Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy wiecie może czy mam szanse jezeli dostalem mandaty na wysokość 26 ptk. 15 ptk z tego nie został zapisanych w komputerze jeszcze czy jak pujde na kurs odnośnie zmniejszenia liczby punktów to bede mial 20 ? czy liczy sie data wystawienia mandatu? Pozdrawiam
Nałogowy wygniatacz asfaltu polskiego.
Opublikowano
PKT karne liczone sa od daty wystawienia mandatu nawet jesli tak jak ja otrzymalem fotke z radaru kotry zrobil mi zdjecie w listopadzie a ja dostalem dopiero w kwietniu , czyli kiedy przyjolem mandat to juz ten okres od listopada liczyl sie do anulacji PKT. Proponuje juz teraz isc na kurs ( raz na 6 m-cy 6 pkt koszt jakies 250zl) to Ci odejma od tych co masz w kompie a potem jak dodadza to Ci soztaje mala granica manewru.....
Opublikowano
dokładnie kolego,nic innego ci nie pozostaje jak kurs!!!! :cry2:
Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
Kurde ale ponoc nie moge iść na kurs. Jezeli na kurs mam isc jutro a dostalem mandaty 2 dni temu. W kompie ich niema to znaczy ,ze moge isc na kurs ? czy jak przyjda ptk karne te z tych mandatów ktore ostatnio dostalem to nie cofna mi kursu ? Pozdrawiam
Opublikowano

nawet jesli mialbys 30 pkt to mozesz isc na kursik-kasa dla Panstwa tylko po to, to jest , zacznij myslec o dzialaniu tej machiny. Uwazam , ze smialo mozesz isc do WORDU na kursik

Poto wlasnie jest kurs zeby miec mozliwosc zbicia pkt.

Opublikowano
Hmmmm no tak ale jak czytam kodeks mozna przystapic do kursu jezeli masz nie mniej niz 6 i nie wiecej niż 24 ptk. W kompie nie mam wiecej niz 24 ale jak by spojrzec na date to przkroczyłem punkty. Nie wiem jak to sie w komputer wrzuca. Czy na to oko przymykaja czy raczej sa nie ugięci ? Pozdrawiam
Opublikowano
Nie wiedzialem, ze jest w kodeksie taka wzmianka ze jak masz wiecej niz 24 to nie mozesz.... :worried: hym...wiesz co idz najlepiej tam gdzie to sie odbywa i dowiedz sie. Dziwi mnie tez , ze masz mandaty a jeszcze pkty wisza w powietrzu gdzies.Bo niby sa ale ich nie ma wiec jak sie to ma do tego kursu( nie wiedzialem nic o tym przepisie , od 6 do 24 pkt) Idz i sie dowiedz, tak bedzie najlepiej
Opublikowano
310 zl kursik puźniej jak to nic nieda to tak czy siak egzamin. Dzwonilem i facetka mi mówi ,że na egzamin mam isc i najlepiej sie odrazu teraz zapisac... tragedia....
Opublikowano

To jak facetka Ci tak powiedziala przez telefon to chyba tak jest, nie ma co wawalac kasy w bloty, zalatwiaj egzamin, jesli tak to wyglada w swietle tego przepisu mowiacego o tym z jaka iloscia pkt mozna sie ubiegac o zbicie ich z konta.

Tak sobie przemyslalem, ze ten kurs jest dla kogos kto ma noz na gardle, wisi Ci 2o PKT a kolejny mandat to zasadniczo odbiera Ci uprawnienia, A ty juz spowodowales FAKT cofniecia Ci uprawnien otrzymujac mandat na 16 pkt , jak wpisza to w rejestr pewnie wezwa Cie do zdania dokumentu.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Panowie, punkty karne dzielą się na tymczasowe i realne. Tymczasowe punkty pojawiają się na koncie z datą popełnienia wykroczenia w momencie jak zostanie wykryty jego sprawca. Zamieniają się w realne w momencie kiedy zostaniemy ukarani, czyli w momencie przyjęcia mandatu albo uprawomocnienia się wyroku wydanego przez sąd grodzki. Niestety w sytuacji jeśli mamy na koncie przykładowo 16pkt realnych i wiemy, że "w drodze" jest mandat 10 pkt (są na razie tymczasowe bo np odmówiliśmy przyjęcia mandatu) to SZKOLENIE NIC NIE DAJE :duh:

Dlaczego? Dlatego, że pomimo faktu jego odbycia i "zlikwidowania" 6 pkt karnych, później system zarejestruje, że w pewnym momencie przekroczyliśmy magiczną barierę 24pkt :mad2:

Przykład, który pomoże to zobrazować:

Pan X w dniu 20 maja ma na koncie 16 pkt karnych. Dnia 6 czerwca nagrywa go wideorejestrator i za wykroczenie proponuje 10 pkt karnych. Pan X odmawia przyjęcia mandatu i w dniu 28 lipca udaję się na szkolenie. Dodatkowo w miesiącu sierpniu, z jego konta "znika" kolejne 8 pkt, bo minął 12 miesięczny okres od ukarania, więc teoretycznie jego stan punktowy wynosi 2 pkt.... Teoretycznie niestety :norty:

