Skocz do zawartości

Automat -- zmieniać biegi w trakcie jazdy czy nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie kupuję E34 z automatem (520i 2.0l 24V).

Mam pytanko o sposób obsługi automatu a w szczególności o możliwość zmiany biegu w trakcie jazdy.

Kolega jeżdżący automatem (ale Hondą) straszył mnie, że zmiana biegów w trakcie jazdy powoduje zostawienie dużych sum w serwisie. Natomiast czytając manual nie znalazłem takich restrykcji.

Oczywiście nie mówię tu o zmianie D->R czy D->P, ale w obrębie biegów "do przodu".

No więc można, czy nie można ?

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Można zmieniać. Pytanie tylko w jakim celu? Jak chcesz jechać ostrzej to przełącz na sport. Jak poznasz trochę charakterystykę swojej skrzyni to nigdy nie będziesz zmieniał (przynajmniej ja tego nie robie).

Pozdr.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Można zmieniać. Pytanie tylko w jakim celu? Jak chcesz jechać ostrzej to przełącz na sport. Jak poznasz trochę charakterystykę swojej skrzyni to nigdy nie będziesz zmieniał (przynajmniej ja tego nie robie).

Pozdr.

To są moje pierwsze doświadczenia z automatem, dlatego wolę poznać jego możliwości i ograniczenia najpierw słownie a potem dopiero doświadczalnie. Domyślam się, że samo pomysł trochę przeczy ideałowi skrzyni automatycznej. Jednak zanim poznam charakterystykę skrzyni, nie chcę musieć się zatrzymywać, żeby zmienić moją decyzję o wyborze ustawienia skrzyni.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano
Pytanie tylko czy jest Ci w takim razie potrzebny automat, ja mam wolną rękę i mogę np. trzymać koleżankę za kolanko, nie myślę wtedy w ogóle o zmianie biegów. Albo mogę pisać SMSy do innych koleżanek (wiem wiem, w trakcie jazdy nie wolno :nienie: )