Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam pewnego pięknego dnia zamknąłem auto i gdy chciałem je otworzyć zomk nic nie działa. Słychać tylko cykanie siłowników centralnego i nie podnoszą się do góry. Otwarłem drzwi awaryjnie od pasażera potem od kierowcy ale tylne pozostały zamknięte i nie mogę ich ruszyć, mało tego rozebrałem przednie drzwi rozebrałem siłowniki od centralnego i odblokowałem ręcznie złożyłem myślałem że będzie działać zakładam przekręcam kluczykiem pierwszy stopień zamykania chodzą pięknie ale tylko przednie od tylnych drzwi stoją, myślę sobie zamknę na ryglowanie zamków i koniec zamki się zamkły ale nie wróciły do otwartej pozycjitylko sobie cykały jak owego feralnego dnia. Co mam zrobić pomocy nikt nie daje rady jest to wina elektryczna chyba pomocy. Będę wdzięczny, jeśli ktoś się z tym spotkał i jak otworzyć tylne drzwi nie uszkadzając zamków? :jawdrop:
Opublikowano
dobrze by było jak byś jeszcze napisał jakiego modelu problem dotyczy. Wnoszę że chodzi o E34 jeśłi tak to podnieś tylną kanapę sprawdz bezpieczniki bo takowe tam znajdziesz oraz moduł komfortu który też tam sie znajduje (czarna lub ciemno zielona puszka)
Opublikowano
tak chodzi o e34 sprawdzałem moduł wygląda dobrze mozna by go podmienić na sprawny w 100% bezpieczniki też ok kończą mi się pomysły co dalej mam robić :mad2:
Opublikowano
no to teraz jak już był podmieniony i dalej to samo to zostaje rozebrać słupki środkowe i w kości odnaleść przewody od siłownika. Sprawdzic czy dochodzi tam zasilanie jeśłi nie to próbować podać zasilanie na siłowniki żeby sie otworzyły drzwi. Wtedy jak juz otworzysz zdemontować boczek i sprawdzić siłowniki może któryś blokuje na ryglu lub zwiera (uwalony siłownik) posprawdzaj też instalację w przelotkach klapa-nadwozie oraz tylne drzwi -nadwoze. Moze gdzieś masz załamany lub urwany przewód.
Opublikowano
Dzięki masz rację jak przekręce kluczyk to wszystkie siłowniki się blokują na ryglowanie ale chcąc otworzyć już nie puszczają wygląda to tak jakby chciały bo cykają ale jakaś siła im na to nie pozwala. Będę jeszcze próbował podmienić ten sterownik i poszukam w kablach może któryś będzie przerwany. Jeszcze raz dzięki za radę. Pozdrawiam. :lol:
Opublikowano
ja mialem taki problem tylne dzwi mi sie zamknely i juz nie chcialy sie otworzyc jezdzilem tak jakis czas bo pracowalem nikogo nie wozilem i nie mialem czasu kombinowac ale po czasie caly centralny mi sie popiepszył musialem z zamknietymi drzwiami zdjac boczek duzo kombinowania zeby nie uszkodzic i odlaczylem silownik
Opublikowano
Witam udałomi się otworzyć tylne drzwi. Rozebrałem sterownik ponieważ nie miałem na podmianę, nic w środku nie było widać że coś jest nie tak dotknąłem 1 elektromagnesu i wszystkie zaryglowane siłowniki puściły i teraz zamki ładnie chodzą ale co drugie zamknięcie zamki się otwierają albo zamykają zależy w która stronę kręcę kluczykiem, dopiero po drugim przekręceniu zostająw żądanej pozycji. Nie wiem co to może być myślałem że krańcówka na siłowniku więc załatwiłem 100% dobry i podmieniałem kolejno w każdych drzwiach to samo zostały mi jeszcze siłowniki w klapie i wlew paliwa, to je odłączyłem ale podobno powinny być wszystkie jutro będę miał dobry więc podmienie. Może ktoś miał podobny problem niech napisze dlaczego one się cofają nie zostają w zadanej pozycji, może faktycznie sterownik. Proszę o pomoc. :cry2: :modlitwa:
Opublikowano
czyli moja wersja się potwierdziła. Padnięty sterownik centralnego. Sprawdz przelotki a w zasadzie kable w nich. Załamane dają takie efekty to tzw zamykanie warunkowe na 2.
Opublikowano
miałem podobny problem, drzwi zamykały i otwierały się po dwóch przekręceniach (czyli awaryjnie chodziły) - zdiagnozowałem dwa spalone bezpieczniki, a potem zwarcie w kostce ze słupka idącej do drzwi. Sprawdzałem też kiedyś inny moduł komfortu i blokował mi drzwi w taki sposób, że nawet awaryjnie od strony kierowcy nie można było otworzyć. W przypadku tego innego modułu to był chyba z wersji angielskiej, lub jeszcze jest inna możliwość o której na forum przeczytałem. Mianowice w starszych rocznikach centralny był sterowany masą a w nowszych przez plusa i dlatego tak wariowało.
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

miałem podobny problem po przekręceniu na raz otwierał samoczynnie dwa dopiero trzymał

rozwiązanie

poluzowany siłownik w drezwiach kierowcy nie dopychał zamka tylko sam sie przesuwał

dokręcone naprawione działa super

Opublikowano
miałem podobny problem, drzwi zamykały i otwierały się po dwóch przekręceniach (czyli awaryjnie chodziły) - zdiagnozowałem dwa spalone bezpieczniki, a potem zwarcie w kostce ze słupka idącej do drzwi. Sprawdzałem też kiedyś inny moduł komfortu i blokował mi drzwi w taki sposób, że nawet awaryjnie od strony kierowcy nie można było otworzyć. W przypadku tego innego modułu to był chyba z wersji angielskiej, lub jeszcze jest inna możliwość o której na forum przeczytałem. Mianowice w starszych rocznikach centralny był sterowany masą a w nowszych przez plusa i dlatego tak wariowało.

Zgadza sie zamki były sterowane plusami i minusami. Z tego co pamiętam moduły mają dwa kolory. Stare roczniki czarne nowsze roczniki zielone.

Opublikowano
Dzięki wszystkim za pomoc i poświęcony czas zamki chodzą nie cofają się jeszcze muszę trochę przy nich posiedzieć ale nie teraz mam wyjazd. Mogę zamknąć auto od strony kierowcy ale już go nie otworze nie dostaje prądu na krańcówki a mechanicznie zamek nie ciągnie siłownika od centralnego. Byłem u luja od zamków i powiedział że jast dobrze i tak ma być że to jest wina elektryki, może ma rację ale dlaczego zamek od strony pasażera po odłączeniu elektryki przesuwa siłownik w prawo i w lewo, on stwierdził że to przypadek. Może ma ktoś z was zamek z klamką do e 34 z 1989r może kupię, czekam na info oto mój mail [email protected] pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!!!!!!!!!! :cool2: