Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie może ktoryś z was wie co to może być bo moja e39 z 3,0l deslem ma ciśnienie oleju 1,1 przy czujniku ponoć powino być okolo 1,5 po dodaniu gazu bije na ok 2. Moje pytanie co to może być czy pompa oleju się kończy czy coś innego? Olej nie znika jak naleje ful to do zmiany oleju mam full. Bo w warsztacie jak bylem to mowil ze może to być pompa lub panewki i jeszcze coś tam wymyslili a nie uśmiecha mi sie remont silnika

Opublikowano

W pierwszej kolejności ja bym sprawdził filtr do oleju. Zapewniam Cie, że jeśli filtr nalezy do tanich (widziałem na własne oczy) to pod wpływem cisnienia zaczyna się rozlatywac i zatyka się nie przepuszczając tylu oleju ile trzeba.

Na drugim miejscu nalezy sprawdzić samą pompę oleju.... przy założeniu, że z silnikiem jest ok. Jesli nie bierze oleju, to dobry znak, że silnik nie jest mocno eksploatowany. Jeśli pompa jest ok, nalezy sprawdzić czy nie ucieka olej gdzieś wewnątrz silnika co obniża ciśnienie... ale narazie proponuję zacząć od ww rzeczy :)

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

• Członkowie klubu
Opublikowano

1. Sprawdzić filtr oleju czy nie spuchł

2. Jak dawno wymieniałes olej i na jakim oleju jeżdzisz :?:

3. Sprawdzić pompę oleju - może ktoś kiedyś misę olejową złozył na sylikon i przydkał sie smok pompy oleju.

4. Panewki

5. Poluzowana śruba wału

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Olej wymieniany ok 500km temu filtr jest MANA (niemiecki zalecaja go do bmw) jeźdze na półsyntetyku mobil1 i olej wymieniam tak co 10000-13000km musze kupić pompe i jak bedą robić to posprawdzaja reszte mam nadzieje ze to ta pompa bo takto silnik chodzi cicho równo i mam swoją moc