Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam fachowców mam problem z zawieszeniem tylnym :mad2: akrotko mówiąc czy dało by rade samemu wymienić poduszki tylne i jak do tego sie zabrać
Opublikowano
Da się samemu zrobić,są ściągacze do takich tulei,a jak nie masz to poprostu trzeba pomęczyć się,przecinak i do dzieła,musisz wykruszyć gumę,tulejka wewn.powinna wyjść bez problemu i zostaje ta duża tuleja zewn.która jest wciskana do belki,i też trzeba ją wykruszyć,nową możesz wkładać za pomocą podnośnika,powinno się udać,raz tak wymieniałem w e30 i poszło(tuleje są trochę mniejsze niż w e32).
Nur bmw e32
Opublikowano
tuleje są trochę mniejsze niż w e32).

"trochę" to takie "prawie", a jak wiadomo "prawie" robi wielką różnicę.

jarek1001, jak wcześniej tego nie robiłeś, to może weź kogoś do pomocy. Ja (kiedy miałem jeszcze czas leżeć pod furkami), jechałem do zaprzyjaźnionego mechaniora, on dawał mi chłopa do pomocy (mięśniaka od odkręcania śrub, wybijania sworzni etc.) i robiłem to sam :-)

pozdr

Mariusz

Opublikowano
:D udało sie całe zawiesie tylne musiałem zdemontowac :? dobrze ze to bema hehe sruby szły jak nowe choc to 87 rocznik /dawno temu jezdziłem fiatem 125 i po dwuch latach jak przyszło odkrecic jakąs srube to :mad2: / ale to bema nie no ale zeszło mi sie z tym od jakiejs 15 do 2 w nocy ale teraz inna jazda trzyma sie drogi i nie puka he he i znow wszyscy w tyle zostają :twisted: jak by nie było 3,5 silnik tylko w cepeenie :jawdrop: opada ale jest :cool2:
Opublikowano
bez przesady jest troszke roboty a sam niewiem czy dał bys rade całe sanki na zewnatrz wyjac /chyba tak to sie nazywa / teraz juz wiem jak to ugrysc wiec jakies 4 godzinki :P ale samemu to nieda rady
Opublikowano
Nie ważne ile robił ale jak zrobił. Jeśli jakość wykonania naprawy jest dobra to nie ma nic ważniejszego. Bo robił to dla siebie i swojego Be eM We.
Opublikowano
hmmm :?: sanek nie zdejmowac to jak wybic stare gumy /hyba nigdy tego nie robiłes bez urazy albo masz jakis warsztat z odpowiednim sprzetem/ musiałem przeciąc brzeszczotem blache zalaną gumą w gniezdzie dopiero wyszedł :P ale za pomocą młotka 5 kg. nowe weszły szybko posmarowałem tylko pastą do mycia rak i poslizg był ok. ale to juz historia dalej smigam sobie bemą ito bez stukania :P i trzyma sie niezle drogi a zostawia wszystkich w tyle hehe. Oczywiscie sprobowałem jak sie bedzie zachowywac i przy 210 :twisted: zadnych bujan samochodem a przed wymianą to przy 120 wpadał w jakies dziwne bujania tyłem i wruciło wszystko do normy. Oczywiscie dzieki za posty na ten temat .
Opublikowano
przyjedz do Lublina mi krzyczał 300+vart oczywiscie zastrzegł jak sruby bedą dobrze sie odkrecac sam robiłem i szły ok nie było problemow tylko jedna sie urwała ale na szczescie od tylnego tłumika znaczy ta łapka
Opublikowano
hmmm :?: sanek nie zdejmowac to jak wybic stare gumy /hyba nigdy tego nie robiłes bez urazy

Oczywiście że robiłem

Cały knif polega na tym że trzeba zdiąć tylne siedenia i wybic od spodu do góry śruby mocujące poduszki:)

Następnie wkładamy dopasowaną tulejke między rame a belke i podnosimy na lewarku,,, jak nie wychodzi to lut lampą podgrzewamy,,,, posikamy czarnym sprayem i wkładamy nową tuleje za pomocą ściągacza, smarujemy ją tylko płynem do naczyń

od tyle

gorzej jeśli nie ma ściągacza bo cieżar auta jst troche za mały aby wprasować tuleje :evil:

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

Znaczy się mówimy o tulejach numer 2 ma się rozumieć? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GB31&mospid=47344&btnr=33_0220&hg=33&fg=30

Śruba wybijana do góry pod siedzenie ma numer 6. Nie kumam tylko "Następnie wkładamy dopasowaną tulejke między rame a belke i podnosimy na lewarku,,, jak nie wychodzi to lut lampą podgrzewamy,,,, posikamy czarnym sprayem i wkładamy nową tuleje za pomocą ściągacza" - o co dokładnie kaman? CZeka mnie ta robota na dniach...

Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę