Skocz do zawartości

Szpera i pare pytań (nowy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jaka szpera? Ile procent?

100% zrobisz sobie samemu, jednak parkowanie to już jest ból ;)

Opublikowano
  • Autor

Tak slyszalem coś o spawaniu dyfra z mostem ale nie znam sie mechanikiem nie jestem ponoć prawie za darmo to idzie.

A jakaś różnica między taka kupowaną szpera jest?

Czy musialbym mieć wiecej jak 4 tysiace na takiego grata ?

W zakręt bez poslizgu nie wejde juz tak szybko jak na seri e46 teraz przy tej samej predkosci bedą poślizgi ? :)

Myśle o tym aucie ale bez szpery generalnie szkoda auta by polatac na boki a z drugiej strony troszke sie boje o bezpieczenstwo :)

Czy latwiej ze szpera zapanowac nad autem np na snieżnej nawierzchni ?

sorry za takie proste pytania ale nigdy nie specjalizowalem sie bmw a wrecz przeciwnie nie podobaja mi sie stereotypy niemieckich aut zawsze stawialem na honde i mazde ale teraz polubilem bmw ale ze względu na piękny dzięk silnika i jego zywotność w polaczeniu z rwd :)

Jakoś po zimie swieżo bede polować na 328 coupe bo juz 330 mi tak super nie potrzeba.Planuje kilka modyfikacji zwiazanych z odpowiednią sprawnościa hamulcow,dobrym zawieszeniem,cipem,wydechem i dolotem i tyle mi starczy :) Cel : auto do jazdy na codzien + szczypta zabawy rwd

A tak wogóle miło mi jestem tu nowy Adam Z warszawy Bemowo :)

Jeśli ktoś by miał takowe auto stawiam kilka piw dobrych za malutki przejazd bo jeszcze nie jechalem

Opublikowano

W Polsce w używkach ciężko Ci będzie znaleźć most z fabryczną szperą, np.25%

Z zaspawanym dyfrem na 100% da się jeździć, ale trzeba już troche ogarniać temat. Mianowicie pełna szpera, czyli właśnie 100% spowoduję, że oba koła tylnej osi kręcić się będą cały czas z jedną prędkością. Jadąc w zakręcie koła od wewnętrznej kręcą się ciut wolniej niż te które "gonią" po zewnętrzej zakrętu. W przypadku e-szpery (tak potocznie nazywa się pospawany most na 100%) w momencie pokonywania ciasnych łuków wewnętrzne koło będzie się starało kręcić z taką samą prędkością jak koło zewnętrzne, co zaowocuje poślizgiem.

Ja tak jeździłem i E30 i S13tką. Parkowanie to masakra, koła Ci przeskakują i cały tył skacze.

Jazda zimą to od poślizgu do poślizgu.

Dla dobrego kierowcy ogarniającego RWD w locie bokiem jazda z e-szperą to nic wielkiego - auto w momencie poślizgu jest przewidywalne, można gazem spokojnie kontrolować tor jazdy i kąt wychylenia auta. Dlatego w driftingu takie rozwiązanie jest popularne bo daje efekt i jest tanie. Wiadomo, szpery typu 2-way są idealne (w momencie wciśnięcia sprzęgła szpera puszcza i koła kręcą się osobno), ale też drogie.

Generalnie ja nie polecam e-szpery do auta mającego służyć jako daily driver. W aucie do zabawy jak najbardziej.

A co do seryjnego 328 - bokiem pójdzie i bez szpery, wystarczy troszkę treningu :) Aczkolwiek na płynne pokonywanie sekwencji zakrętów czy dłuuugie łuki nie licz, bo przez brak szpery trudno wyczuć moment, w którym auto zrobi spin, czyli po prostu zamiast jechać dalej w poślizgu wykręci bąka :)

Nie wiem jak wygląda sprawa z adaptacją mostu od M3 E46 - chyba półosie też są inne, jednak tam szpera bodajże 25% jest na bank.

Opublikowano
  • Autor

Cos od m3 chyba tam pasuje cos obiło mi sie :) i wlasnie pasuje chyba tylko do wersji 328 ale pewny nie jestem.

Auto ma sluzyć w 80 % do jazdy po mieście i 20 % zabawy

Mialem doczynienia z rwd ale szczerze ? troszke mykalem na sniegu bo moja 1.6 bez torsena ciążko szla na suchym , szkoda mi jej bylo.

Powiem wprost jestem raczej niedoświadczony aczkolwiek kontakt z rwd mialem.

Auto ma dluzyć raczej do jazdy z dodatkiem szalenstwa.

