Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie juz mi rece opadaja

dowiedzialem sie iz mam za male ladowanie w mojej beemce wiec od rzu wzialem sie do roboty zakupilem nowy napinacz i smigam do elektryka tam okazalo sie iz w dalszym ciagu jest nie tak wiec dlugo sie nie zastanawiajac wsiadlem w samochod polecialem po drugi alternator. Przywiozle po dluuuuuuuugiej walce z zamontowaniem jego gdyz w trojkach nie ma wogole dojscia do srub mocujacych udalo sie to wszystko poskladac do kupy odpalam Wsio gitara zero kontrolek jak poprzednio czyli abs i asc sie swiecilo (wspomne ze czujniki od abs sa wszystkie nowe gdyz na poczatku myslalem iz to czujniki sa winne ze nie mam absu i kontroli trakcji wiec dla pewnosci wstawilem 4 nowe) odpalam autko jest gitara na drugi dzien w czasie jazdy pyk i kontrolki sa spowrotem. Moje pytanie brzmi Jaka wartosc ladowania powinien miec 318 tds ze swiatlem i bez i jesli tak to czy ktos wie gdzie mozna zakupic Regulator napiecia Valeo BARDZO PROSZE O POMOC BO TRACE JUZ SILE, CIERPLIWOSC I CORAZ WIECEJ KASY NA TEN PROBLEM

Opublikowano

Napięcie ładowania powinno być minimum 13,4 - 13,7 V na jałowym z pozycją; maksimum 14,2 - 14,5 V.

Sprawdź ładowanie. Ale ja bardziej bym podejrzewał, albo akumulator, albo "złodzieja" prądu, ewentualnie jakieś małe spięcie. Popsikaj jakimś wd40 wszystkie masy, zarówno te do silnika i do karoserii - tak na początek.

Opublikowano
akumulatyor odpada kupilem nowke sztuke 5 dni temu wstawilem nowy napinacz drugi alternator i dalej to samo normalnie juz nie wiem ale sprobuje jeszcze popsikac wszystko tak jak mowiles. a powiedz mi czy zapalniczka dziala gdy silnik jest wylaczona ???? bo u mnie normalnie dziala
Opublikowano
akumulatyor odpada kupilem nowke sztuke 5 dni temu wstawilem nowy napinacz drugi alternator i dalej to samo normalnie juz nie wiem ale sprobuje jeszcze popsikac wszystko tak jak mowiles. a powiedz mi czy zapalniczka dziala gdy silnik jest wylaczona ???? bo u mnie normalnie dziala

jeżeli jest wyjęty kluczyk ze stacyjki, zapalniczka powinna nie działać

Opublikowano
ale jak to posprawdzac z alarmem mialem jaja bo sie sam zalaczal ale po wymiania alternatora od 3 dni spokoj teraz non stop swieci sie kontrola trakcji i po chwili abs ale mysle ze to nie jest wina zadnych czujnikow gdyz wymienialem wszystkie czujniki miesiac temu ciagle mysle ze to prez ladowanie albo wariactwo z pradem
Opublikowano

Kontrolka ABS się świeci jak na Aku jest poniżej 10.5V (czy coś koło tej wartości). Ale zmierz sobie ładowanie i napięcie na aku - to będzie coś więcej wiadomo. Jeżeli napięcia będą ok, to problem wcale nie musi leżeć w napięciach - choć tu raczej wskazuje na zwarcie.

Masz kontrole trakcji w 1.8td? Aż trudno uwierzyć.

Opublikowano
nie znam się na alarmach, ale zamknij go tylko z kluczyka,czyli centralny zamek i rano zobaczysz,jak nie to centralny odepnij i wtedy zobaczysz co sie dzieje
Klema
Opublikowano

Z tym odpalaniem na prostowniku, to uważaj. Nie wszystkie prostowniki mają opcję rozruchu. Najlepiej odłącz prostownik dosłownie zaraz po uruchomieniu silnika.

Zapalniczka w mojej beci chyba nie działa bez kluczyka, ale tylko chyba. Warto by sprawdzić pobór prądu - szczególnie po jakimś czasie od po zamknięciu auta.

Mi to także wygląda na jakieś zwarcie.