Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja mam opony 225/45/R17 ET 35 z tyłu dystans 10mm, czerowne sprężyny, z tyłu ocierało troche ale założyłem gumy usztywniające i jest już ok. spalanie w mieście koło 13-14ltr gazu, silnik 1.6 troszke słaby ale u ciebie 1.8is mysle że dobrze sobie poradzi :)
Opublikowano

NA NASZE DROGI TYLKO OPONA O WYSOKIM PROFILU ( 55 , 60 ) - GDY WIEDZIESZ OPONA O PROFILU 45, 50 DO DU ZEJ DZIURY - CZĘSTO PO OPONIE ( WYBULWIENIA, PRZECIECIA ) - WIEM CO MÓWIĘ - Z ZAWODU JESTEM WULKANIZATOREM - POZDRAWIAM

Sluchaj kupilem felgi 8x17" et 20. Byly na nich wczesniej zalozone oponki 235/45 i troche obcieralo o nadloke. Jak myslisz gumy 225/45 beda dobre?

318is i opony 225 :doh: nie uwazasz ze to troche za duzo :?: ,ja mam na swoim 525i 205 i uwazam ze w zupelnosci wystarcza ,po co szersze ,przeciez szerokosc opon ma tez wplyw na zuzycie paliwa ,czy rozwijasz az takie zawrotne predkosci ze potrzebne Ci sa szerokie gumy ,on sie bedzie meczyl z takimi szerokimi oponami :| no ale wola twoja ,ja bym zalozyl 195

Opublikowano

NA 8 CALI MINUMUM TRZEBA DAĆ 225 --WIEM CO MÓWIĘ - Z ZAWODU JESTEM WULKANIZATOREM ( GDY DA SIĘ MNIEJSZĄ TO : NIE CHCE SIĘ NABIĆ POWIETRZE, FELGA SZERSZA OD OPONY - KTO TO WIDZIAŁ!!! )

Ale Panowie jest jeden problem na 8" szerokosci nie naciagne opony 195. wg mnie 225 to jest spoko opona. W 1,6 mialem takie i sobie jakos radzila. Problem wachy jakos rozwiaze chodzi mi o to zeby opona byla dobrana do felgi. Wg mnie to bylby dobry rozmiar.
Opublikowano

WEJDĄ --SAM NA ZIMĘ MAM 195/65R15 NA FELGACH 7 CALI --JESLI JEST 7 I PÓL TO JUŻ MOŻE BYĆ PROBLEM

quote="janmroczek"]Witam

Panowie czy na felę 15 szer. 7" czy 7 i 1/2" wejdą opony 195 ?

Może ktoś próbował juz?

Opublikowano

Mam takie wymiary opon ale nie wiem co oznaczają te ostatnie cyfry - "82H".

195/50 R15 82H

Proszę o wytłumaczenie

I mam jeszcze jedno pytanie

Wiem że każda felga posiada tak zwany numer ET. Dowiedziałem sie też że jest to tzw.osadzenie felgi. Mam jednak pytanie. Która felga chowa się bardziej w nadkole? Ta z większym numerem ET czy z mniejszym. Mam np. dwie felgi: 25ET i 35ET. Która felga bardziej schowa mi się do środka a która bardziej bedzie mi wystawać z nadkola?

Proszę o pomoc :modlitwa:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mam takie wymiary opon ale nie wiem co oznaczają te ostatnie cyfry - "82H".

195/50 R15 82H

Proszę o wytłumaczenie

82 - indeks nośności (475 kg)

H - indeks prędkości (do 210km\h)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

danie-dandi:

ET czasami podawane jest jako IS i oznacza odległość między pionową osią felgi a płaszczyzną osadzenia na piaście i felga o ET=25 będzie bardziej wysunięta na zewnątrz niż o ET=35 pod warunkiem, że felgi są jednakowej szerokości, bo w pewnych przypadkach może być na odwrót albo obie podane felgi z podanym przez ciebie ET będą wystawać z nadkoli identycznie.