Skocz do zawartości

Wibracje silnika w czasie postoju...HELP?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...jak w temacie. Silnik M57, czyli 3 literki turbo diesla ale z napędem na 4 koła, czyli 330xd.

Staje sobie na światłach na przykład i w pierwszej chwili wszystko ok. Po jakims momencie silnik wpada w wibracje :( aż trzesie całym samochodem. Gdy pedałem gazu podbiję delikatnie obroty - wibracje ustają. Zaznaczyć muszę, że czasem te wibracje nie wystepują, choć teraz częściej występują niż nie... :( Jak podnisłem maskę w czasie tego wibrowania - silknik mało co nie wyskoczył...

Co to może być? Poduszka silnika?

Opublikowano

Ot i mam zagwostkę... Tak sobie przypomniałem...zanim te wibracje zaczeły wystapować - zalałem auto paliwkiem z Neste. Wtedy to silnik dostał tychże wariacji - przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Bo wcześniej po zakupie ich nie zauważyłem. Teraz zalałem Shellem i wibracje rzadziej występują i jakby są mniejsze, (choć nadal występuja, ale nie do końca spaliłem paliwko Neste). Ale budą tak już nie trzęsie... :)

Czy to może jednak wina wrażliwości silnika na paliwo?

Świeży zakup - jeszcze go nie rozgryzłem...Wcześniej było Audi A3 w benzynie...Ale co tu dużo mówić - frajda z jazdy nieporównywalnnie na korzyść "śmigiełka"...

Opublikowano
wibracje mogą byc przyczyną zalania paliwa złej jakosci, byc może trzeba bedzie filtr paliwa wymienić

Nie da sie tego "przepalić"? Dziś zalałem specjalnie V-Power Diesel Shella... Może przeczyści...

Opublikowano
nie no spoko kilka bakow dobrego paliwa i powinno przepalic, chyba ze to co wlałes to był naprawde jakis szajs to wtedy filtr koniecznie, ale najpierw pojezdzij i obserwoj czy sie poprawia
Opublikowano
nie no spoko kilka bakow dobrego paliwa i powinno przepalic, chyba ze to co wlałes to był naprawde jakis szajs to wtedy filtr koniecznie, ale najpierw pojezdzij i obserwoj czy sie poprawia

Szajs to chyba totalny nie był - Neste w sumie...Benzynowa A3 nic nie miała na przeciwko paliwkom z tychże stacji :) Ale jak sie okazuje..co Shell to chyba jednak Shell...

Opublikowano
wibracje mogą byc przyczyną zalania paliwa złej jakosci, byc może trzeba bedzie filtr paliwa wymienić

To albo wtryskiwacze, raczej innej opcji nie ma...

Opublikowano

To albo wtryskiwacze, raczej innej opcji nie ma...

Ale to tak nagle po zakupie wtryskiwacze by się odezwały...Poprzedni właściciel lał Vervę (choć to podobno niezłe g....). I dopóki na niej jeździłem - a zafundował i cały bak było ok...aż tu nagle pom tym Neste..te "wibracion". Please..nie strasz wtryskiwaczami :) przy 110 tys. przebiegu?

Opublikowano

Wiesz co? też mam delikatne drgania jak stoję na światłach. Tylko u mnie to raczej skrzynia, bo jak wrzucam luzik to jest ciszej. Planuje wymienic olej w skrzyni i zerknę tez na jej poduchy.

Tez niedawno zostałem fanem bmw. też 330xd, tylko w sedanie i '01 przed liftem.

Chętnie dla porównania dosiadłbym innego bmw w dieslu 3.0xd. co powiesz na, wymianę doświadczeń i porównanie autek? przyśpieszenia, drgań, hałasów, etc?

.valdek
Opublikowano
Wiesz co? też mam delikatne drgania jak stoję na światłach. Tylko u mnie to raczej skrzynia, bo jak wrzucam luzik to jest ciszej. Planuje wymienic olej w skrzyni i zerknę tez na jej poduchy.

Tez niedawno zostałem fanem bmw. też 330xd, tylko w sedanie i '01 przed liftem.

Chętnie dla porównania dosiadłbym innego bmw w dieslu 3.0xd. co powiesz na, wymianę doświadczeń i porównanie autek? przyśpieszenia, drgań, hałasów, etc?

Te drgania ustały jak zalałem Shellem...A co do wymiany doświadczeń - spoko -pisz na priva...