Skocz do zawartości

problem pracy silnika na gazie - niskie obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Mam taki problem na benzynie moje bmw e 36 320 24V chodzi dobrze a na gazie ma małe "popierdywanania" w tłumnik i na wolnych obrotach troche szarpie silnikiem. Zaznaczam że mam instalację sekwencyjną, jeszcze jeden szczegół jak chodz na gazie na wolnych obrotach i jak jej dałem w gaz to potrafi szczelić, co to może być.

Podsumowując na gazie również ciągnie ładnie tylko te popierdywania w tłumnik, gorzej wchodzi na obroty z wolnych na gazie. Mam podpowiedź że to cewka bo na gazie jest jakieś większe napięcie nie znam się. Proszę o pomoc. Na świecach zrobiłem 10.000 km.

Jeszcze jedno pytanie moja bmw na wolnych obrotach ma 500 obrotów trochę według mnie mało da się je zwiększyć

Opublikowano
Obroty ciężko zwiększyć, reguluje je silnik krokowy, ja mam tak na oko z 600. Hmmm a lambda dobra u Ciebie? Od niej sporo zależy przy gazie jak i zresztą wiadomo od świec i cewek również.
Opublikowano
jeśli masz błędy napięcia to na 100% cewka. Kup jedna (koszt nowego boscha ok 100zł) i po kolei zmieniaj codziennie inna i dojdziesz która jest uszkodzona
Opublikowano
Mihał jesteś pewny że to cewka i czy takie właśnie objawy będą jak opisałem, jeśli tak to z góry wielkie dzięki
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wymieniłem cewki już nie szczela ale na gazie szarpie i dopłóki się nie zagrzeje coś ją trzyma raz puszcza raz przytrzymuje dopiero ustępuje po ok. 5 km. Na wolnych obrotach ma 500 obrotów i na benzynie 500 ale na benzynie chodzi świetnie a na gazie telepocze ją ale obroty stoją w miejscu, no i jak pisałem ją muli