Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Interesują mnie koszty zakucia silnika od 530i e39 czyli 3 litry R6 w benzyna w serii 231KM. Silnik będzie przygotowywany pod różnego rodzaju przeróbki (nie turbo). W sumie do ilu można by podkręcić seryjny silnik bez zakucia ile on swobodnie wytrzyma? I ile wytrzyma po zakuciu? Jeżeli ma ktoś przydatne linki jakiś firm co się tym zajmują lub sklepów gdzie znajdę takie części to proszę o wrzucenie. Pozdrawiam
Opublikowano

Ja mialem stycznosc z zakuciem silnika i to nie jednego.... po pierwsze musisz ustalic co chcesz zrobic z silnikiem czyli czy chcesz TURBO czy mocne N/A, i pod tym kątem wybrac tloki ( czyli ich CR), oprocz tlokow bedziesz potrzebowal korbowodow tez kutych ( ale to juz nie roznicy czy TURBO czy N/A) nie wspone juz o takich szczegolach jak mocniejsze panewki, metalowa uszczelka pod glowice itp.

Najpierw okresl sie co chcesz osiagnac a potem dobieraj komponenty...

No i pamietaj ze kuty silnik jest upierdliwy w uzytkowaniu codziennym....

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
A może ktoś mi powie ile taki silnik koników wytrzyma bez kucia? Żeby nie było problemów typu: dziury w tłokach czy powyginane korbowody itd.
Opublikowano
sam silnik powinien wytrzymac ok 300km, ale np. uszczelka pod glowica moze nie wytrzymac tej mocy.... Generalnie nie ma gotowej recepty na to.

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
Ma ktoś może linki do dobrych polskich sklepów internetowych gdzie są części do tuningu silnika a nie tylko stożki, tłumiki i spojlery?