenie wynosci 10%+4km/h. Czyli np. przy V faktycznej 130km/h licznik moze pokazywac najwyzej 147km/h...

pozdrowienia

Krzysztof

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja swoja raz probowalem i to bylo dla mnie bardzo dziwne, bo rozpedzila sie pod gore!!! do 243 dokladnie jak jest w instrukcji a potem bylo zaraz z gory i juz ani troszke dalej nie przyspieszyla, co by sklanialo do stwierdzenia ze jednak ma jakies ograniczenie (?). Niestety dluzej jej nie moglem potrzymac na pelnym gazie bo bylo ograniczenie predkosci zaraz. Kiedys czytalem w necie artykul chyba o 320d 163KM i tam napisano ze rozpedza sie do 222chyba i ani ciut wiecej bo jak to uzasadnili bodaj wtryski sa tak ustawione ze nie podadza ani grama wiecej paliwa.Co do licznika to wydaje mi sie ze mam dobry sposob na jego sprawdzenie oczywiscie przy zalozeniu ze obwod kola jest idealny a nawigacja nie klamie z zalozenia. Pozdrawiam!
  • 8 lat później...
Opublikowano
Nie zrobisz tego NCS em , INPĄ, DIS-em ani innym podobnym darmowym programem z internetu. Musisz mieć specjalny programator ale to już wyższa szkoła jazdy.