Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ufając że sobie poradzę, postanowiłem wymienić płyn chłodzący. Poszukałem na necie ile go trzeba i kupiłem 10L fajnego płynu.

Odkręciłem korek w zbiorniczku, ogrzewanie ustawiłem na max przy włączonej stacyjce aby zawory były otwarte, odłączyłem dolnego węza od chłodnicy i spuściłem płyn. Do tej pory wszystko ładnie. Zamontowałem spowrotem węża, wlewam płyn i tu ciekawostka - weszło zaledwie 6L z mających wejść 9.7L . Odpaliłem oczywiście silnik, poczekałem aż ogrzewanie zacznie grzać cały czas obserwując poziom płynu i nic..6L i koniec. Zapowietrzony nie jest - wężykiem przelewowym leci stały równy strumyczek.

Co zawaliłem?

Opublikowano
a tylko z ciekawosci zapytam czy z bloku silnika tez zrobiles spust plynu?????
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
a tylko z ciekawosci zapytam czy z bloku silnika tez zrobiles spust plynu?????

eee...że co? Tylko węża odpinałem, nie wiedziałem o korku w silniku.

No to chyba już wiadomo gdzie reszta płynu.

Wiesz może gdzie jest ten korek? Wymienię jeszcze raz.

Opublikowano
korek-sruba do spuszczenia płynu z bloku masz pod kolektorem wydechowym blizej sciany grodziowej klucz 13

Zobaczę, dzięki.

Jak się spuszcza przez ten korek to węża też trzeba zdejmować czy już nie ? Korek jest niżej ?

Opublikowano
jak zmieniałem plyn u siebie to odkrecilem tylko korek do spustu z chlodnicy i bloku silnika bez sciagania zadnych wezy i wszystko bylo ok!!!! powodzenia zycze
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
jak zmieniałem plyn u siebie to odkrecilem tylko korek do spustu z chlodnicy i bloku silnika bez sciagania zadnych wezy i wszystko bylo ok!!!! powodzenia zycze

Zdejmowałem węża bo nie widziałem korka w chłodnicy, na samym dole chłodnicy są węże od intercoolera, wąż z płynem jest nad nim - dół jest gładki bez śrub.

Jak się człowiek nie zna to nie powinien łap wsadzać, wiedziałem to a jednak się zdecydowałem grzebać :doh:

Miałem wymieniać filtr paliwa ale dam to zrobić mechanikowi bo znów coś nabroję :oops:

Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano
koledzy tez musze sposcic plyn z chlodnicy ale nie w e39 tylko w e34. czy u mnie zleci wszystko jak odkrece korek na dole chlodnicy?????

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....