Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie... ?

po dłuższym parkowaniu z powodu urlopu (ponad 5 tyg.) wsiadam do swojej buni..ruszam, a z tyłu dobiegają mnie dziwne dźwięki jakiegoś tarcia..."rzech rzech rzech...". W te pędy zaraz na podnośnik...na pierwszy rzut oka nic nie widac!

Po przejachaniu kilku kilkudzisieciu km...ucichlo i kamień spadł mi z serca. Podejrzewalem, że zardziewiały klocki i tarcze... Wszak mają prawo.

Tymczasem wczoraj wykonywałem kilka szybszych manewrów po sobie..raz w prawo..raz w lewo...w prędkości i podczas skrętów, kiedy auto przechyla sie słuchać nadal to "rzęrzenie". Ale tylko przy przechyle auta.

Co to może być?

Dodam,że łożyska wymienione zimą tego roku, olej w główce napędu (wału) sprawdzony..jest!...

Z góry dzieki za podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może to wina ręcznego?
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

najprawdopodobniej ogładziny od ręcznego, mam podobnie że raz słychać raz nie, wczoraj sprawdziłem: głos dochodzi z wnętrza ale jeszcze nie zdejmowałem tarczy-bębna.

Ogładziny mogły spaść z zabezpieczenia i w zależności jak się ułożą to trą. U mnie też słychać po ostrym zakręcie w prawo a w lewo przestaje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możliwe , że zgniły sprężynki które trzymają szczęki i szczęki latają na boki.

Jak u siebie robiłem ręczny to okazało się , że te sprężynki są w fatalnym stanie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

no dobra Panowie...dzieki za rady.

mam nadzieję, że to wina zamocowań w ręcznego...

w poniedziałek rozbieram i okaże sie...

Wyniki opiszę tutaj...