Skocz do zawartości

Domykanie szyb w e36 coupe (bez komfortu)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak dużo osób z forum też miałem problem z domykaniem szyb przy włączaniu alarmu w e36 coupe 92r bez komfortu z kluczyka.

Trochę zabawy, miernik w ręce i wszystko się da zrobić.

Otóż jeżeli tylko alarm ma funkcję komfortu (np. 30s) to należy się wpiąc przewodem z alarmu pod żółto-fioletowy przewód niebieskiego przekaźnika znajdującego się pod osłoną nad nogami kierowcy, oczywiście przez diode żeby alarm nie dostawał sygnału z przekaźnika po włączeniu zapłonu. Tym samym przewodem z alarmu należy się wpiąć pod przełączniki szyb na konsoli środkowej w obu pod czarne przewody(pojawia się na nich sygnał masy podczas zamykania szyb). U mnie wszystko dziła. Zrobiłem to jakieś dwa miesiące temu i jest OK. Kilka razy zdażyło mi się tak, że po zamknięciu auta zasuwało tylko jedną szybę, wystarczyło wyłączyć i włączyć alarm od nowa i zasunęło obie.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem, a przynajmniej się starałem :D

ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
Zapomniałbym o najważniejszym. Kanał komfortu musi być masą i pod przełączniki też masa.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano

witam

Ja mam taki problem ze po zamknięciu z pilota szyba od strony kierowcy jak jest obnizona na sam dół to tylko do połowy sie za sunie a jak jest powyzej połowy do idzie do końca, od strony pasażera działa ok.

Czym to moze być spowodowane?

Opublikowano
Szczerze mówiąc niewiem, bo nic takiego mi się nie działo. Może sygnał domykania jest za krótki, zacznij od sprawdzenia czasu podawania masy z alarmu.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano

@grześ318IS

a szyby po obu stronach zamykają się równie łatwo ? czy może ta która się nie domyka idzie ciężej ?

rozwiązaniem może być dłuższy czas sygnału domykania szyb tak jak napisał jacek126 ( w niektórych alarmach można ten czas ustawiać)

Opublikowano

"mikolodz"

zgadłeś szybs która sie nie domyka idzie ciężej i musze przycisk od szyby dłuzej przytrzymac zeby sie podniosła całkiem bo tak to tylko do połowy idzie.

A mozesz mi powiedziec jak ten czas zmienic? bo nie mam pojecia

Opublikowano
mam pytanie w temacie zamykania szyb bo widze ze tu w elektryce robicie problem dotyczy e36 coupe 94r 320i i jest taki ze jak chce otworzyc lub zamknac którąś z szyb to jak wcisne guzik to odsunie sie bądz podniesie ok 1 cm i stoi i trzeba dziobać w guzik jak kura do dóry i do dołu jest to samo w obu szybach co to możę być może ktoś wie??
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
Saku82pl niewiem co jeszcze do tego opisać. Jeden przewód z alarmu (komfort) trzeba jednocześnie podłączyć pod niebieski przekaźnik przewód żółto-fioletowy i jescze pod czarne przewody przełączników szyb. Wszystko przez diody. I chyba tyle.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano

@jacek126

jak dla mnie taki opis jest w zupełności wystarczający,

warunkiem by tak można było zrobić jest to by alarm zamontowany w samochodzie miał opcję domykania szyb i tyle.

@grześ318IS

jak ten czas ustawić musisz sprawdzić w instrukcji swojego alarmu (przeważnie tej montażowej). Możesz też napisać jaki alarm masz zamontowany w swoim samochodzie to może znajdę jak to zrobić.

Od razu zaznaczam że nie każdy alarm ma możliwość płynnej regulacji tego czasu.

Warto było by się też przyjrzeć dlaczego ta szyba idzie ciężej, aby za jakiś czas nie okazało się że coś się rozsypie w samym podnośniku szyby.

Opublikowano

@mikolodz

Dobrze że to wystarcza. Jest też taka mozliwość, że jeżeli alarm nie ma funkcji komfortu można się pobawić wydłużeniem kanału zamykania, puścić sygnał przez przekaźnik żeby podawał mase i dalej podpiąć tak jak wcześniej pisałem. :D Też będzie śmigało.

ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano

tu jest link tego alarmu: http://moto.allegro.pl/item402181659_alarm_trackpro_1712_lcd_z_powiadomieniem_na_pilota.html

niestety nie posiadam instrukcji obsługi i niewiem jak to zrobic, a w sobote postaram sie zobaczyc te dzrzwij bo w czesniej nie bede miał czasu.

Jeszcze mam takie pytanko: zauwazyłem że jak sie włączy alarm i syrento tylko zawyje 3 razy i sie gasnie a swiatła kierunków mrugaja dalej a pilot LCD pika i wibruje dalej. Da sie tak zrobić zeby alarm wył az go nie wyłącze przez pilota?

Opublikowano
Ten alarm co podałeś ma kanał komfortu. Kupowałeś go z tej aukcji co przysłałeś linka? Jeżeli tak to moge załatwić cały opis od właściciela tej firmy, biorę od niego wszystkie alarmy.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
nie, ja alarm miałem juz zamontowany w samochodzie jak go kupiłem, a poprzedni włąsciciel mi nie dał żadnej instrukcji :/. Jak dasz rade to postaraj sie załatwic tą instrukcje byłbym wdzięczny :))
Opublikowano

@jacek126

tak z ciekawości

Jak rozwiązujesz problem z wydłużeniem czasu ? ropisz jakiś układzik czy kupujesz coś gotowego ? ja wykorzystuje timer 555 do tych celów a ty jak to robisz ?