Skocz do zawartości

glowica M40 - pytanie o remont.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko ile maxymalnie mozna splanowac glowice i czy po planowaniu trzeba dobierac odpowiedna uszczelke o odpowiedniej grubosci??

Na co zwrucic uwage przy jej robocie??

Opublikowano
Po co planujesz,odkształconą masz?
Klema
Opublikowano
W książce z serii "Sam naprawiam" jest napisane że max 0,5mm. Nie przekraczając tej grubości możesz zastosować standardową uszczelkę.
Opublikowano
Co miałeś z tą głowicą nie tak?
Klema
Opublikowano
  • Autor

glowica jest oki ale bede zakladal nowe zawory, popychacze, dzwigienki, walek itp. Od kolegi z forum chce nabyc glowice zeby ja zrobic i na podmianke zeby auto niestalo....

A planowac chce zeby zmniejszyc komore spalania a co za tym idzie moze cos to da wiecej..planowanie to groszowa sprawa wiec czemu nie....

Ogolnie chce splanowac do tuningu jak to muwia ale nie wiem czy jest taka opcja w m40...

Opublikowano
Tak pytam, bo u mnie w mieście planowanie kosztuje 90zeta,jak jest dobra to po co robić koszta.
Klema
Opublikowano
u mnie biorą 40-50zł... Warto splanować... Po co drugi raz później silnik rozbierać... A planowanie upewni kolege na 100%, że będzie malina :twisted:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
  • Autor

oki ..ale wkoncu ile maxymalnie moge ja splanowac??

tzn moze tak.. w sam naprawiem pisze ze glowica minimalnie po planowaniu powinna miec 140,5mm ale czy mozna zniej zebrac wiecej ale tak zebrac zeby nie spotkaly sie tloki z zaworami i zeby nie bylo spalania stukowego ???? Ogolnie splanowac jak najwiecej ale bezpiecznie??

Opublikowano

Spotkanie tłoków z zaworami to ekstremalny przypadek,ale wiem z własnego doświadczenia że jeśli głowica jest za bardzo splanowana zmniejsza się komora spalania ale wzrasta kompresja i rozruch takiego silnika to prawdziwa męka.Rozrusznik robił mi 2 obroty silnika i padał akumulator.Nawet aku 120 Ah z prądem rozruchu 750A poległ.

Tak mi kiedyś "fachowiec" zrobił remont silnika.Moja sytuacja akurat dotyczy diesla ale pewnie w benzynie będzie podobnie.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Powiem tak: w benzynie jak Ci przeskoczy rozrząd o jakiś ząbek,to jeszcze ok,ale w dieslu o 1to jest spotkanie pierwszego stopnia,czyli zaworek wali w tłoczek i lipa.On będzie palił,ciężki rozruch,a z rurki wielki dym.
Klema