Wyrok prawomocny zapada w grudniu i jego 10 pkt tymczasowych zmienia się w realne. Niestety, zostały one na jego koncie przypisane dnia 6 czerwca i system zarejestrował, że z tym dniem konto pana X przekroczyło 24 pkt. W styczniu pan X dostaje zawiadomienie, że stracił prawo jazdy i musi się udać na egzamin sprawdzający :cry:

Opublikowano

jest dokladnie tak jak pisze voshon. Rzecz tylko w tym, ze autor tematu nie moze sie od razu zapisac na egzamin. Moj kolega przez to przechodzil wiec znam procedure i wyglada to tak:

w momencie kiedy policja zaksieguje wszystkie punkty (co moze potrwac nawet 2-3 miesiace), wyślą do ciebie papier ze przekroczyles limit i że będą wnioskować o zawieszenie twoich uprawnień do kierowania. Krotko pozniej dostaniesz papier z urzędu miejskiego, ze na wniosek policji zawieszają twoje uprawnienia i ze masz zglosic sie do tego urzedu po odbior skierowania na egzamin. Urząd wyda ci to skierowanie zatrzymując jednoczesnie prawko (bedziesz musial je zostawic w urzedzie). Z tym skierowaniem idziesz do poradni psychologicznej zrobic badania sprawdzajace, czy są jakies przeciwwskazania psychiczne do kierowania autem (poważnie!!). Z tym samym skierowaniem z urzędu idziesz sie zapisac na egzamin, odczekujesz swoje w kolejce i zdajesz. Jesli zdasz, to po paru dniach mozesz w urzędzie odebrac swoje prawko (to samo ktore zostawiles - nie bedzie wyrabiania nowego dokumentu), jednak zeby je odebrac, musisz pokazac zaswiadczenie od psychologa.

Jesli z kolei nie zdasz egzaminu, to musisz znowu isc po skierowanie do urzędu, znowu sie zapisac itd.

Ogolnie niczego nie zalatwisz, dopoki nie przyjdzie informacja z urzędu że przekroczyles limit i ze masz sie zglosic po skierowanie.

kumpel przekroczyl limit punktow zdaje sie w grudniu, a dopiero w marcu mu przyslala papier policja i urząd. Wynika z tego, ze jego ostatni mandat księgowali 3 miesiace. Przez ten czas mial prawko i jezdzil, ale bal sie kazdego przejezdzajacego radiowozu :)

powodzenia, pozdr

Opublikowano
No to ja sie wypowiem jak to wygladalo z mojego doswiawczenia. Mialem 16 pkt i dostalem nastepnie 10pkt za predkosc. W ten sam dzien poszedlem na kurs, ale to nic nie dalo, musialem zdawac egzamin powtornie. Tak wiec czeka Cie egzamin, ale przed tym musisz przejsc testy psycho-techniczne. Z tego co mi mowili to mozna jezdzic samochodem do czasu egzaminu jezeli Ci fizycznie prawka nie zabrali. Jezeli jednak nie zdasz go za pierwszym razem to juz nie mozesz jezdzic bo twoje uprawnienia zostana cofniete. Pozdro
Opublikowano
Mialem 16 pkt i dostalem nastepnie 10pkt za predkosc. W ten sam dzien poszedlem na kurs, ale to nic nie dalo, musialem zdawac egzamin powtornie.

hmm a gdybys stwierdzil, ze rano zrobiles kurs likwidujacy punkty a wieczorem tego dnia dostales mandat? czy nie daloby sie uniknac egzaminu w ten sposob? ostatecznie na mandacie nie ma godziny wpisanej (chyba)

• Członkowie klubu
Opublikowano
ostatecznie na mandacie nie ma godziny wpisanej (chyba)

Nie ma wpisanej, więc równie dobrze policmajstry mogą dowodzić, że mandat dostałeś o godz. 0.01 więc każdy kurs byłby późniejszy :lol: :lol: :lol:

Opublikowano
ostatecznie na mandacie nie ma godziny wpisanej (chyba)

Nie ma wpisanej, więc równie dobrze policmajstry mogą dowodzić, że mandat dostałeś o godz. 0.01 więc każdy kurs byłby późniejszy :lol: :lol: :lol:

:mrgreen:

mysle ze nie probowali by niczego udowadniac :) ich interesuje, zeby winowajca dostal mandat i punkty. To, czy straci prawko po tych punktach czy nie straci, to juz im raczej zwisa i powiewa - ani im to statystyk nie poprawia ani premii nie zwieksza ;) wiec mysle ze by po prostu machneli ręką (mowie o policji, bo jak urząd zareaguje to nie wiem)

Opublikowano
Mialem 16 pkt i dostalem nastepnie 10pkt za predkosc. W ten sam dzien poszedlem na kurs, ale to nic nie dalo, musialem zdawac egzamin powtornie.

hmm a gdybys stwierdzil, ze rano zrobiles kurs likwidujacy punkty a wieczorem tego dnia dostales mandat? czy nie daloby sie uniknac egzaminu w ten sposob? ostatecznie na mandacie nie ma godziny wpisanej (chyba)

No niestety bo zlapali mnie na wideoradar i tam jest godzina :( . No coz, mieli twarde dowody w postaci nagrania :wink: