Skocz do zawartości

TDS touring - problem ze skrzynia automatyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - w TDSiku mam jakis problem z automatem - otoz jak sie nagrzeje to na pozycji skrzyni D oraz R kiedy stoje na hamulcu plywaja obroty :shock: tak jak w benzynie z uszkodzonym silniczkiem krokowym - no moze nie az tak drastycznie ale odchylaja sie o jakies 200 obrt w gore i w dol - na pozycji N oraz P takiego objawu nie ma - wiec stawiam na poroblem ze skrzynia, bylem autem na diagnostyce komputerowej - nic nie wykazalo - zadnego bledu - skrzynia takze przelacza biegi normalnie.... czy ktos mial podobny problem....

Kolejne pytanie dotyczy sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni (oraz jego jakosci) gdzie w automacie jest jakas miarka (automat 5 biegowy) TDS z roku 1993. Oraz jak wymienic olej i przede wszystkim jakiego urzyc.

Pozdrawiam

Marcin

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor
nikt nie wie nic na temat oleju ..... Sebast pomoz :D przeszukalem archiwum i widze ze masz duza wiedze w tym temacie.

Opublikowano

czesc

jezeli nie masz zadnego bagnetu pod maska do sprawdzania stanu oleju w skrzyni (a mozesz go nie miec, ja tez nie mam) to wjezdzasz na podnosnik, zostawiasz odpalone auto, podnosisz je do gory i odkrecasz srube z boku w bloku skrzyni i pchasz palucha do srodka. jak poziom oleju jest rowno z krawedzia otworu, to jest ok, jak go jest mniej, to trzeba dolac.

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

O ile się orientuje to nie ma bagnetu w naszych modelach od skrzyni aut.

Najlepiej wymień olej i filtr i bedzie ok!!

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
  • Członkowie klubu

To masz problem z pompą wtryskową lub żle wyregulowany silnik.

Poszukaj w postach - wpisz falują obroty lub pływają obroty lub pompa wtryskowa - generalnie problem leży w silniku a nie w skrzyni.

Krzysiek.

P.S. Lepiej żeby to była tylko regulacja.

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor

krzysiek ale w takim razie dlaczego faluje tylko na D i R na N i P nie faluje - mozna gazowac hamowac i stoi w miejscu - tylko na biegach do jazdy po zatrzymaniu calkowitym zdarza sie autku zafalowac...nadmienie ze pompa juz pewnie tez ma dosc bo auto nie chcialo palic na cieplym silniku - dopiero po zalozeniu zaworka zwrotnego wszystko wrocilo do normy......chyba podjade do Boscha na sprawdzenie tego nastawnika pompy a olej w skrzyniy wymienie dla swietego spokoju....z tego co wyczytalem w archiwum zaleje go Dextronem III (ATF)

Jakby ktos chcial jeszcze cos dopisac w temacie to chetnie poczytam.

Pozdr,

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Podkręć sobie obroty biegu jałowego, bo jednak na D czty R wystepują pewne opory (auto chce ruszyć) i dlatego coś tam czasem zafaluje. Podkręć o 100 obr/min - powinno przez jakiś czas byc ok.

Zaworek zwrotny - to słyszałem że czasem pomaga bo układ paliwowy się nie zapowietrza, ale nie wiem czy to pomogło przy odpalaniu na ciepłym.

W boschu to uważaj bo ostro kasują, super fachowcy to fakt :cool2: , ale można się dogadac i bez faktury robić - duuuzo taniej.

Jak masz już jakieś 250000-300000 km to pompa już tuz tuz do wymiany.

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor
Okej - tylko napisz mi jak mozesz czym i gdzie podkrecic :), zaworek w moim przypadku calkowicie wyeliminowal problem dlugiego krecenia na cieplym silniku - auto pali od kopa :)....a przebiegu ma ok 280 tys :?

Opublikowano
Witam - w TDSiku mam jakis problem z automatem - otoz jak sie nagrzeje to na pozycji skrzyni D oraz R kiedy stoje na hamulcu plywaja obroty :shock: tak jak w benzynie z uszkodzonym silniczkiem krokowym - no moze nie az tak drastycznie ale odchylaja sie o jakies 200 obrt w gore i w dol - na pozycji N oraz P takiego objawu nie ma - wiec stawiam na poroblem ze skrzynia, bylem autem na diagnostyce komputerowej - nic nie wykazalo - zadnego bledu - skrzynia takze przelacza biegi normalnie.... czy ktos mial podobny problem....

Kolejne pytanie dotyczy sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni (oraz jego jakosci) gdzie w automacie jest jakas miarka (automat 5 biegowy) TDS z roku 1993. Oraz jak wymienic olej i przede wszystkim jakiego urzyc.

Pozdrawiam

Marcin

Jesli niie ma bagnetu to sprawdzasz (juz ktos opisal) poziom oleju przez otwor nalewowy

Mozna tez komputerem w serwisie. Nie wiem jaka to dokladnie skrzynia

ale sprawdz dokladnie jaki olej powinien w niej byc - jesli normalny ATF

to zalej Dexron III a jesli lifetime to tylko ESSO LT711741 ew zamiennik

SHella. Zamiast tego drugiego nie wolno lac ATF, mozna nieodwracalnie

uszkodzic skrzynie.

Chociaz nie, z tego co patrze w ETK to powinien byc normalny ATF,

zalej po prostu dobrej jakosci Dexron III jest unowoczesniona wersja DII

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Żeby podkręcic obroty musisz podjechac do mechanika który ma komputer od BMW, poniewaz robi sie to tylko za jego pomocą. Sam kluczmi czy śrubowkrętem nic nie zrobisz - ach te komputery :cry: .

Gość podłączy sie do elektroniki i sprawdzi błędy komputerów silnika i skrzyni, jak będą to drobne błędy wykasuje Ci je, podkręci obroty i powinno być cacy :cool2: . Może byc tez że kąt wtrysku trzeba ustawić. Koszt - róznie biorą od 50 do nawet 200 zł, zależy od miejsca. We Wrocławiu mój mechanik bierze 50-100zł, zalezy jak długo to trwa i czy trzeba ustawiac tez kąt wtrysku.

Jak silnik dobrze odpala i samochód jest silny, dobrze sie wkręca na obroty to pompa jest ok.

krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor

no wiec dzisiaj zabralem sie za olej w skrzyni - znalazlem korek wlewowy i moim oczom ukazal sie zolty olej - czyli Lifetime .... bo Dextron jest czerwony, po przestudiowaniu numerow na skrzyni okazalo sie ze byla wymieniana - jest to skrzynia z 325 tds widocznie z jakiegos swiezszego rocznika, poziom oleju w normie, dzisiaj takze bylem w ASO Kulesza w Gdyni (niestety nie tym tdsem ale innym bmwiu) i pogawedka z Panem z serwisu takze wskazuje na zle ustawiona pompe...wszystko wyjasni sie w przyszla srode - jade do ASO na regulacje itp.

Pozdrawiam

P.S. Zapomnialem napisac ze auto faluje ale na wlaczonym D lub R jest zludzenie ze chce ruszyc, nie jest to takie falowanie jak w manualu ale raczej takie wyrywanie auta.....jak wcisne hamulec na max objaw ustepuje....

Pozdrawiam