Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam fabryczne Hi-fi profesional( 10 glośników+ radio profesional) i nie narzekam :D chociaż może być zawsze lepiej :nienie: Radzę Tobie .. podjedż do dobrej firmy car-audio i będziesz wszystko wiedział :cool2: .Pozdrawiam :)
Opublikowano
z tego co się orientuje to w 1 jest gwizdek na wysokości lusterka, potem w drzwiach głośnik 10cm i pod siedzeniem woofer :lol: 16,5 cm... a w tyle chyba tez są 10cm - to oczywiście standard a oczywiście są wersje bardziej rozbudowane ...
Opublikowano

ja bede sie przymierzal do wymiany zestawu za ok tydzien (jak wroce do kijowa)

na razie mam mentlik z bobrem ;-)

nie tyle same rozmiary sa wazne, ale raczej granice budzetu - wymiania glosnikow niewiele da jak zostaniesz przy firmowym wzm.

a rozmiary glosnikow to: 27mm (przod i tyl - tyl tylko w Hi-Fi profi)

100mm drzwi i tyl

167mm bas pod nogami, wchodzi duzo wiecej - ja sie tam przymierzam do 8" pod nogi

zh
Opublikowano
Demontaż w przednich boczkach głosników to zdjęcie całego boczka czy tylko "odpstryknięcie" tej widocznej siatki plastikowej od głosnika?

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
że tak podłączę się pod temat - czy radio BMW Professional - samo radio - ma jakiś lepszy wzmacniacz czy coś takiego - czy dopiero musi być zestaw z głośnikami. Sam będę miał takie radio ze standardowymi głośnikami i zastanawiam się jaka jest róznica?! I czy warto będzie zainwestować w same głośniki.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Demontaż w przednich boczkach głosników to zdjęcie całego boczka czy tylko "odpstryknięcie" tej widocznej siatki plastikowej od głosnika?

siatka zostaje

glosnik przymocowany srubkamy wewnatrz

tweetery tez

zh
Opublikowano
czyli demontaz boczków?Wiesz jak to zrobic? Są zdaje sie trzy śruby,po ich odkręceniu boczek ani drgnie-co tam jeszcze trzeba odkręcić?

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano (edytowane)

wg tego rysunku: http://bmwfans.info/original/E87/SH/116i-N45/ECE/L/N/2006/04/mg-51/ill-51_5513/

to jest tak:

najpierw sciagasz oslonke plastikowa (12) z raczki do zamykania drzwi - na dole jest widocznia dziurka gdzie mozna wlozyc cosik malego - srubokret etc

wysuwasz oslonke na sile ale z wyczuciem - jest osadzona na bodajze 3 metalowe cosiki (11)

potem pod ta oslona sa 2 sruby torx (17)

plus sruba kolo klamki drzwi (20) - oslonieta mala zaslepka plastik (14)

potem jak juz to poodkrecasz to srubokret omotany szmata (lub plastik) i po kolei spinki (2,3,4) - ja zaczynam zawsze od dolu

sciagasz wsio, potem zostaje pare kabelkow

ja sciagalem ze 3 razy i ulamalem 1 plastikowa spikne - na bazarze kosztowala mnie 1zl/szt

Edytowane przez zyghom
zh
Opublikowano
czyli demontaz boczków?Wiesz jak to zrobic? Są zdaje sie trzy śruby,po ich odkręceniu boczek ani drgnie-co tam jeszcze trzeba odkręcić?

...nie kombinuj bo zepsujeeeeeesz :D , jedź do serwisu :wink:

niekoniecznie

pierwszym razem zajelo mi to 15min

potem juz ok 3min

zh
Opublikowano

Czyli jednak trzeba "odpruwać" boczek..No widzisz-do tego miejsca dotarłem ale bałem sie odrywać (przypuszczałem,że są spinki) bo nie byłem pewien czy czegoś nie pourywam :-)

Dzieki za podpowiedź.To może jeszcze mi napiszesz jak słupki przednie (tam gdzie poduchy są) zdemontować-ten jasnomateriałowy ? ;-)

MIKE

Opublikowano
że tak podłączę się pod temat - czy radio BMW Professional - samo radio - ma jakiś lepszy wzmacniacz czy coś takiego - czy dopiero musi być zestaw z głośnikami. Sam będę miał takie radio ze standardowymi głośnikami i zastanawiam się jaka jest róznica?! I czy warto będzie zainwestować w same głośniki.[/quot

.... kupiłem auto w wersji : radio- profesional (odtwarzacz cd , mp3.itd) + zestaw Hi-fi ( 10 głośników ) ale bez equalizera i niskotonowych glosników i zmieniarki płyt CD. Zupełnie wystarczy ... jak dla mnie :) Uważam ,że zmieniarka to przeżytek :shock: Wziąłem dodatkowo złącze USB :) To jest poezja. Zciagam sobię na driva co chcę z netu ... a jakość lekko niezauważala jest . Myśłę ,że zestaw Hi-Fi 10 głosników dla zwykłego odsłukacza w zupełności wystarcza :) Pięknie 'wali" i nie trzeba więcej :) . jak ktoś woli trąbić jak " karki" to do .... audio car sklepów.Pozdawiam :D

Opublikowano
to co dałeś w linku napewno ma jedną zaletę ... zmieści się pewnie w miejsce fabrycznych wooferów pod siedzenie albo gdzieś z tyłu w bagażniku... co do włąściwości tak płaskiego subwoofera śmiem twierdzić że nogawkami szarpać nie będzie ... :roll: ale z braku laku może to być lepsze niż fabryczne rozwiązanie...
Opublikowano
Miałem kilka lat temu Alfę 156 z subwooferem w bagazniku .Nie pamiętam ale chyba nie było dodatkowego wzmaczniacza.Była zmieniarka płyt i jakis wypasiony radio-CD odtwarzacz SONY . Waliło pięknie :) . Ale tam było sporo miejsca w bagażniku.... W jedynce nie wyobrażam sobie :duh: Już nic tam nie wsadzisz. No ale to kwestia priorytetów :D Jak już pisałem fabryczny profesional + 10 głosników mnie osobiscie wystarczy :)