Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam zamiar kupic 3 litrowego disla bmw e39 rok 2000-2004 jak sie tarfi i chodzi mi jak spisuje sie automatyczna skrzynia bo duzo takich jest samochodow.wolalbym reczna ale wiekszosc to automaty.chcialem zapytac jak spisuje sie,jakie sa problemy,wady,na co tzreba uwazac o co tzreba dbac

zeby nie padl automat szybko jakie ma usterki,na co ztrba uwazac i czy warto.dzieki i czekam na pomoc z waszej strony

Opublikowano

bardzo duzy rozrzut tutaj podajesz: 2000 a 2004 to moze byc przepasc w ilosci przejechanych kilometrow, a to ma bezposredni wplyw na to o co pytasz

ja automatami jezdze od 2000r, czy to MB czy BMW

byla skrzynia po ok 300kkm jak rowniez skrzynia 0km

imho to tak:

1-automaty (poza wyspecjalizowanymi) nie sluza do zrywania asfaltu

2-automaty o ktore sie dba (np wymiana oleju zgodnie z zaleceniami producenta - jesli takowa jest w ogole potrzebna ) odwdzieczaja sie BARDZO PRZYJEMNA i umiarkowanie ekonomiczna praca

od 2 lat mam tez przyjemnosc tiptronika a ostatnio i w 120d tez i rzekne, ze przelaczanie reczne robilem ze 3 razy - w tym 2 razy dla sprobowania

natomiast pare razy uzywalem trybu sport - jest ok

podobnie do kickdowna

automaty sa dla ludzi, a nie odwrotnie

i rzeklbym, ze dzisiejsze automaty takie wlasnie sa

nie zamienilbym juz na manuala

zh
Opublikowano
mam zamiar kupic 3 litrowego disla bmw e39 rok 2000-2004 jak sie tarfi i chodzi mi jak spisuje sie automatyczna skrzynia bo duzo takich jest samochodow.wolalbym reczna ale wiekszosc to automaty.chcialem zapytac jak spisuje sie,jakie sa problemy,wady,na co tzreba uwazac o co tzreba dbac

zeby nie padl automat szybko jakie ma usterki,na co ztrba uwazac i czy warto.dzieki i czekam na pomoc z waszej strony

Witam

rozpiętość 00-04 jest bardzo duża , a można poprzez to rozumieć ze cena ma być Atrakcyjna ??, w Tych Autach są skrzynie GM i jeśli dodasz do GM Atrakcyjna cenę zakupu a w cenie pól miliona km to licz sie z tym ze do zakupu trzeba mieć rezerwę 5kpln , Normalny egzemplarz będzie ci służył bardzo długo , a koszty eksploatacji ASB (regeneracja) są zbliżone do MT (kolo dwu masowe , sprzęgło , docisk itd),to tyle , po lifcie jest już skrzynia 390r jest deko zmodernizowana i dopasowana do Nm , ponadto jak przejedziesz sie ASB to nie będziesz chciał już manualnej skrzyni.

Opublikowano

potwiedzam, ja mam pierwszy swój automat w 530d i już więcej nie kupię auta w manualu, no chyba że to będzie samochód do sportowej jazdy z jakims potworem pod maską, ale i tak do tego nie ma u nas dróg. nawet jeżeli wystąpi jakaś awaria to myślę że warto mieć ASB, inaczej każdy jeździłby golasem bo tam nie ma sie co psuć ;)

sama jazda to bajka, nie odczuwasz zmiany przełożeń.

szczególnie jak jeździsz w dużym mieście lub po górkach nie musisz się namachać.

Opublikowano
Jak Ci się uda kupić w dobrym stanie , to o niej zapomnisz , a jak kupisz szrota to wyremontujesz (od 3tyś) i też zapomnisz .

zibi

BYŁO w kolejności:

318,320, M3, 735AHG, 730, 525TDS, 725TDS, 740

JEST : 530D Touring

Opublikowano

Podstawowe sprawdzenie skrzyni :

rozpędzasz się do ok 100 km/h puszczasz gaz i przy ok 60-50 km/h skrzynia powinna puścić silnik na wolne obroty.

to podstawa !!! w 530D

zibi

BYŁO w kolejności:

318,320, M3, 735AHG, 730, 525TDS, 725TDS, 740

JEST : 530D Touring

Opublikowano
co jeszce musze sprawdzic kupujac automata.tak mysle kupic 3.0disla lub 2.3 benzyne.ale bardziej sklaniam sie ku dislowico jescze musze wiedziec kupujac automata.i dzieki za info dotychczasowe.
Opublikowano

no kupując diesla musisz mieć pewniaka, inaczej to skarbonka bez dna, ale jak masz dobre auto to osiągi do spalania są porażające w 530d, ja jestem bardzo zadowlony, ale za swoje auto w tamtym roku dałem prawie 60k, więc na razie nie pakuje kasy w odrestaurowanie go tylko w części eksploatacyjne,

zawsze sprawdź auto w serwisie lub gdzieś gdzie znają sie na BMW i wiedzą na co popatrzyć i co sprawdzić, wtedy będziesz spokojnie użytkował swoj samochód.

normalnie sam nie jesteś w stanie wszystkiego sprawdzić, więc najlepiej polecić to fachowcom jak sprzedający nie bardzo się skłania do tego to już jest znak że lepiej odpuścić.