Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

opcja szukaj nie pomogła;

Mam w swojej poszerzanej E36 felgi 17":

przód 8,5J opona 225/45

tył 10J opona 245/40

jednak mimo wszystko lekko ocierają na hopkach

Jakie najwęższe opony mogę zastosować do tych felg aby jazda z prędkością do 200km/h była bezpieczna?

Czy na 8,5J mogę naciągnąć 215 a na 10J 235?

Opublikowano

Możesz.

Ale to kiepski pomysł bo felga będzie dużo szersza od opony więc po pierwsze będzie bardzo twardo, a po drugie felga będzie bardziej narażona na uszkodzenia na dziurach czy podjeżdżaniu do krawężników.

Ja bym raczej poszedł w poszerzenie nadkoli.

Opublikowano
opcja szukaj nie pomogła;

Mam w swojej poszerzanej E36 felgi 17":

przód 8,5J opona 225/45

tył 10J opona 245/40

jednak mimo wszystko lekko ocierają na hopkach

Jakie najwęższe opony mogę zastosować do tych felg aby jazda z prędkością do 200km/h była bezpieczna?

Mówisz o 215/45 i 235/40?Spokojnie możesz zakładać ,to jeszcze nie duży naciąg,nic ekstremalnego.Lepiej napisz jakie ET mają te felgi ,bo taki naciąg może i tak niewiele ci da.

Opublikowano
Wg. tabeli rozmiar opony ---> felga, to już tych twoich opon nie powinno się zakładać na takie felgi (224/45 --> 8,5J, 245/40 --> 10J), ledwo się tam trzymają, na granicy. A TY jeszcze chcesz zmniejszyć szerokość opon. To już duże ryzyko, jeśli wogule wejdą mniejsze. Mam nadzieję, że coś wykombinujesz, bo Twoje alusy naprawdę super. Do zobaczenia na spocie o 19.00 (wały) :wink:
E 36 320i '96
Opublikowano

wysokość nie ma znaczenia czy to będzie 40% czy 45% szerokości, przy przejściu na 10mm mniej nie powinno już obcierać

przód ET13 tył ET15

chodzi mi o to czy przy dużej prędkości na zakręcie opona nie zjedzie z felgi?

Twoje alusy naprawdę super. Do zobaczenia na spocie o 19.00 (wały) :wink:

dzięki :wink: i do zobaczyska

Opublikowano
kolego na przodzie 8,5J 215 i nie widac ze opona naciagana mam i wiem. wiec na przod 205 wejdzie i bedzie ok. z tylu mam 10J 235 tam juz widac naciagniecie ale zadnych skutków ubocznych nie ma a co do podjezdzania pod krawezniki to juz trzeba umiec jezdzic.
http://img299.imageshack.us/img299/402/zegaryod9.jpg
Opublikowano
ja wozilem w 3 na feldze 10 cali oponki 225/40 wiec spokojnie sie da, jedyna wada tego rozwiazania to calkowice odloniete ranty felgi co w polaczeniu z negatywem na tylnej osi nie jest zbyt bezpieczne na koleinach :P
Opublikowano

dzięki wszystkim za podpowiedzi, teraz jest:

8,5J - 215/40

10J - 235/40

Ranty lekko wystają. Nie obciera już na hopach ani przy maxymalnym skręcie. Jeśli za rok to potwierdzę to będzie oznaczało, że jazda na tak naciąganych oponach jest w miarę bezpieczna. :twisted2:

Opublikowano
jazda na wystajacych rantach jest niebezpieczna dla rantow i tyle. Nie ma to jakiegos wplywu na bezpiecznstwo. Ja na takiej konfiguraccji pojechalem do Chorwacji (auto obciazone 2 osoby i max bagazu, razem z tylnymi siedzeniami) i jakos nic sie nie stalo. Auto jechalo normalnie, po zakretach, po dziurach. Zero problemow.