Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chcialbym dowiedziec sie od forumowiczow, co mysla o tych firmach. moze ktos wkladal pompe wody ktorejs z firm. obie pompy maja metalowe wirniki, cena zblizona.

pzdr

PS: wydaje mi sie, ze to pytanie powinno isc do "Mechanika, Elektryka, Eksploatacja & Części" ale nie wiem czemu nie moge tam zakladac watkow. Prosze moderatorow o ewentulane przeniesienie. :modlitwa:

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano

taaa tylko za cene SKF mam dwie te :)

graf jest wloski z tego co wiem, hart polski ale pewnie robiony przez chinczykow. czyli zostaje hepu i dolz. hmm. prosze o dalsze opinie :)

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
taaa tylko za cene SKF mam dwie te :)

graf jest wloski z tego co wiem, hart polski ale pewnie robiony przez chinczykow. czyli zostaje hepu i dolz. hmm. prosze o dalsze opinie :)

Widzę ,że trzeba wam troszkę tutaj dopomuc...i proszę nie podważać tego co piszę bo 4 lata pracowalem na hurtowni jako sprzedawca a teraz siedzę na sklepo-serwisie i znam temat od 2 stron!!!

SKF owszem jest niemiecki :mrgreen: i 90% pomp jest produkowane poza niemcami......widział ktoś rozrząd SKF i porównywał go przykładowo do Japońskiego GMB czy NTN??SKF się nie równa ponieważ japoniec nie robi w chinach zamienników!!!

GRAF to włoszczyzna tyle samo warta co i cały FIAT :cry2:

DOLZ podobnie już praktykuje to samo co SKF

HEPU RUVILE i FEBI BILSTEIN stoi troszkę lepiej w klasyfikacji ....tylko ,że FEBI kosztuje około 250zł a Hepu i Ruvil 160zł

Moim zdaniem nie zastanawiaj się tylko HEPU /RUVILA zakup...nr.kat P462

ruvile 65050

Zakładają je chlopaki na serwisie i jeszcze nic się nie wróciło!!!

Opublikowano
dobrze kolega wyzej pisze tez pracuje juz 3 rok w branzy i jesli chodiz o pompy hepu to zadnego zwrotu z ruvillem niemam doswiadczenia bo wole klienta na hepu namowic i miec spokoj
  • 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

SKF jest szwedzki - zawsze był i pewnie będzie (chyba, że chinole kupią:P)

Z samej nazwy SKF to wynika (Svenska Kullagerfabriken AB) - w obecnej chwili posiadają 14 fabryk w Chinach,

większość produktów motoryzacyjnych tej firmy jest produkowana w Chinach (wystarczy 30% podzespołów w danym

produkcie by oznaczać miejsce produkcji jako sweden, poland czy inne - np. koszyk i kulki są produkowane w Chinach,

pierścień wewnętrzny i zewnętrzny łożyska w malezji - a całość składają we Francji i już SKF oznacza miejsce produkcji

jako France - inne firmy też tak robią) - jeżeli chodzi o łożyska kół, piasty, napinacza pasków, rozrządu itd. to lepiej

kupować firmy FAG lub INA (pierwszy montaż w BMW). Na SKF miałem już kilka zwrotów (uzasadnionych) przed montażem

nawet. Pompy nie są tak dobre jak ich ceny.

Ruville i Febi - to firmy NIE produkujące swoich części! Kupują od innych producentów i pakują w swoje kartony.

Co do pomp wody tych firm nie wiadomo skąd pochodzą (oczywiście Germany na kartonach bo jak inaczej - niemcy

budzą zaufanie - Optimal też niby niemiecki wszędzie opisują i owszem - siedziba w Niemczech w Monachium, ale

produkcja głównie w Chinach, albo biorą jak Febi i Ruville od innych i pakują w swoje kartony, tylko cena wyższa - przynajmniej te z chin produkty sa tańsze, ale nie tanie w przypadku Optimala, bo karton ładniejszy od innych chinoli:P)

Co do Hepu się nie wypowiadam - słyszałem, że dobre, ale osobiście nigdy nie stosowałem i nie handlowałem nimi.

Trafiają na pierwszy montaż, więc są chyba warte swej ceny.

Dolz - producent hiszpański, ale produkcja w Chinach - w Polsce wszyscy chcą Dolza - w mojej poprzedniej Lagunce nawet 30tyś km nie wytrzymał - się pasek rozrządu prawie przez to zerwał, bo pompa ciekła i stanęła w miejscu (łożysko się zatarło) - nie polecam.

Z wariantów dobrych cenowo i jakościowo - Airtex - producent hiszpański, produkcja też w hiszpanii - 3 lata gwarancji bez limitu kilometrów. Produkty Airtex oznaczone są logo OE - Original Equipment - tym logiem oznaczane są produkty firm, których produkty stosowane są do pierwszego montażu.

Opublikowano

Po takich odpowiedziach autor tematu juz wie ze do BMW nie pcha sie byle czego :)

Hart? To nie taki pies myśliwski? A nie to było przez Ch :mrgreen:

Opublikowano

co do harta to powiem tak. nie wiele się różni jeśli chodzi o jakośc wykonania od innych chińczyków. jako zamiennik jest dobry i tani (cena adekwatna oczywiście do jakości) jednak wiele firm kupuje "gotowy wyrób" i przepakowuje go tylko w swoje pudełka. Nie wiem czym to ma w ogóle jakieś znaczenie z jakiej produkt jest firmy. Piszecie że pompa jednemu staneła itp. ale co było tego przyczyną? napewno trochę ciekła więc jak mniemam kolega dolał zimnego płynu i sam ją w ten sposób zabił. I tutaj nie ma różnicy czy to febi czy "zamiennik".

Wymieniałem ostatnio pompy wody w 2 pojazdach z czego jeden ze względu na swoją niską wartość miał zamiennik a drugi z firmy febi. Co dziwne numer odlewu, łopatki, jakość wykonania była identyczna. Jedyna różnica była w cenie (dwukrotnie większa). Po dokładniejszym obejrzeniu pudełek znalazłem że produkują je w jednym i tym samym miejscu. Dodatkowo firma ta produkuje jeszcze te same pompy do innych firm które tylko je pakują w swoje pudełka. Gdyż bardziej opłaca się im ściągnąć produkt z chin niż samemu produkować od początku do końca.

Rozkodowanie numerów VIN na PW

sprzedam drążki kierownicze boczne (prawy, lewy) do e34 touring tanio

511185044 - nie odbieram prywatnych

Dbajcie o siebie i o innych