Skocz do zawartości

Czy zmieniał ktoś welur na skóre samodzielne same obszycia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie zastanawiam sie czy warto zmieniać tapicerke , a dokładnie siedzenia przód i tył z weluru na skóre samodzielnie.Czy to jest warte zachodu ,gdyż u tapicerza jest to droga sprawa lepiej wtedy kupić cały komplet używany , a samodzielnie by było o wiele taniej mam jakieś małe doświadczenie ,gdyż ojciec troche się tym zajmował i wiem że przy dobrym podejściu do sprawy może wyjść tanio i ładnie.

Ale czy ktoś próbował?

Opublikowano
kiedyś przerabialiśmy taki problem u znajomego w e39, okazało się, że tapicer może podjąć się wykonania takiej usługi, ale koszt byłby wysoki ze względu na dobranie dobrej jakości skóry, nie jakiś skóropodobnych materiałów. Okazało się, że taniej można kupić cały zestaw w internecie. Może poszukaj też po szrotach, niekiedy mają w sprzedaży. Pozdr!
Opublikowano
Mało wypowiedzi potwierdza że tego sposobu samodzielnej zmiany wizerunku samochodu mało kto stosuje co może oznaczać jedno zbyt dużo zabawy a efekt może być różny.Ja jednak myśle że spróbuje co do skóry mam pewne dojścia więc lipy nie będzie :lol: jak będe zaczynał spróbuje zrobić zdjęcia z opisem prac jakie robiłem i mniej więcej kasy jaką wydam, może akurat wyjdzie w miarę tanio i dobrze :dance:
Opublikowano
Za komplecik - to znaczy fotele przód, kanapa tył, boczki drzwiowe trochę trzeba dać - różne ceny ale jak szukałem do siebie to najmniej jakieś fajne skórki to 2100. Zdarzają się po 1600 ale w różnym stanie. Jak masz dostęp do skór i to i pewnie policzyłeś ile Cię wyniesie zakup+ robota własna. Kolega obszywa skórami w zasadzie wszystko co się da czyli i siedzenia i kierownice, boczki,deskę rozdzielczą itd. I wiem że się mu to opłaca. No i robiąc to samemu można sobie skomponować różne kolory, dodać hafty. Gdybym umiał obszywałbym samemu :clap: No i masz nowe ( nie używane) siedzenia. Jak możesz to podziel się informacjami co za ile.
Opublikowano
Byłem już orientacyjnie sprawdzić ceny skór ale w hurtowniach i zaczynają sie od 80zł za m2 więc drogo ale to zależy od jakości.Co najważniejsze oglądałem też sztuczne dobre skóry bo i takie istnieją i ceny są naprawde konkurencyjne do skór bo od 13zł za m2 a co najważniejsze wyglądają praktycznie identycznie i są łatwiejsze w utrzymaniu i co ważne łatwiejsze w obrabianiu.Żywotność sztucznej skóry przy dóżej używalności to minimum 6 lat więc zaczełem myśleć o takim wyjściu i niech mi ktoś niepisze że będzie lipa bo tak naprawde to zwykły użytkownik samochodu nie jest w stanie odrużnić prawdziwej skóry od sztucznej.Więc przeliczyłem kase i za max 300zł i własną prace można mieć samochodzik w skórze :P "sztucznej skórze" a za max 1000zł w prawdziwej skórze ale może jeszcze załatwie taniej prawdziwą skóre to pomyśle tyle że wtedy wchodzi w gre tylko czarna skóra gdyż taką tylko mam możliwość wykręcić.To narazie tyle :8)
Opublikowano
zajmuję się tapicerką 14 lat i jak słyszę że 80zł za metr skóry to drogo to mi sie nóż w kieszeni otwiera,możecie mi wierzyć naprawdę dobra skóra to minimóm 130 zł,orginalna używana w BMW i innych wozach tej klasy to 45 euro .W polsce obecnie skóry jest pod dostatkiem z tym że 80 % to skóra rozwarstwiona lub mielona ze sztucznie uformowanym licem na prasie np, "skóra" madras za śmieszne 55zł metr czy dwoiny sprzedawane jako skóry.Jeżeli chodzi o tapicerkę z ekoskóry(skaju)to jestem za, koszt w moim zakładzie to ok.600zł za np.e39 pod warunkiem że jest to dobry jakościowo skaj z odpowiednimi szyciami(polecam "Pireus")o skaju za 13 zł proponuję zapomnieć w miejscu wystawionym na warunki atmosf. np.słońce wilgoćczyli w samochodzie to góra 2 lata (proszę obejżeć roczne meble z wystawek przywiezione z niemiec sprzedawane w polskich komisach)Niestety ktoś niewtajemniczony nie rozróżni eko skóry od zwykłego skaju takiego za 13 zł.dobra ekoskóra to ok.25zł metr bieżący.
Opublikowano
Jeżeli chodzi o tapicerkę z ekoskóry(skaju)to jestem za, koszt w moim zakładzie to ok.600zł za np.e39 pod warunkiem że jest to dobry jakościowo skaj z odpowiednimi szyciami(polecam "Pireus")

Panie Kolego dla uściślenia - cena 600zł za tapicerkę - czego dotyczy i jaki jest czas oczekiwania np. gdybym podstawił wyjęte fotele w poniedziałek - kiedy można odebrać? Pzdr

Opublikowano
Widze że jednak jakiś fachura wreszcie się odezwał :D i tak jak pisałem to cena taniej powtarzam "taniej" skóry zaczyna się od 80zł nie biore pod uwage jakości to samo dotyczy "taniej" dermy więc niema co od razu otwierać scyzoryka :wink: .I kolega powinien mi przyznać racje że zwykły użytkownik samochodu nie jest w stanie odróżnić eko-skóry od prawdziwej.Nawet tapicer jak obszywa siedzenia to w większości właścicieli autek nie widzi co mu zakładają chyba że podgląda prace oczywiście nie twierdze że wszyscy tak robią ale nawet sam byłem świadkiem takich machlojek lecz trzeba przyznać że właściciel był zadowolony ale nie jak płacił :cry2: niby za skóre.ja niemam zakładu tapicerskiego więc to nie ja.pozdrowionka :8)
Opublikowano
Kolego Jagielsky - poproszę o dane kontaktowe celem omówienia terminu. Jeśli wolisz na priv lub na forum dla wszystkich. W ilu kolorach można wybierać?Pzdr
Opublikowano
Racja jeżeli ktoś nigdy nie trzymał w ręce skaju czy skóry to trudnu mu bedzie rozróżnić,co do kosztów obszycia e36 czy e39 to są podobneczyli ok.600zł w ekoskórze,jeżeli ktoś potrzebuje info to podaje nr.604994365,pozdr.