Skocz do zawartości

problemy z pracą na zimnym silniku m60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam nastepujacy problem - na zimnym silniku samochod nie ma kompletnie mocy - nie moge wjechac pod mala gore :cry: nie wkreca sie na obroty - ja daje gazu , obroty wchodza na ok 2tys i strzela w dolot ... jak silnik sie zagrzeje to jest dobrze . jak odpala na na zimnym na gazie - jest ok . silnik odpala prawidłowo bez wzgledu na temperature .

mam sekwencje - jednak nie ma ona na to wplywu kompletnie bo problem wystepowal przed jej zalozeniem ( jednak nie tak drastyczny jak ostatnio )

juz mi brakuje pomyslow co to moze byc - swiece , cewki , ecu , wtryski , tps , czujnik temp cieczy , sondy sprawdzone lub wymienione i dalej nic.

zostal mi jeszcze przeplywomierz - ktory byl kiedys wymieniany na nowy - ma ktos parametry jakie powinien miec ( opor pomiedzy pinami itp )

zaraz sprawdze cisnienie na pompie paliwa

miał ktos cos podobnego ?

Opublikowano
przepływkę zdiagnozujesz dobrze tylko na kompie myślę ze carsoft wystarczy (miałem kiedyś taki silnik w swoim samochodzie) sprawdź czy nie wali jakiś błędów na kompie. Następne pytanie jak ze spalinami czy silnik na zimno nie jest przelany paliwem, i opisz cos wiecej jak się zachowuje po delikatnym otwarciu przepustnicy, a jak po większym. Czy dusi sie jednakowo.
Opublikowano

witam

jeśli na gazie zimny chodzi dobrze to zostaje ci tylko układ paliwowy,wtryskowy,przepływka,czujnik temp. cieczy i czujnik na wale

a do diagnozy przeplywki mam tylko takie dane:

przepływomierz masowy powietrza wykonany w technice cienko warstwowej HFM

zmierzyć napięcie na odłączonej wtyczce.

włączyć zapłon

napięcie zasilania od strony sterownika na zac.3 (+) i 1(-) : 10...16V

na zac. 2(+) i 4(-) kilka mV,wartość typowa ok. 15mV

nic więcej na temat przeplywki nie mogę znaleźć,ale stawiam na nią

Opublikowano
  • Autor

sprawdzilem jeszcze - tps , czujnik temp powietrza - sa raczej sprawne ( parametry w normie ).

zrobiłem reset kompa , zalalem pol baku paliwa i jutro rano zrobie testa .

Opublikowano
same czujniki mogą być sprawne,problem moze tkwic po stronie instalacji, może gdzieś nie łączy albo sie przetarł kabel trzeba by było posprawdzać napięcia i masy na wtyczkach
Opublikowano
  • Autor

sprawdzam zarowno opor czujnika , jak i napiecie w jego wtyczce i na koncu napiecie po podpieciu do czujnika- dlaetego to co sprawdzalem wydaje mi sie sprawne ...

walcze nadal - jak widac nawet w nocy nie spie tylko myśle jak rozwiązać ten problem :norty:

Opublikowano
  • Autor

dlaej to samo - reset kompa nic nie dał...

zostaje do zbadanie przeplywka - odlacze ja , zrobie reset i zobacze co bedzie.

Opublikowano
  • Autor
zbadalem dokladnie cisnienie paliwa - jak przekrece kluczyk to pompa napompuje ok 1 atmosfery :!: dopiero jak odpale samochod na gazie to po ok 10 sekundach napompuje ok 3 atmosfery ( cisnienie mierzone na wyjsciu z pompy ) - wiec to chyba jej wina...
Opublikowano

stanowczo za długo trzeba czekać na właściwe ciśnionko...

powinno być w ciągu 1 sek...

druga sprawa to powinno być 3.5 bara...

sprawdź jeszcze wydajność pompy (odłączyć przewód paliwowy

od listwy, zewrzeć styki na przekaźniku pompy paliwa).

l/min

w bentleyu (160-9... 12) jest podane:

M60 = 1,75 litra/min

pozdrawiam

Marek

E32 750 V12 r. 91

Opel Senator B 3.0 24V

Omega 3000

Jeep Cherokee 4.0

Jeep ZJ 5.2

http://img129.imageshack.us/img129/2398/bmwe327501uv3.th.jpg

Opublikowano
  • Autor

wiem - przegladalem bentleya....

sprawdze jeszcze wydajnosc...

ew bede musial kupic pompe - pierburg ok 500zł :| zamiennik 100-200zł - tylko jaki wybrac - znajomy kupil jakis na allegro za 120zł i 2 miesiecy nie wytrzymał...