Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam pewien problem. Maiłem połamane przyciski od regulacji temp. na panelu klimatyzacji i wpadłem na pomysł by je posklejać.

Jak się o potem okazało zupełnie nie potrzebnie zacząłem wyjmować panel klimatyzacji, podważyłem i z jednej strony panel sie wysunął, a z drugiej nie.

Pociągnąłem trochę mocniej i odpiął się przedni panel z przyciskami a reszta urządzenia razem z podłączonymi wtyczkami została w środku.

Później juz było łatwiej wyciągnąć całe urządzenie, więc je wyciągnąłem ale nie odpinałem przewodów.

Skleiłem przyciski, spiąłem przedni panel z całym urządzeniem i włożyłem z powrotem do środka.

Od tamtej chwili panel klimatyzacji przestał działać, nic sie nie świeci a za to cały czas chodzi wentylator nawet jak wyjmę kluczyk.

Czy wie ktos może co mogło sie stać?, czy mogłem popsuć/spalić panel (przez to, że zdiąłem przód ale nie odłączyłem przewodów)?

Proszę Pomóżcie, bo nie wiem czy kupować nowy panel?

Edytowane przez cederson
Opublikowano
Proponuję zdjąć i ponownie uważnie zamontować. Może pokrętło się podstawiło i gdy u Ciebie jest wyłączone w środku jest "na biegu". Nie wiem jak to lepiej powiedzieć, czasem trudno wytłumaczyć. Nie jestem mechanikiem - taka sugestia to była - może pomocna?... Daj znać jak poszło.
Opublikowano

Dzięki za sugestię

Tam nie ma pokenteł są same przyciski.

Rozbierełem już pare razy i składałem uważnie ale ciągle to samo.

Opublikowano
no widzisz ja też mam połamane przysiski, i nie tylko my :( Tak już mają po prostu, ale sklejać się nie opłaca tylko kupic nowe w ASO. Z tego co wiem to nie trzeba wyjmować panelu a wystarczy podważyć przyciski i wymienić z osobna
Opublikowano
Ja też przerabiałem ten temat 2 tygodnie temu. Szkoda, że nie wiedziałem, że lekko podważając przyciski, ładnie nam wyskakują. No ale też wyjąłem panel, wziąłem do domu, rozebrałem całego, przeczyściłem a następnie złożyłem wszystko do kupy. Tyle, że wszystko działa jak należy. Sprawdź, czy wszystkie przyciski działają, czy żaden nie jest wciśnięty na stałe. Styki trzeba uważnie wkładać. I który wentylator działa? Dmuchawy czy ten w panelu?
Opublikowano

Wszystkie przyciski są OK, styki też uważnie wpinałem

Jak podepną panel ta załącza sie dmuchawa i chodzi czły czas nawet jak wyjmę kluczyk, wszystko inne w panelu nie działa, nie świeci się ani monitor ani żadne przyciski.

Co ja mogłem zrobić, jak bym wiedział to bym wogóle sie nie zabierał za sklejanie.

No teraz mam nauczke zawsze będe przeglądał to forum zanim zaczne coś "grzebać"

PRZYCISKI MOŻNA WYJĄĆ PODWAŻAJąC JE LEKKO OD DOłU, NIE TRZEBA ZNIC ZDEJMOWAć!!!!

swoją drogą w dalszym ciągu mam nadzieję, że mi ktoś pomoże[/b]

Opublikowano
Proponuję zrobić tak. Odepnij jeża i podepnij panel. Jak się nie zaświeci to chyba pozostaje kupno panela. Pożyczył bym jeszcze od znajomego panel albo swój podpiął do niego, żeby się upewnić co to może być. Bezpieczników w panelu nie widziałem. Raczej gdyby nawet bezpiecznik smd walnął to pewnie nie działało by nic a nie sama dmuchawa. Ewidentnie coś po stronie panela ale zobacz z tym jeżem.
Opublikowano
Jeż jest wpięty w tunel od strony nóg pasażera. Pod schowkiem jest plastikowa osłona. Ciągniesz ją mocno do siebie, żeby się wypięła, wkładasz głowę w nogi pasażera i patrzysz na lewo. Zobaczysz wpiętą kostkę w tunel. Rozepnij ją i tyle. Całość przewiduję na 3 min roboty. ;)
Opublikowano

Dzisiaj odpiąłem jeża podłączyłem klimatronic i dalej to samo.

Klimatronic nie włącza się, nic się nie świeci, dmuchawa również przestała chodzić.

Czyli jak jest w tym wypadku didgnoza? czy w ten sposób mogę stwierdzić, że spaliłem panel i jest do wymiany?

Opublikowano
Wepnij go jak masz możliwość do innej e39. Jeśli nie to podjedz może jeszcze do elektronika. Jak on nie zaradzi to dopiero zamawiaj nowy. Dziwne, żeby od samego rozebrania przestał działać. No ale może to zbieg okoliczności? Nie mam pojęcia.