Skocz do zawartości

glowica M40 - pytanie o remont.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko ile maxymalnie mozna splanowac glowice i czy po planowaniu trzeba dobierac odpowiedna uszczelke o odpowiedniej grubosci??

Na co zwrucic uwage przy jej robocie??

Opublikowano
W książce z serii "Sam naprawiam" jest napisane że max 0,5mm. Nie przekraczając tej grubości możesz zastosować standardową uszczelkę.
Opublikowano

glowica jest oki ale bede zakladal nowe zawory, popychacze, dzwigienki, walek itp. Od kolegi z forum chce nabyc glowice zeby ja zrobic i na podmianke zeby auto niestalo....

A planowac chce zeby zmniejszyc komore spalania a co za tym idzie moze cos to da wiecej..planowanie to groszowa sprawa wiec czemu nie....

Ogolnie chce splanowac do tuningu jak to muwia ale nie wiem czy jest taka opcja w m40...

Opublikowano

oki ..ale wkoncu ile maxymalnie moge ja splanowac??

tzn moze tak.. w sam naprawiem pisze ze glowica minimalnie po planowaniu powinna miec 140,5mm ale czy mozna zniej zebrac wiecej ale tak zebrac zeby nie spotkaly sie tloki z zaworami i zeby nie bylo spalania stukowego ???? Ogolnie splanowac jak najwiecej ale bezpiecznie??

Opublikowano

Spotkanie tłoków z zaworami to ekstremalny przypadek,ale wiem z własnego doświadczenia że jeśli głowica jest za bardzo splanowana zmniejsza się komora spalania ale wzrasta kompresja i rozruch takiego silnika to prawdziwa męka.Rozrusznik robił mi 2 obroty silnika i padał akumulator.Nawet aku 120 Ah z prądem rozruchu 750A poległ.

Tak mi kiedyś "fachowiec" zrobił remont silnika.Moja sytuacja akurat dotyczy diesla ale pewnie w benzynie będzie podobnie.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Powiem tak: w benzynie jak Ci przeskoczy rozrząd o jakiś ząbek,to jeszcze ok,ale w dieslu o 1to jest spotkanie pierwszego stopnia,czyli zaworek wali w tłoczek i lipa.On będzie palił,ciężki rozruch,a z rurki wielki dym.
Klema