Skocz do zawartości

Elektryka czasami nie dziala, okna szyberdach i wycieraczki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam wkurzajacy problem, a mianowicie czasami nawet podczas jazdy przestaja dzialac okna szyber wycieraczki i nawiew. Wycieraczki dzialaja tylko na najszybszym programie. Nie raz podczas jazdy zdarza sie to kilka razy. W momencie kiedy te rzeczy nie dzialaja i wylacze samochod wyjme kluczyk a komputer (ten maly) wyswietla info i wogole nie gasnie.

Ostatnio samochod dlugo stal, jezdze ponad tydzien i dopiero od paru dni ten problem sie ponownie pojawil. Poczyscilem przekazniki ale dalej nic sie nie dzieje. W tym momencie od kilku juz godzin w/w elementy nie pracuja.

Czytalem na forum o podobnych problemach ale jakos nic dla siebie nie znalazlem.

Prosze o pomoc, wiem ze dla Was to pestka, ja niestety jestem laikiem mechanicznym :)

Pozdrawiam Michal

Opublikowano
Uprzedzę następne pytanie. Mowa tu o modułach, znajdujących się pod tylną kanapą (dwie podłużne skrzynki) Ten bliżej przodu to moduł główny, a drugi to zespół przekaźników. Oba odpowiadają za wszystko to, o czym piszesz. Problem często leży w złączach. Moduł komfortu, jest tylko częścią modułu głównego. Abstrahuję od faktu, że na podobne pytanie odpowiadałem już dwukrotnie :search:
Opublikowano

Czytalem na temat modulu komfortu wyciagnalem go, otworzylem (w srodku jak nowka, ani kurzu nie ma). Nie wiem czy powinienem od razu zakupic nowy, tzn uzywany ale dobry czy sa jakies inne sposoby, ktorym pewnie i tak sam nie podolam.

Jeszcze dodam, ze od wczoraj nic z tych rzeczy nie dziala, a dzisiaj nawet jak sprobowalem zamknac okno, tzn po raz setny kliknalem w przycisk, to sie szyberdach otworzyl :) To by bylo na tyle.

Dzieki za podpowiedzi i prosze o wiecej.

michal

Opublikowano

Wlasnie to zrobilem i nic. Teraz jak i przed tym zabiegiem juz nawet przestalo klikac przy przyciskaniu. Szyber szyby nawiew wycieraczki nie dzialaja. A komputer caly czas jest podswietlony cala noc, a na chwile dzisiaj sie wylaczyl.

Michal

Opublikowano

Witam

Udalo mi sie zdobyc modul komfortu i go podmienilem. Przez pierwsze 30 minut wydawaloby sie ze dzialal, a przynajmniej dzialam czesciej niz stary modul, jednak nastepnego dnia jest juz tak samo jak wczesniej. Nie wiem juz gdzie szukac problemu a dodam ze mieszkam na Wegrzech i nie latwo jest mi znalezc mechanika.

Please help.

Michal

Opublikowano

Witam

Widze, ze czytajacych przybywa ale porad nie przybylo :)

Ta cala skrzyneczka pod siedzeniem z tymi modulami, chodzi mi o te wtyczki na spodzie, do ktorych wciska sie moduly. Czy mam je czyms wyczyscic, popsikac jakims preperatem do czyszczenia elementow elektycznych?

Kurcze sprawdzilem ten bezpiecznik na czarnym kablu odchodzacym od akumulatora i jest w porzadku.

Przeczytalem wszystkie posty, w korych byly podobne problemy ale tylko bylo napisane ze pod siedzeniem jest modul komfortu.

Czy ktos ma jeszcze jakies pomysly? Jesli tak to piszcie i tlumaczcie jak dziecku. Jesli za jakis czas nic nie poradze to czeka mnie wydatek, nie wiadomo jaki.

No nic cierpliwie poczekam i zobaczymy

Z gory dziekuje za pomoc

Michal

Opublikowano
Ten specjalny preparat do styków nosi nazwę ISOL - służy do ochrony urządzeń elektrycznych i poprawy styków. W identyczny sposób jaki opisujesz straciłem kontrolę nad szybą kierowcy i do dziś nie mogę dojść przyczyny - osobiście podejrzewałem któryś z przekaźników... nie tak dawno lepiej w tym siedziałem, dziś tylko mamroczę - one są w jakiś specyficzny sposób pokombinowane, wyjmiesz któryś, wydaje się że właściwy, bo wszystko działa tylko dana szyba nie, a tu na raz okazuje się że to niekoniecznie ten co trzeba.... :|

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

Dzieki Panowie. Podejrzewam, ze i tak skonczy sie to u elektryka, za cienki jestem a juz tym bardziej z elektryka.

Pozdrawiam i pewnie sie jeszcze odezwe, bo w moim nabytku probemow nie brakuje :)

Michal

Opublikowano

jeszcze jedno. Siedze wlasnie przy piwie i czasami ide cos przy samochodzie pogrzebac. Wlasnie bylem i zajrzalem w kable od drzwi kierowcy - kilka z nich jest popekanych tzn. widac goly kabel przez powloke. Gdzies tu tez czytalem ze to moze byc problem zwarcia. Nie widzialem zeby dwa kable byly obok siebie otwarte ale czy to moze miac jakis wplyw? Wiem, ze to pewnie glupie pytanie ale co mam z tym zrobic??? Zalepic tasma elektryczna czy co?

Nie smiejcie sie :)

Pozdro

Michal

Opublikowano

Jeśli niezaizolowany przewód elektryczny/kabel dotknie do karoserii - to jest to dla niego niczym uziemienie. Zatem jeśli kabel z ładunkiem dodatnim [+] dotknie do karoserii, wówczas wytraca on częściowo lub całkowicie ładunek co może w efekcie skutkować brakiem ładunku w docelowym module :8)

Pole elektrostatyczne przy tak niewielkich przewodach i takim to ładunku ma znikome działanie po przez polaryzację.

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano
pisałeś że cały czas świeci Ci się koputer , ja miałem to samo jak rozbierałem deskę żeby dotrzeć do nagrzewnicy i powiem Ci że jak nie miałem podłączonych przycisków do szyb , awaryjnych , zmiany trybu pracy skrzyni i chyba sterowania klimatyzacją to też miałem cały czas podświetlony licznik kilometrów ..... tam wszystko jest jakoś dziwnie zintegrowane!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Ja tez to wszystko rozbieralem, ale to dzialo sie juz wczesniej. Poza tym nie licznik kilometrow mi sie pali tylko ten maly komputer pod radiem. Zawsze jest wlaczony, nawet czasami nie pokazuje podczas jazdy spalania itd a czasami wszystko dziala cacy.

Pozro

Opublikowano

Witam ponownie.

Nie wiem czy to przypadek czy ma to jakis zwiazek z moimi problemami, ale zauwazylem, ze jak byl chlodny dzien, to wszystko jakos czesciej dzialalo niz nie dzialalo. Jak pisalem mieszkam na Wegrzech i jest tu okrutnie goraco latem, nawet do 40C . Przed wczoraj bylo jakies 20C i praktycznie 90% jazdy wszystko dzialalo. Dzis znowu goraco i to samo mam.

Pytanie brzmi: przypadek, czy tez nie?

Dzieki za podpowiedzi.

Michal