Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Padło mi sprzęgło (silnik M30), wymieniłem na używaną tarczę z dociskiem i łożyskiem (nie chciałem do starego auta pakować nowego kompletu za prawie 1000zł). Niby wszystko działa ok ale ciężko wchodzi jedynka i dwójka, reszta biegów normalnie. Przy wrzucaniu biegu jest efekt, jak by sprzęgło nie nie do końca było rozłączane. Na początku obstawialiśmy z mechanikiem że jest to wina siłownika sprzęgła, po wymienia na nowy ATE okazało się że jest dokładnie to samo. Miał już ktoś taki problem, czego to może być przyczyna ??
Opublikowano
Wychodzi na to, że masz problemy z dobrym odpowietrzeniem. Podjedź do mechanika i niech sprawdzi czy sprzęgło nie jest zapowietrzone.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

Samochód jest świeżo po odebraniu od mechanika więc nie sądzę żeby to była wina zapowietrzenia układu :(

Rozmawiałem z innym mechanikiem dzisiaj i stwierdził że może to być za cienka tarcza sprzęgła i docisk już jest w takim położeniu że siłownik nie daje rady do końca wysprzęglić. Sam już nie wiem co o tym myśleć.

Opublikowano
Samochód jest świeżo po odebraniu od mechanika więc nie sądzę żeby to była wina zapowietrzenia układu :(...

I właśnie dlatego niech sprawdzi czy po tej świeżej wymianie sprzęgła przy okazji nie zapowietrzył układu.

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

Z doświadczenia obstawiam na docisk sprzęgła.

Piszesz że wymieniłeś komplet na używki - może docisk jest już wysłużony.

Niech mechanik sprawdzi i ewentualnie go wymieni (choćby na próbę dla porównania), bo inaczej w niedługim czasie znowu będziesz musiał grzebać przy sprzęgle (za pół roku, za rok...?...albo wcześniej)

Opublikowano

Miałem podobny problem w mercedesikach

Powodem było zawsze łożysko wyspręglające a właściwie jego mocoania

Albo miało znaczy luz na wałku albo wygobione mocowania tak że skręcało je w tej łapce wyspręglającej

Najczeście jedno i grógie się nakładało

Jeśli to docisk to powinieneś czuć takie jakby poszarpywania przy ruszaniu

Pozdro

A wymienianie spręgła na próbe to lipna sprawa bo za robocizne więcej zapłaci jak to wszystko warte

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano
Jeśli to docisk to powinieneś czuć takie jakby poszarpywania przy ruszaniu

Samochód rusza bez żadnego poszarpywania, wiem o co Ci chodzi. Miałem tak na starym sprzęgle zanim się spaliło.

Na tej używce samochód rusza bardzo płynnie, tyle że są problemy z ciężko wchodzącymi biegami.

W moim wypadku wymiana sprzęgła to 250zł, nie wiem czy to dużo czy mało ale mechanik godny zaufania. Jeszcze nigdy mi nic nie spaprał a robię u niego auta od 7 lat.