Skocz do zawartości

Spryskiwacze padły - poszedł dymek spod kierownicy :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś bawiłem się spryskiwaczami, bo odkryłem, że można delikatnie pociągnąć manetkę i leci mniejszy strumień, chwilę popsikałem aż pompka chodziła coraz wolniej i wolniej i koniec. Poszedł dymek z tej szpary w kolumnie kierowniczej gdzie jest manetka - coś się sfajczyło.

Bezpiecznik w skrzynce ok.

Pytanie - co się spaliło, dlaczego i czy trzeba wymienić całość.

Dodam że pompka od jakiegoś roku głośno chodzi, może przytarta jest albo co. I ogółem zawsze słabo leciał płyn, pomimo iż dysze miałem drożne.

Wycieraczki działają dalej. Tam jest jakiś bezpiecznik

Opublikowano
ja kupiłam swoją ta nie działał mi tylni spryskiwacz i mechanik zdignozował uszkodzenie silniczka z tylu, może u Ceibie taki silniczek się sfajczył... ale mam problem ze sprsykiwaczmi z rpzodu również- gdyz słysze że silnicczek pracuje, ale nic z nich nie leci- a pojemnik z płynem jest w 3/4 pełen . .. jak sprawdzić przepsutowość tych kanalików?/
Opublikowano
Sprawdź przekaźniki w skrzynce bezpieczników. Mi kiedyś w e34 520i padł jeden i nie miałem spryskiwaczy ani wycieraczek.
Opublikowano

Ale gdyby tylko pompka padła, to gdybym dał tą manetkę do siebie to wycieraczki by się włączyły, a się nie włączają. Natomiast gdy normalnie włączam wycieraczki to działają. Więc wymienie manetke i pompke i od razu zaworek zwrotny.

A bezpieczniki są ok. Dymek poleciał z przełącznika.

Opublikowano

Twój przypadek też przerabiałem. System jest taki: zbiornik>pompka>przewód>trójnik który jest również zaworem zwrotnym>przewody>dysze.

Proste.

Odłączasz główny wężyk od trójnika i patrzysz czy leci. Jak nie to walnięta pompka, jak leci to podłączasz go i odłączasz te dwa po bokach. Jak nie leci to padnięty trójnik (zapchany), jak leci to już wiesz, że dysze do wymiany.