Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W tamtym tygodniu pojechałem do mechanika wymienić świece żarowe. Niestety podczas "dociągania" nowej świecy została ona urwana. Na dodatek mechanikowi nie udało się wykręcić pozostałych dwóch spalonych świec.

Mam więc teraz problem - złamana świeca + dwie spalone :/. Dzwoniłem do ASO i niestety jedyne co oni mogą poradzić to ściąganie głowicy :(.

Może ktoś miał podobny problem i zna jakiegoś "fachowca" który może dać sobie radę z tą urwaną świecą (lub chociaż z pozostałymi :/).

rychu
Opublikowano
co do pozostałych świec to niektórzy polecają zalać gniazdo płynem hamulcowym na noc - podobno później łatwiej odkręcić te świece, jednak nie próbowałem, mówię tylko to co słyszałem i widziałem gdzieś na tym forum.
Opublikowano

Dziś poszperałem w internecie i znalazłem jakiegoś "fachowca" który reklamuje się, że wykręca urwane świecie bez ściągania głowicy. Dzwoniłem do niego i twierdzi, że na 99% powinien dać radę (musi jeszcze w poniedziałek sprawdzić czy jego urządzenie podejdzie do BMW - bo normalnie robi to w mercedesach).

Problem w tym, że on jest w Warszawie :/ -może ktoś zna podobny zakład w Krakowie (lub gdzieś bliżej Krakowa) ?

rychu
Opublikowano
kolega ma aktuanie taki sam problem w Astrze. Z tym wykrecaniem urwanych swiec jest taka sytuacja ze ten spec, bedzie chcial Ci ja rozwiercic i jest takie spacjalne urzadzenia do ich wykrecania.. tylko ja raczej nie zgodzil bym sie na takie rozwiazanie. Wiadomo bedzie krecil z góry na dół. Gdzie te opilki bedą leciały?zwlaszcza jak przebije sie na wylot..? Jakos nie moge sobie tego wyobrazic;/

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

Opublikowano

Czyli wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem jest:

1) zostawić tak jak jest :/

2) ściągać głowicę

pkt 1 - biorąc pod uwagę fakt, że działa mi aktualnie tylko jedna świeca w zimie może być problem

pkt 2 - pomijając koszty, wszyscy mówią, że samochód po zdjęciu głowicy zawsze coś straci

Czyli i tak źle i tak nie dobrze .... będę dalej główkował :).

rychu
Opublikowano
Przecież nie ma pewności, że ten gość przewierci to na wylot. Być może tylko wykona jakiś otwór aby włożyć coś do środka i jakoś ją wykręcić a przed tym odessie jakoś opiłki które nagromadziły się podczas wierceniu ;) Na Twoim miejscu bym zaryzykował, koszt pewnie nie jest wielki a nawet jeśli się nie uda to i tak musiałbyś ściągać głowicę ;)
Opublikowano
witam milem podobny problem ale ukręcila się przy wykręcaniu, zawiozlem auto do fachowca od wykręcania ale nie dał rady skończylo się zdjęciem głowicy koszt 700 pln ( zdjęcie,odwiercanie,gwintowanie,nowa uszczelka,montaż)Ps.radze na przyszlość na wymiane świec oddać auto do ASO ,lub do renomowanego warsztatu bedzie latwiej wyegzekwować aby naprawiali na swój koszt. Ja na wymiane pojechalem do znajomego mechanika i wiecie jak to ze znajomymi w takich sytuacjach nie ma winnych

było E-36 1,8 E-36 compakt 1,8d E-46 320dTa,jest E-46 330dt

http://www.bmwteam.pl