Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że kiedyś o tym było, ale nie mogę znaleźć.

Dziś mi walnął (właśnie myślę o wstawieniu auta do komisu, a on zaczyna stroić fochy jak nasz "mlaskacz" L.K.).

Ściągnąłem pokrywę. Urwał się kawałek popychacza od zaworu ssącego.

Obejrzałem i:

- czy klawiatura jest przykręcona przez śruby trzymające głowicę ?

- czy mogę tak jeździć do końca tygodnia (dopiero w sobotę mogę auto odstawić do "mechanika"/"zająć się nim sam") ?

No i jeszcze jedno. Gdzie kupić popychacz. Przecież nie będę kupował całej głowicy.

pozdr

Mariusz

Opublikowano

popychacz mozesz kupic w sklepie motoryzacyjnym najlepiej specjalizujacym sie w bmw, serwisie bmw, najtaniej na allegro,

tylko ze najtaniej nie zawsze jest najlepiej

e38 m62
Opublikowano
(...) zaczyna stroić fochy jak nasz "mlaskacz" L.K. (...)

Czy moge z ciekawosci zapytac ile masz lat, jaki jest Twoj status materialny i czy w powszechnej opinii Twoich przyjaciol i znajomych jestes uznawany za osobe madra, oczytana, rozsadna? Interesuje mnie profil osoby ktora zrobila akurat takie a nie inne wtracenie.

Opublikowano

Czy jak udostępnię Ci te dane to ODPOWIESZ MI NA PYTANIE Z TOPICA ?

Nie wydaje mi się, bo widzę koleżko, że lubisz bić pianę.

pozdr.

Mariusz

Opublikowano

Myślę, że oskwil nie chciałby ostrzeżenia , jak i tym bardziej kolejnego by nie chciał mariusz827 , więc proszę was nie dawajcie mi tej okazji.

To jest forum motoryzacyjne więc Mariusz odpuść sobie tego typu komentarze , natomiast oskwil jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz , od tego są moderatorzy żeby upominać. To ma być merytoryczna i kulturalna wymiana swoich opinii a nie dogryzanie sobie nawzajem.

pozdrawiam

tommekz

Pozdrawiam,

Tomek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj odebrałem auto od mechaniora po wymianie pękniętej dźwigienki zaworowej.

UWAGA !

Jak to zrobili.

Wyciągnęli chłodnicę

Odkręcili wał od skrzyni.

Przesunęli silnik razem ze skrzynią do przodu, dzięki temu był luz na wyciągnięcie wałka z krzywkami i wymienili krzywkę bez ściągania głowicy. :dance:

Oczywiście udało się to tylko dlatego, że była to krzywka 2-go cylindra. Gdyby trzeba wymienić krzywkę 6-go cylindra, to mój mechanior wyjąłby cały silnik :-)

Podaję to jako sposób na wymianę pękniętej krzywki.

pozdrawiam fanatyków

Mariusz

Opublikowano

:shock:

przeciez przegroda silnika jest pionowa , silnik nie jest w zaden sposob przez nia zasloniety - wiec nie trzeba go wysowac , wyciagac czy tym podobne - wystarczy spuscic plyn z chlodnicy i sciagnac zbiornik wyrownawczy plynu chlodniczego i masz dostep do calej glowicy...

Opublikowano

Xsilver,

a weź tak luknij sobie na silnik i powiedz, jak wyciągnąć wałek (przesuwa się w stronę kabiny). Przecież silnik od grodzi jest jakieś max 4-5 cm.

A może nie załapałeś, oni (mechaniorzy) nie ściągali głowicy. :cool2:

pozdrawiam

Mariusz