Skocz do zawartości

DSC w e46 coupe 02r. - kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak wiadomo po naciśnięciu przycisku DSC zapala się na środku żółta kontrolka i można samochodem zrywać przyczepność itp. ale po przytrzymaniu go około 5 sekund zapala się druga żółta kontrolka (ta w miejscu tej od hamulca ręcznego) i świecą się już dwie. Moje pytanie brzmi jaka jest różnica gdy mamy wyłączony tylko jeden system a jaka gdy mamy wyłączone oba ? Ja nie czuję żadnej i dlatego mnie to zastanawia co daje wyłączenie tego drugiego. Tylko proszę o nie cytowanie instrukcji gdyż te regułki znam prawie na pamięć. Wołałbym gdyby to ktoś opisał swoimi słowami ;)
Opublikowano
Gdy swieci jedna, zrywasz przyczepnosc tylko na prostej, jesli bedziesz chcial zarzucic tylem, i tak zadziala system. Przytrzymanie dluzej powoduje, ze wylaczasz na stale "pomocnikow". Mozesz wtedy krecic bączki, wchodzic bokiem w zakrety itd...
Opublikowano
Dodatkowo w pierwszym przypadku przy jeździe na wprost zadziała elektroniczna szpera (hamując koło które będzie kręciło się szybciej niż drugie). Po drugim, pięciosekundowym, wyłączeniu nic ci nie pomoże...
Opublikowano
  • Autor
No właśnie, że nie jest tak jak piszecie gdyż po wyłączeniu tylko 1 systemu już mogę wchodzić bokiem w zakręty i już wtedy nić nie "pomaga". Więc nadal nie wiem jaka jest różnica ?
Opublikowano
No właśnie, że nie jest tak jak piszecie gdyż po wyłączeniu tylko 1 systemu już mogę wchodzić bokiem w zakręty i już wtedy nić nie "pomaga". Więc nadal nie wiem jaka jest różnica ?

Zapewniam cie , że o ile układ masz sprawny, nie możesz wchodzić bokiem w zakręty. Owszem możesz zarzucić autem z prędkością podwórkową i z minimalną kontrą. Do wchodzenia bokiem w zakręty jest jednak daleko. Wraz ze wzrostem prędkości i kąta skrętu kierownicy rośnie poziom ingerencji układu DSC.

Opublikowano

ja mam wszystko sprawne i po wylaczeniu poierwszego systemy moge juz robic bokiem zakrety itd. tez nie widze zadnej roznicy a probowalem jakis czas temu na torze(przy okazji pare razy wypadajac).

a i u mnie na przycisku nie jest napisane DSC a ASC. jaka jest roznica?

Opublikowano
  • Autor
Ja właśnie posiadam DSC. W takim razie gdybym wyłączył tylko jeden system i sprobował wykręcić bąka to powinien mi na to pozwolić czy nie ? Bo kiedyś jak probowałem to wyłączyłem dwa, na jednym jeszcze nie sprawdzałem. Przy jeździe około 40-50km/h po wyłączeniu tylko jednego systemu pozwala on na wejście bokiem w zakręt i nie ma żadnej ingerencji więc już nie mam pojęcia na czym polega ta różnica. Jakie masz na myśli te wyższe prędkości ? Podejrzewam, że wpadając w poślizg przy np. 170 to już nawet to DSC w niczym nie pomoże.
Opublikowano
ja mam wszystko sprawne i po wylaczeniu poierwszego systemy moge juz robic bokiem zakrety itd. tez nie widze zadnej roznicy a probowalem jakis czas temu na torze(przy okazji pare razy wypadajac).

a i u mnie na przycisku nie jest napisane DSC a ASC. jaka jest roznica?

ASC to okorojone DSC, montowane w modelach bodaj do 2002. ASC działa tylko na tylną oś, rozkłada odpowiednio moment na poszczególne koło tylnej osi. DSC działa na wszystkie koła (przód i tył), steruje rozkładem momentów przekazywanych na tylne koła, ale również przychamowuje dpowiednie koło w razie potrzeby (przód i tył), czyli układ hamulcowy również jest sterowany przez DSC czego nie ma w ASC. Gdzieś jest o tym temat na forum.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie wiem jak przy ASC, ale przy DSC elektornika zmniejsza moc silnika przkazywaną na koła.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
ASC = (ASR w mercedesie czyli acceleration slip regulation ) działa tylko na tylną oś. Hamuje tylnymi kołami oraz ogranicza moc silnika. Zapobiega uślizgowi tylnej osi podczas przyśpieszania i ruszania.
Opublikowano
  • Autor
Nie wiem jak przy ASC, ale przy DSC elektornika zmniejsza moc silnika przkazywaną na koła.

Właśnie o to też chciałem spytać, czy możliwe, że przy wyłączonym DSC auto szybciej przyspiesza ? Nie wiem czy to tylko złudzenie ale wydaje mi się, że jak je wyłączę to np. do 100km/h jakoś szybciej się rozpędzam.

Opublikowano
Ja właśnie posiadam DSC. W takim razie gdybym wyłączył tylko jeden system i sprobował wykręcić bąka to powinien mi na to pozwolić czy nie ? Bo kiedyś jak probowałem to wyłączyłem dwa, na jednym jeszcze nie sprawdzałem. Przy jeździe około 40-50km/h po wyłączeniu tylko jednego systemu pozwala on na wejście bokiem w zakręt i nie ma żadnej ingerencji więc już nie mam pojęcia na czym polega ta różnica. Jakie masz na myśli te wyższe prędkości ? Podejrzewam, że wpadając w poślizg przy np. 170 to już nawet to DSC w niczym nie pomoże.

Piszę tutaj o tym, że w miarę wzrostu prędkości system staje się bardziej restrykcyjny. Uważam że sprawny system przy wchodzeniu bokiem z kontrą przy prędkości 40-50 km/h powinien zareagować pełnym działaniem DSC pomimo jego teoretycznej, częściowej deaktywacji (1 stopień).

Co do 170 km/h - DSC pomaga niezależnie od prędkości, a tym czy pomoże czy nie decyduje wielkość błędu jaki popełniłeś a nie prędkość przy jakiej go popełniłeś.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
U mnie rozłączanie DSC działa jak w instrukcji. Dopiero dwie kontrolki pozwalają na zabawę.

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
U mnie tak samo jak u GR, najlepiej wyprobować to na śniegu lub na bardzo mokrej nawierzchni, tylko całkowite wyłączenie DSC (ADB i DBC) pozwala na kręcenie samochodem, pisze o tym w instrukcji, gdy układ DSC jest włączony (świeci jedna kontrolka) nadal działa układ ADB i gdy będziecie chcieli kręcić baczki to samochód sam hamuje, prawie staje w miejscu, dopiero całkowite wyłączenie (świeca dwie kontrolki) pozwala na zabawę.
Pozdrawiam