Takie 25 % jak mówisz to zupelnie inna sprawa heh :)

Na to auto zbieram blisko 2 lata i nie chciałbym rozwalić.

Może po prostu odpuscić katowanie auta na suchym asfalcie a zostawić sobie taka zabawke w seri i ewentualnie liczyć na deszcz i czekać na snieg ?bo latanie boczkiem na suchym to już troszke kat no nie ?

Lubie dbać o auto i z umiarem.

Generalnie nie mam zbyt dużo torów poza ulica w srodku nocy.bo w dzien wole tramwaje :norty:

Zdecydowalem sie na bmw bo siedzi sie na tylnej osi :) a powiedz mi czy jest też w 328 rozklad masy 50/50 jak w mx-5 ? czy ciup gorzej co raczej bez zawodowego treningu nie odczuje ?

Jeszcze jedno nie zawsze lubie latać bokiem , lubie też szybko wejść w zakręt bo moj brat ma mazde GTX 4x4 1.8T nie chce zeby mnie w tyle zostawił.

Generalnie czasem bym chciał boczkiem lekko wejsc w zakret,ale z drugiej stony chcialbym żeby auto trzymało sie jak przyklejone...:modlitwa: :mad2:

Wiem że nieda sie polączyć wszystkiego ale niestety mam tylko pieniadze na 1 auto i musi być uniwersalne...

W mazdzie na pelnym gazie wchodzilem w zakręt asfalt i trzymala sie tak chamsko dobrze ze subarki wymiękały :)

Edytowane przez Ben_sage

Opublikowano

Hmmm. Rozłożenie mas - google Twoim przyjacielem ;) Poszukaj sobie.

A co do e-szpery. Lepiej za te 4tyś pln kup sobie E30 z 2.5l, pospawaj dyfer, utwardź zawieszenie, kup sobie używany kubeł i pasy szelkowe i miej auto do katowania i upalania. Nawet nie rejestruj, na lawecie na Bemowo i latasz :)

Opublikowano
  • Autor

Bez jaj takie coś za 4 tys to sie będzie sypało dobrze wiemy ze pozniej bedzie chęć kolejnej inwestycji a budzet ma ograniczony i czas też.

Widzialeś co napisalem ? Powiedz mi gdybys mial 80% jazdy a 20 % zabawy zainwestowal byś w szpere lub zespawał czy wolalbyś zostawić serie , w moim przypadku ostatnia rada ?

A bmw e46 to już ostatnie soki wyciskam by na nia uzbierac i utrzymać.

Wiesz jeśli chodzi o rozklad masy widzialem teskt w stylu idealny: rozklad masy: maja na myśli że tu jest 50/50 jak w rx-8 ? bo to mocno ogolnikowo :)

Nie uwzględniona jest wersja 2.8 bo wydaje mi sie ze mniejsze motory lepiej są.

Edytowane przez Ben_sage

Opublikowano

To zostawiłbym jak jest, cieszył się z fajnego auta, a przy okazji po deszczu czy na pierwszym śniegu potrenował opanowanie relatywnie mocnego auta RWD w poślizgu.

Szczerze Ci powiem, że błędy które popełnisz na drodzę chcąc gdzieś przyświrować będą dużo kosztować.

Opublikowano
  • Autor

Szczerze to najbardziej preferuje wolna jazde na sniegu najwiecej fanu mi to dawało, kontry itp.Nigdy nie myslalem by po chamsku latac bokami srodkiem miasta jak niektorzy :) :liar: - zartuje :)

Dzięki za wskazówki pewnie jak kupie auto to zrobie w nim co trzeba i po jakims czasie wyciągne wnioski czego tak naprawde chce i wtedy bede dzialać.

.youtube.com/watch?v=Jk-kIlJlt6Q&feature=related

Czy te auto ma zespawane ? bo lata jakby mu ktoś olej wylał.

.youtube.com/watch?v=PZ1ZlZi53iY

.youtube.com/watch?v=ZFBes9zeKqo&feature=related

a tu seria ?

Opublikowano

kolego tu i tu seria tyle ze na drugim filmie są szersze opony i brakuje mocy

rozpoznać możesz po tym ze wewneczne kolo sie kreci szybciej bo tak jest mechanizm różnicowy skonstruowany

pozdrawiam

Opublikowano
do 80% jazdy i 20% zabawy zostaw serię. Ja mam tak w E36 328, i po prostu zawsze z radością witam deszcz :twisted2: . Na suchym też daje radę postawić bokiem, ale trzeba bardzo dobrze "trafić" z prędkością i średnicą zakrętu - najczęściej po prostu można spalić jednego laczka.
Opublikowano
w e46 w wersjach cywilnych szper nie bylo to nie e36 niestety