Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hey, wczoraj chcialem wymontować most ale niestety tak jak sie spodziewalem cos poszlo nie tak... :(

Wpadlem na pomysl zeby sprawdzic czy wogule da sie odkrecic sruby po tylu latach i zaczelem delikatnie luzowac, zeby potem sie nie okazalo ze odkrecilem poloski (12 srub) a nie moge jakiejs sruby odkrecic :)

Pierw poluznilem te trzy sruby na ktorych wisi most, poszlo ladnie, nastepnie zaczelem odkrecac sruby od polosiek i nietsety z jedna mam problem tzn. tak byla zapieczona ze sie lekko zdeformowala glowka sruby i klucz 10 sie obkreca :/ Wszytskie poszly ale ta jedna :/

Moze ktos ma jakies pomysly jak moge ten problem rozwiazac :(

Mam tez jeszcze jedno pytanko, most trzyma sie na tych 3 srubach od belki plus 12 na dwoch poloskach i plus cztery na wale, razem daje 19 srub... Sa jeszcze jakies sruby czy tylke te co wymienilem.

I czy most normalnie zajdzie jak odkrece te wszystkie sruby ?

bede wdzieczny za pomoc :)

pozdrawiam MG

Bardzo Mądry Wybór :)

-OO=[][]=OO-

Nie sztuka zabić muche przednią szybą :)

Sztuka zrobić to boczną :D

Opublikowano

a moze jednak ktos mi jakis pomysl podsunie ?

Jedyne co mi przychodzi na mysl to na kanal, spawarka, nakretka.

przyspawac nakretke do glowki sruby i probowac odkrecic...

-OO=[][]=OO-

Opublikowano
Witam niedawno przechodziłem rozbiórkę całego tylnego zawieszenia wraz z bakiem bo miałem spawane mocowanie całej belki bo jedno mi poszło i musiałem całe zawieszenie wywalać. Roboty nie jest dużo robiłem sam oczywiście bez kanału nie bardzo to widzę. Jak wykręcisz 3 śruby od mostu rozłączysz wał przy moście i odkręcisz półośki to nie ma najmniejszego problemu most wyjdzie uważaj bo trochę waży. U mnie wszystkie śrubki poszły w miarę łato jak coś nie będziesz wiedział i będę w stanie pomóc to pisz na gadu to pomogę 4014323 Pozdrawiam
Opublikowano
Z tego co pamietam, to półośki nie sa przykrecane na zwykłe śruby tylko na torxy wewnętrzne. Jakbyś skombinował skądś takiego torxa to może by poszło. można też probować nabić klucz, ale to najlepiej jakbyś miał połówki (w tym przypadku 9,5) ale to już dość specjalistyczna sprawa. Jak to wszystko nie pomoże to pozostaje ta spawarka... I już ponownie tej sruby nie radze wkręcać..
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano

te sruby to sa takie torxy ale zawnetrzne, taka gwiazdka, w e30 wiem ze jest torx wewnetrzny a u mnie sa takie ale zewnetrzne :(

Ale dobra poprubuje jeszcze w nastepnym tygodniu i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Niestety jak sie nie ma swojego garazu to trzeba prosic :(

jak bede mial jeszcze jakies problemy to napisze :)

pozdrawiam

-OO=[][]=OO-