Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Załączył mi się wentylator elektryczny zamontowany przed chłodnicami i nie chce wyłączyć się nawet po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka. Odłaczyłem kostkę i po 12 godz chciałem podłączyć a wentylator dalej ruszył. Silnik wyposażony jest także w wentylator z wiskiem. Od czego jest ten elektryczny wentylator zamontowany przed chłodnicami i jaki czujnik odpowiada za jego załączanie???

Proszę o pomoc!!!

Opublikowano
Witam!to jest wentylator klimy,bo wisko jest od chłodnicy.może szukaj coś przy klimie.więcej nie wiem.pzdr
Klema
Opublikowano
ten przedni elektrowentylator jest uzywany wtedy gdy włączysz klimatyzacje, ma on za zadanie schładzać skraplacz klimatyzacji i ewentualnie w ekstremalnych temperaturach wspomagać wiskozę. Z tego co wiem to może byc napiecie cały czas na czujniku i dlatego działa cały czas
Opublikowano
na ten wentylator caly czas idzie napiecie, bez wzgledu czy jest wlaczony zaplon czy nie. jest tak poniewaz gdybys auto przegrzal i silnik zgasil to wisko nie bedzie chlodzic a elektryczny caly czas bedzie chlodzil. a to co tobie sie dzieje to ja bym obstawil sterowanie wentylatora. jakiej firmy masz wentylator? bo jezeli masz bosha to nic wielkiego, bo sterowanie masz na zewnatrz takie plaskie prostokotne metalowe cos przykrecone na wentylatorze, mozna podmienic od jakiegos rozbitka. ale jak masz simensa to slabo bardza bo musisz wymienic wentylator bo simensy maja sterowanie wbudowane w srodu i wszystko jest zalane warstwa laminatu, jest to nie naprawialne. bmki wychodzily z tym i tym wiatrakiem, tak wiec musisz sprawdzic.
Opublikowano

Witam ponownie.

I chyba po sprawie. Kostka wychodząca z wentylatora ma trzy kable. Dwa grube czyli plus i minus oraz jeden cienki sterujący. Podłączyłem do dwóch grubych napięcie a sterujący zostawiłem no i wentylator ruszył. Czyli tak jak napisał kolega poszło prawdopodobnie sterowanie. Mam wentylator BOSCH i sterowanie (metalowa puszka obok silnika).

Teraz pytanie czy to da radę naprawić? Czym zastąpić?

Miałem taki połamany wentylator z puszką i wyrzuciłem do śmieci! :mad2: :duh: !!!

Może ktoś ma takie sterowanie???

Dzięki.

Opublikowano

Witam.

Gdzie mozna kupić taką puszkę sterującą? Czy w serwisie? Ile kosztuje?Na allegro cały używany wentylator mozna kupić już za 200zł. Co robić?